Hacgediği ve Çukurkeşlik mahalleleri sınırları içerisinde DEN-KA Firması tarafından yapılmak istenen taş ocağı yatırımları yargıya taşınıyor. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şubesi, mahalle muhtarlıkları, Çukurkeşli Doğa Koruma Derneği ve yöre halkını Baro ile buluşturarak, yargı sürecini hızlandırmak için çalışıyor.
HEDİYE EROĞLU
Taş ocağı projeleri ile Mersin’in yaylalarını delik deşik etmek için büyük bir çaba sarf eden DEN- KA Gruba karşı mücadele sürüyor. Son olarak DEN-KA’nın, Yenişehir ve Toroslar ilçelerine bağlı Çukurkeşli, Hacgediği, Kayrakkeşli, Aladağ ve Kerimler Mahallelerini kapsayan tam ortadaki alana açılmak istenen taşocağına karşı hukuk mücadelesi başlatma kararı alındı.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şubesi, mahalle muhtarlıkları, Çukurkeşli Doğa Koruma Derneği ve yöre halkını Baro ile buluşturarak, yargı sürecini hızlandırmak için çalışıyor.
HUKUK İLE HAK ARALIŞI BAŞLIYOR
Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde bölgeye giden ÇMO Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can, yöre halkı ve köy muhtarları ile bir araya geldi. Can temasları ve inceleme gezisi ile ilgili, “Mersin’in Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde yer alan ve merkeze yakın mesafelerde olan Hacgediği ve Çukurkeşlik mahalleleri sınırları içerisinde yapılması planlanan taşocağı yatırımları hakkında mahalle muhtarları ve bölge halkıyla bir araya gelerek süreç değerlendirildi ve neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Süreç ile ilgili çalışma yapılarak gerekli yasal müracaatlar gerçekleştirileceği konusunda hem fikir olundu” dedi.
GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYORLAR
Daha önce de mahallelinin imza kampanyası başlattığı projeye ilişkin askı sürecinin bitmesi ile hukuksal hak arama sürecinin başladığını söyleyen Başkan Can, oda olarak mahalle muhtarlıkları, Çukurkeşli Doğa Koruma Derneği ve yöre halkını Mersin Baro ile buluşturmak için hazırlık içerisinde olduklarını söyledi. Baro’dan alınacak destek ile hukuk mücadelesi verilmesinin sağlanacağını söyleyen Can, dilekçelerin önümüzdeki günlerde verilmesi ile projeye karşı mahkeme açılacağını duyurdu.
“ÇİFTÇİLİK YAPAMAYIZ”
Taşocağının bölgeye zarar vereceğinin endişesini yaşadıklarını söyleyen Çukurkeşli Mahallesi Muhtarı Süleyman Kuş, özellikle üretim yapma olanaklarının ortadan kalkacağından korktuklarını ifade etti. Çiftçilik ile geçimini sağlayan yöre halkı için temiz hava, toprak ve suyun büyük önem taşıdığını belirten Kuş, bunun taşocakları projeleri ile kirlenme riskinin, kendilerinin de buralarda yaşayamayacağı anlamına geldiğini kaydetti.
“BÖLGEMİZDE TAŞOCAKLARI İSTEMİYORUZ”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, “Bölgemizde taş ocakları istemiyoruz” sloganıyla başlattıkları çalışmalar kapsamında Çukurkeşli halkının yanında olmaya devam ettiklerini söyledi.
Süreç başladığından buyana bölgede olduklarını anımsatan Aslan, “Bölgemizde taşocaklarının yapımına karşı ÇED raporu kapsamında yapılmak istenen ‘halkın katılımı toplantısı’nda bölge halkı olarak hep birlikte itiraz etmemize rağmen Hamzabeyli Mahallesi, Kayrakeşli Mahallesi Hacgediği mevkiisinde ve Çukurkeşlik mahallesinde ayrı ayrı 3 adet taşocağının yapımı için ÇED raporları hazırlanmak istendi.
PATLAMA YAPILACAK
Taşocaklarında üretim, iş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak yapılacaktır. Bölgemizde 3 mahallede toplam 179 hektarlık alan taşocağı işletmeciliği ile ormanlık alanlarımız yok edilecektir. Bu durumdan kaynaklı orman katliamının yapılacak olması bölgede çok ciddi çevresel sorunlara neden olacaktır. Taşocaklarının yeri evlerimize,tarım alanlarımıza ve su kaynaklarımıza çok yakındır. bölgede yılda 8 milyon 46 bin 720 ton üretim yapılacak olmasından kaynaklı, oluşacak hava,toprak ve su kirliliği sorunları bölgesel olarak değerlendirildiğinde bölgenin tarımına, içme suyu kaynaklarına ve derelerine çok zarar verecektir.
“KİRLİLİK OLUŞACAK”
Patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve tozdan kaynaklı insan sağlığının bozulmasına özellikle patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca bir kirlilik yaratacaktır. Mahallelerimizin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanımızın yoksullaşmasına ve evlerinden göç etmesine de neden olacaktır. Bölgemiz de yapılan yayla turizmi de çok olumsuz etkilenecektir.
Buradan Taşocakları yapılmasına karar verenlere sesleniyoruz.Bölgemizde taşocaklarının yapılmasına karşıyız ve Taşocaklarını yaptırmayacağız. Mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Yaklaşık bir yıl önce DEN-KA grup tarafından Çukurkeşli Mahallesi’nde açılmak istenen taşocağı ile ilgili ÇED toplantısına bölge halkı izin vermemişti. Aynı şirket projenin dönümünü düşürüp tekrar ÇED başvurusunda bulunmuş, proje 10 günlük askı sürecine alınmıştı. Bu süreçte Çukurkeşli ve taşocağının etki sahasında yer alan bölge sakinleri imza kampanyası başlatarak dilekçelerini Çevre, Şehircik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne verdi. 10 günlük askı sürecinin bitmesi ile yargıya giderek, hak arayışı kararı alındı.