Akkuyu Nükleer Santralı’na ilişkin yaptıkları başvurunun 4 buçuk yıldır ele alınmadığını belirten nükleer karşıtları AYM’ye dilekçe verdi. 27 Nisan’da nükleer yakıtın geleceğini hatırlatan nükleer karşıtları, başvurunun daha fazla geciktirilmeden ele alınması gerektiğini belirtti.
Haber Merkezi
Adil yargılanma haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun 4 buçuk yıldır bekletildiğini belirten nükleer karşıtları ikinci kez Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu. Yüksek mahkemeye sunulan dilekçede, Akkuyu Nükleer Güç Santralı’na 27 Nisan’da ilk nükleer yakıtın geleceği göz önünde bulundurularak başvurularının daha fazla geciktirilmeden ele alınması ve ihlal kararı verilmesi talep edildi.
Birgün Gazetesi’nden Gökay Başcan’ın haberine göre; Nükleer santralın bölgeye vereceği zararların ve adil yargılanma haklarının ihlallerinin tek tek sıralandığı başvuru 4 buçuk yılı aşkın zamandır AYM’de bekliyor. AYM konuya ilişkin hiçbir adım atmazken Akkuyu NGS reaktörlerinin inşası ise sürüyor. Son olarak ise 27 Nisan’da ilk nükleer yakıtın geleceği duyuruldu. Tüm bu gelişmeler ışığında AYM’nin geçen süre zarfında hiçbir işlem yapmamasına dikkat çeken Avukat Arif Ali Cangı, önceki gün AYM'ye ikinci başvuruyu yaptı. Cangı başvuruda, “Başvuru konusu Akkuyu NGS projesi ile ilgili çok önemli gelişmeler olmuştur. Konuyla ilgili gelişmeleri aktarma, başvurunun bir an önce ele alınmasını sağlamak amacıyla bu ek dilekçeyi göndermek zorunda kalıyoruz” dedi.
ÇÖKMELER YAŞANDI
Ekosfer Derneği’nin ‘Nükleer Enerji ve Türkiye 2022’ adlı raporuna atıfta bulunulan başvuru dilekçesinde, dünyada nükleerden vazgeçen ülkeler olduğu hatırlatılırken küresel elektrik üretiminde nükleer enerjinin payının azaldığına dikkat çekildi. Yine deprem riskine çekilen başvuruda, “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın, santralın Ecemiş-Deliler Fayı ile bunun Akdeniz’deki devamı olan Biruni Fayı’na çok yakın olduğuna vurgu yapan yeni bir akademik makaleye dayandırdığı açıklaması Akkuyu Nükleer Santralı’nın deprem riskine karşı yeterince değerlendirilip değerlendirilmediği konusunu gündeme getirdi” ifadeleri yer aldı. Ayrıca yapılan araştırmaların ülkede nükleer enerjiye hayır diyenlerin oranın yüksek olduğu ve nükleer enerjinin yenilenebilir enerjilere kıyasla çok daha pahalı olduğu belirtildi. NGS’nin yapıldığı zeminin çökme çatlaklar olduğu hatırlatılan dilekçede, “Bu çökme ve çatlaklar, henüz binlerce tonluk ağırlıklar yerleştirilmeden önce bile oluştuğuna göre, santraller çalışırken bu olgular yaşanırsa, çok büyük felakete yol açacağı açıktır” denildi.
WIKIPEDIA'DAN KOPYA
Yine AYM’ye sunulan başvuru dosyasında gazetemiz yazarı Özgür Gürbüz’ün yazısına dikkat çekildi: “Başvuruya konu yargılamada düzenlenen bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun Kyoto Protokolü’yle ilgili bölümü Wikipedia’dan kopyalanmıştır.”
Dilekçede, son olarak deniz suyunun ısınması sorununa dikkat çekilerek, şöyle devam edildi: “Son dönemde, küresel ısınma sonucunda önümüzdeki 20 yıl içinde Akkuyu alanı da dahil Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı ortalamasının 30 dereceyi geçeceği öngörülmektedir. Bu durum Akdeniz’den alınacak soğutma suyu sıcaklığının santrali soğutmaya yetmeyeceği uyarıları yapılmaktadır. Akkuyu NGS için 20-24 derecelerde olması gereken soğutma suyunun 30 derecelerde olduğu Akdeniz'den alınması mümkün değildir. Ayrıca çekilen soğutma suyunun dışarı devir daim edilirken 40 derecelere ulaşması nedeniyle deniz suyunun kümülatif olarak ısınacağı öngörülmektedir.”