Akkuyu’nun getirdiği riskler TBMM’ye taşındı

16 Nisan 2023 Pazar 15:52

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 27 Nisan’da açılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin beraberinde getirdiği riskleri Meclis’e taşıdı.

Haber Merkezi

 

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 27 Nisan'da açılması ve ilk nükleer yakıtın santrale yüklenmesi planlanıyor.

Kararı ilk kez 29 Mart'ta duyuran AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Akkuyu'daki nükleer güç santralimize 27 Nisan'da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandıracağız," dedi.

2004 Protokolü ile 1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanan Nükleer Enerji Alanında Üçüncü Şahıslara Karşı Hukuki Sorumluluğa İlişkin Paris Sözleşmesi ve 2002'de onaylanan Barselona Sözleşmesi'ne göre Akkuyu NGS'de meydana gelecek bir kaza ve/veya nükleer felaket sonrasında "sınıraşan kirlilik" nedeniyle Türkiye, tüm Akdeniz ülkelerine karşı sorumlu olacak.

 

DEPREM RİSKİ ANALİZ EDİLDİ Mİ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, bugün Akkuyu NSG'nin açılış gündemini TBMM'ye taşıyarak, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Kaya'nın, Bakan Dönmez'e yönelttiği sorulardan bazıları şöyle: “Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağı iddiasıyla Akkuyu Nükleer Santrali'nin reaktörlerinden birinin 2023 yılı içinde devreye alınması için uranyum yakıtı nereden, hangi firmadan ve kaç kg/ton ağırlığında temin edilecektir? Bu yakıt çubuklarının maliyeti ne kadar olacaktır?

Akkuyu NGS için kullanılacak yakıt çubuklarının taşıma, yerleşme ve saklama konularında denetçi kurum kim olacaktır? Nükleer Düzenleme Kurumu Kapsamında TENMAK'ın bu süreçleri dahiliyeti nasıl olacaktır? Tesisin inşaatı henüz sürdüğü göz önüne alınırsa 27 Nisan'da geleceği söylenen yakıt nerede muhafaza edilecektir?

Akkuyu Nükleer Santrali için, Akkuyu'ya 150 km uzaklıktaki gerçekleşen deprem ve bölgeye çok yakın aktif fay hattı üzerinden olduğunun belirtilmesi ile beraber fay hattından etkilenme, deprem ve tsunami riski konusunda detaylı bir değerlendirme yapılmış mıdır?

Akkuyu NGS'nin soğutma suyunun deşarj aşamasında yüksek olması nedeniyle Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde Akdeniz'in sıcaklığının 35 dereceyle sınırlayan maddede değişiklik yapılmak istendiği doğru mudur? Bu durumda değişecek Akdeniz ekosisteminin yaratacağı biyoçeşitlilik riski için bir değerlendirme çalışması yapılmış mıdır?

Akkuyu NGS'nin soğutma suyu 28 derecenin üzerine çıkmaması gerekirken, 2022 yılı ağustos ayında deniz suyu sıcaklığı 30,5 dereceye çıkmış olup, bu yıl deniz suyu sıcaklığının daha da yükseleceği projeksiyonları varken, Akkuyu NGS 30 dereceyi aşan deniz suyu sıcaklığıyla nasıl çalıştırılacaktır?

Akkuyu NGS'ye yakıt sevkiyatı hangi yoldan yapılacaktır? Eğer İstanbul Boğazı kullanılacaksa kaza ve deprem riski konusunda bir eylem planı hazırlığı var mıdır?

Nükleer yakıtları hazırlayan firmanın, teslim alan kuruluşun ve nükleer yakıt taşıyan geminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın güvelik standartlarına göre sertifikaları var mıdır?”