Nükleer Karşıtı Platform (NKP) “Akkuyu’ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli” başlığı altında hazırladığı, 54 nükleer karşıtı kurum ve sivil toplum örgütünün imzası ile bir mesaj yayımlayarak iktidara aday tüm siyasi partileri uyardı.
Haber Merkezi
Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne, 27 Nisan’da nükleer yakıtın getirilmesi ile ilgili tepkiler devam ediyor.
“AKKUYU’YA NÜKLEER YAKIT GETİRİLMEMELİ”
Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) 2006 yılından bu yana sekretaryasını yürüttüğü, bünyesinde birçok meslek odası, sendika, sivil toplum kuruluşu, dernek temsilcisi, yaşam savunucusu ve aktivistlerin bileşen olarak içerisinde yer aldığı Nükleer Karşıtı Platform (NKP), siyasi iktidarın Akkuyu Nükleer Santralı’na ilk nükleer yakıtın 27 Nisan 2023 tarihinde getirileceğini duyurmasının ardından seçim yarışında yer alan tüm siyasi partileri uyarmak amacıyla, “Akkuyu’ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli” başlıklı bir uyarı mesajı hazırladı.
MESAJ TÜM SİYASİ PARTİLERE GÖNDERİLDİ
Ülke kaderini belirleyecek seçimlere sayılı günler kala, ülke ve halkın geleceği için büyük tehdit unsuru olan nükleer santral projelerinin durdurulması adına tüm nükleer karşıtı kurumları imzaları ile mücadeleye katkı sunmaya çağıran NKP, hazırlanan uyarı mesajını bileşeni kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin imzasına açtı. 54 nükleer karşıtı kurum ve sivil toplum örgütünün imza koyduğu uyarı mesajı, siyasi partilere gönderilerek, kamuoyuna ilan edildi.
ÜLKE GELECEĞİ TEHDİT ALTINA ALINACAK
Mesajda, Akkuyu’ya nükleer yakıt çubuklarının gelmesiyle ülke geleceğinin büyük tehdit altına alınacağına dikkat çekildi.
Meslek örgütleri, bilim insanları ve Türkiye halkının tepkilerine rağmen, nükleer santral projelerinin ısrarla gündemde tutulmaya çalışılmasına tepki gösterilen mesajda, Akkuyu’da sorunlu inşaat sürecinin devam ettiği, Sinop’ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop Nükleer Santralı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın henüz sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapıldığı vurgulandı.
DÜNYANIN İLK; YAP, SAHİP OL, İŞLET’ SANTRALİ
Dünyadaki ilk “Yap, Sahip Ol, İşlet” modeline sahip Akkuyu Nükleer Santralı’nın hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacağının altı çizilen mesajda, şu ifadelere yer aldı: “Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır.
Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.”
Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallara karşı duyarlı tüm kurumlar ve nükleer karşıtlarına mücadele çağrısı yapılan mesajda, “Mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘nükleer santralı kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğimizin altını çiziyoruz” denildi.