60 YILLIK KABUS GERÇEK OLDU!

28 Nisan 2023 Cuma 18:08

Mersin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıt transferi yapılması ile artık resmen nükleer bölge oldu! Projeye ilişkin nükleer karşıtı Mersinliler’in protestoları güvenlik güçlerince engellendi. Dünya nükleer santrallerden vazgeçerken Türkiye’nin seçim nedeniyle hız verdiği Akkuyu’nun nükleer tesis bölge statüsü kazanması ile 60 yıllık kabus Mersin’de ki tören ile gerçek oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olarak tepkilere rağmen inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali, nükleer yakıt transferi yapılarak, nükleer tesis statüsü aldı. Rusya Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen santraldeki törene; Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan rahatsızlığı nedeniyle katılamadı.

Törende ilk olarak söz alan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Marino Grossi, “Kurumumuz, bu projenin en başından itibarin içinde yer alıyor” diyerek güven vermeye çalıştı. Grossi, “Nükleer güç her zaman iyiliğe hizmet etmeli, nükleer tesislerden sadece iyi şeyler çıkmalı. Bu nedenle bizim mutlaka uluslar arası desteğe ihtiyacımız var. Herkesin desteğine ihtiyacımız var ki buradan bir nükleer kaza çıkmasın” dedi.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev de, “Zorluklara rağmen bugünlere rağmen ısrarla ilerledik. Ne covid 19 salgını ne politik baskı dünyanın en büyük nükleer santral inşaatını engelleyemedi” diyerek  projenin ilerleyişi ile övündü.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise Akkuyu için ilk imzanın 2010’da atıldığını anımsatarak, bugün şu an 4 reaktörün inşasının aynı anda sürdüğünü belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, karşılıklı ekonomik çıkar ve yarara değinerek, “Proje partnerliğimizi de geliştiriyor. Karşılıklı yarar gibi ilkeler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığımız görüşmede bu hususları etraflıca ele aldık. Barışçıl nükleer enerji işbirliğimizi dışında ikili ilişkilerimizi tüm kilit konuları ile el almış bulunuyoruz. Bir takım kritik önem taşıyan anlaşmalar sağlandı. En önemlisi ekonomimize, ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da geliştirmeye karar verdik” dedi. Putin, “Biz Türk partnerlerimize her zaman yardım eli uzatmaya hazırız. Dostunuzunuz” dedi.

Seçim öncesi propaganda amaçlı olmakla eleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan da, törene video konferans yöntemiyle bağlanarak bir konuşma yaptı. “Hava ve denizyoluyla gelen ülkeler yakıtların teslimi ile birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir” diyen Erdoğan, Avrupa Komisyonu’nun nükleer enerjiyi, yeşil enerji kabul ettiğini işaret etti.

Akkuyu’nun milli ekonomiye yük getirmeyen finansman modeli ile yapıldığını da savunan Erdoğan, kazanımları olacağını ileri sürdü.

Erdoğan, “Santral tüm üniteleri 2028’e kadar hizmete girecektir” diyerek, 2 ve 3’üncü nükleer santralleri de en kısa sürede hayata geçeceklerini açıkladı.