Mersin’de yıllardır vaatten öteye gitmeyen hızlı tren projesi 6 aydır hız kazandı denilse de gözle görülür bir ilerleme kaydedilmezken, çalışmalar kapsamında ileri günlerde 58’den 22’ye düşen sefer sayılarının 12’ye düşürülmesinin planlandığı öğrenildi.
HEDİYE EROĞLU
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan istediği hizmetleri alamayan Mersin özellikle TCDD’den beklediği projelerin tamamlanmasında beklemeye devam ediyor.
Bu alandaki yatırımlara aç olan Mersin’de yapılacak yatırımlar merakla bekleniyor. Yıllardır yeterli ödenek ayrılmadığı için tamamlanamayan demiryolu yatırımlarında Adana-Mersin arası hızlı tren, Konya Karaman-Hızlı tren bağlantısı, Çukurova Havalimanı bağlantı hattı öne çıkıyor.
ADANA-MERSİN ARASI ÇİLE SÜRÜYOR
Adana-Mersin arasında her gün 20 bine yakın kişinin ulaşım amaçlı kullandığı tren seferlerinin arttırılması ve hızlandırılması istenirken beklenen adımların atılmaması, geciken projeler tepki çekiyor.
Bu kapsamda yıllardır hayalden öteye gitmeyen Mersin Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon yapımı işleri ihalesiyle ilgili gelişmelerde 6 aydır hız kazandı denilse de gözle görülür bir ilerleme kaydedilmedi.
6 SAATLİK YOL 2 SAATE DÜŞECEK
TCDD tarafından Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak için; Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında 160-200 km/saat hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu hattı planlandı.
Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olup, projenin tamamlanması ile mesafe 303 km’ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecek.
Toplam proje uzunluğu 303 km olan Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Projesinde 50 adet tünel, 63 adet köprü ve viyadük, 130 adet alt/üst geçit bulunmakta.
Projelerdeki inşaat çalışmaları 6 kesim halinde devam etmekte. Mersin-Adana (76 67 km) kesimi 3.4. hat kesimi altyapı işleri tamamlandı.
Adana-İncirlik-Toprakkale (79 km) kesimi altyapı işlerinde %62, Toprakkale-Bahçe (58 km) 13 km’lik tünelli kesimde altyapı işlerinde %57, Bahçe-Nurdağ(Fevzipaşa) (17 km) Kalan altyapı işlerinde %47, proje genelinde ise % 56, Nurdağ-Başpınar (56 km) Altyapı işlerinde %80 fiziki ilerleme sağlandı.
Gaziray Projesi kapsamında 2 adet banliyö hattı, 2 adet hızlı ve konvansiyonel tren hattı olmak üzere 25,5 km’lik güzergâh dâhilinde toplamda 112 km yeni demiryolu inşa edildi.
Projenin kalan altyapı üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri 14 Temmuz 2020 tarihinde AYGM’ce ihale edilmiş olup, 14.08.2020’de sözleşme imzalanmıştı.
SEFERLER 12’YE DÜŞEBİLİR
Ancak özellikle son 6 ayda bölgede hareketli günler yaşanırken Mersin- Adana arası çift yön olan tren seferleri, Tarsus – Yenice arası tek hatta düşürüldü. İkinci yol komple söküldü ve çalışma başlatıldı.
Zemin etüt çalışmaları zemin dolguları yapılırken, sorunlu yerler kazılarak su olan yerler betonla dolgu yapılarak iyileştirildi. Bundan dolayı tren seferleri düşürüldü. Toplamda 58 olan sefer sayısı 22’ye kadar indi. Ancak önümüzdeki günlerde çalışmaların hızlanması ile bu seferlerin 12’ye kadar düşebileceği öğrenildi.
DEPREM, SEÇİM, EKONOMİK KRİZ GECİKTİRDİ
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Mersin Temsilcisi Önder Alıcı, çalışmaların hız kazanmış gibi görünse de çok de mesafe kat edilecek düzeye gelmediğini söyledi. Çalışmaların hız kazanması için seçim sonrasının beklendiğini öğrendiklerini söyleyen Alıcı, “Normalde Adana- Mersin arası komple tren trafiğine kapatılacak ve proje 2023 yılı içerisinde 18 ayda teslim edilecekti. Ama ekonomik kriz, seçim ve deprem nedeniyle sadece Tarsus-Yenice arasındaki çalışmalar 6 ayı geçti. Halen ağır işliyor. Seçimden sonra tekrar kapatılarak yeniden yapılacağı konuşuluyor. Belirsizlik var” dedi.
AKP’Lİ SİYASETÇİ GECİKMEYİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ
AKP Milletvekili adayı Hakkı Meniz ise projeye dair yaptığı yazılı açıklamada, “2014’de belediye başkan adaylığımdaki projem hayata geçiyor” diyerek, projedeki gecikmeyi gözler önüne serdi.
Meniz, “30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Tarsus Belediye Başkanlığı adaylığım sırasında hızlı trenin Adana-Tarsus-Mersin arasında da hizmet verebilmesi için girişimlerde bulunmuş ve böylesine çok önemli ve iddialı bir projeyi dile getirmiştik. Mersin Adana Osmaniye Gaziantep Hızlı Tren Hattı İnşaat çalışmaları 6 kesim halinde devam etmektedir. 2025 yılında tamamlanması planlanan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın hizmete girmesiyle birlikte seyahat 6 saatten 2 saate düşürülecek. Görüldüğü gibi başkaları sadece konuşur, ama AK Parti yapar” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, sürdürülebilir ekonomik büyüme için önemli katkısı olan demir yollarının artan önemine istinaden özellikle “Hızlı Tren” işletmeciliğine yönelik yatırımlarını hızlı bir şekilde sürdürmekte olduğuna dikkat çeken Meniz, projenin tamamında 50 adet tünel, 63 adet köprü ve viyadük, 130 adet alt ve üst geçit bulunacağını ifade etti.
Hayata geçirilmekte olan söz konusu proje çerçevesinde Adana-Mersin arasındaki 3.’ncü ve 4.’ncü hat kalan altyapı işleri ile Adana-Mersin arası 1. ve 2. hattın rehabilitasyonuyla Çukurova Havalimanı bağlantısı dahil olmak üzere Mersin-Adana-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon yapımı işleri ihalesiyle ilgili firmaya geçtiğimiz yılın Mart ayında yer tesliminin yapılmasıyla çalışmaların da hızla devam ettiğine dikkat çeken Meniz, “Hızlı trenle ulaşım sağlamak için Mersin Adana-Osmaniye-Gaziantep arasında saatte 160-200 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı demiryolu yapılacak. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arası mevcutta 361 km olup, projenin tamamlanması ile mesafe 303 km’ye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir” şeklinde konuştu.