Tarsus Belediyesinin faaliyet raporu ve denetim raporuna muhalefetten eleştiri yağarken CHP grubu, partilisi yönetimi savunma gereği duymadı! Muhalefetin Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’a yüklendiği saatlerde CHP’lilerin sessiz kalması parti içindeki çekişmeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı 5. Birleşimin 1. Oturumu belediye meclis salonunda gerçekleştirildi.
Belediyenin 3 kişilik daimi encümen üyeliği seçimi için ile başlayan toplantıda AKP’li Dursun Güler, CHP’li Yusuf Ziya Ateş ve CHP’li Ayşe Sayar Cantutumlu encümene seçilen isimler oldular. Toplantıda ihtisas komisyonlarına üye seçimi ile devam etti.
MHP: “FAALİYET RAPORUNU İNCELEYEMEDİK”
Toplantı 2022 Dönemi Faaliyet Raporunun görüşülmesi ile deva etti. Yasa gereği başkan meclis üyeleri arasında yerini alırken toplantıya Başkanvekili CHP’li Ali Dinsever başkanlık etti. “2022 yılı totele baktığımızda bizim için son derece başarılı bir yıldı” diyen Dinsever, “Faaliyet raporumuz hem mail ortamından hem kitapçık halinde tüm meclis üyelerimize iletildi” dedi ve raporu tartışmaya geçmek istedi.
Bunun üzerine muhalefetten MHP’li Ali Şimşek, raporu inceleme fırsatlarının olmadığını söyleyerek, “İnceleyemedik keşke bir hafta önce gelmiş olsaydı çok daha rahat incelerdik” dedi. Dinsever ise her faaliyet döneminde aynı eleştirinin geldiğini ancak son dakikaya kalınmasının nedeninin genelde denetim raporunun sonucunun beklenmesinden kaynaklandığını söyledi.
CHP, CHP’Yİ BOŞA DÜŞÜRDÜ
CHP Grup Başkanvekili Gürbüz Günaştı ise denetim komisyonunun görevini zamanında yaptığını faaliyet raporu verilerinin müdürlüklerden geldiğini söyleyerek, partilisi Dinsever’i boşa düşürdü. Dinsever ise denetim raporunun faaliyet raporunun sonuna eklendiğini anımsattı. Günaştı, suçlamayı kabul etmezken, Dinsever de, bir suçlamanın söz konusu olmadığını sistemsel bir problem olduğunu aktardı.
AKP: “4 YILDIR ÜST ÜSTE SINIFTA KALIYORSUNUZ”
AKP grup Başkanvekili Abdurrahman Altınsucu ise raporu incelediklerini söyleyerek, “Faaliyet raporuna baktığımızda pek de hayırlara vesile olacak hizmetler göremedik. Bu bir faaliyet raporundan ziyade faaliyetsizlik raporu ortaya konulmuş. Faaliyet raporunda 2022’de yapılması hedeflenen konular var. Örneğin 2022’de yeni yapılan bina ve tesis sayısı 54 adet hedeflenirken sonuç 8 olmuş. Parklara kazandırılan yeni donatılarda hedef 11 iken 4 olmuş. Yeni oluşturulan spor alanı sayısında hedef 12’yken sonuç 1 olmuş. Kentsel dönüşüm yapılan alan miktarında hedef 20 bin metrekareyken sonuç 0 olmuş. Tabi bu kentsel dönüşümle ilgili İstmetpaşa Mahallesindeki mağduriyette herkesin malumu. Yine hazırlanan kentsel tasarım projesi sayısında hedef 3’ken sonuç 0 olmuş. Bisiklet yolu yapımında hedef 2 bin metrekareyken sonuç 0 olmuş. Araba park alanı kapasitesinde hedef 90 iken, sonuç 0 olmuş ki otopark sıkıntısı da özellikle şehir merkezinde Tarsus’un ciddi sorunlarından birisi. Bu konuda 4 yıldır maalesef en ufak bir adım dahi atılmamış durumda. İbadet alanı sayısında hedef 23 iken sonuç 0 olmuş. Hayvancılık alanında yürütülecek proje sayısında hedef 7 iken sonuç 0 olmuş. Hizmete sunulan sergi salonu sayısında hedef 3 iken sonuç 0 olmuş. Evde bakım hizmetinden yararlanan kişi hedefinde sayı 240 iken sonuç 0 olmuş. Engelsiz yaşam köyünden yararlanan kişi sayısında hedef 120 iken sonuç 0 olmuş. Dul yektim ve ihtiyaç sahiplerinin sosyal yardım taleplerinin karşılanmasında hedef 84 iken sonuç 0 olmuş. Turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik geliştirilen proje sayısında hedef 3 iken sonuç 0 olmuş. Ama başarılı olduğunuz bir konu var. Tiyatro konusunda gerçekten müthiş bir başarı ortaya koymuşsunuz. 2022’de düzenlenen tiyatro gösteri sayısında hedef 5 iken, 141 tiyatro gösterisi yapmışsınız. Ama diğer tüm konularda sınıfta kalmışsınız. Bizim lise dönemimizde iki yıl üst üste sınıfta kalan öğrencinin tasdiknamesini verir, okuldan gönderirlerdi. Siz 4 yıldır üst üste sınıfta kalıyorsunuz bu zaten raporlara da yansıyor., Dolayısıyla ben Tarsus halkının sizin tasdiknamenizi vereceğine inanıyorum” dedi.
CHP GRUBU ELEŞTİRİLERE SESSİZ KALDI
Eleştiriler karşısında CHP grubu sessiz kalırken müdahale etme gereği duyan Ali Dinsever ise “Muhalefette eksikleri söylemek kolay ama övgüleri yapmak biraz zordur” diyerek, zaman zaman övgüleri de söylemek gerektiğini kaydetti.
Marifetin iltifata tabi olduğunu aktaran Dinsever, “Gelir bütçemizin gerçekleşme oranı, yüzde 77’dir. Gelir bütçesindeki en büyük sapma kalemi faiz ve vergi gelirleridir. Demek ki merkezi hükümetin yapmış olduğu ekonomik hamleler nedeniyle vatandaş vergisini ödeyemiyor.
“BU BELEDİYE KAYNAĞININ YÜZDE 10’U ÜZERİNDE İŞ YAPMIŞ”
Bir ölçü daha var ki bu da gider. Gelirde yüzde 77 oranını tuttururken bu belediye, gider bütçesindeki oranı yüzde 87 olmuştur. Yani bu belediye kaynağının yüzde 10 üzerinde iş yapmış bu idare, bu kalemlere iyi bakmak lazım. Bina, beton ararsanız bunu göremezsiniz. Ama faaliyet raporunun içeriğine baktığınızda bunu değerlendirebilirsiniz. Çok söz talebi gelmemesini de eleştirecek husus kalmayınca doğru muhalefette eleştirecek husus bulmayınca iktidarı övmek gibi bir gelenek de maalesef bizim ülkemizde yok” diye konuştu.
DOĞRUDAN TEMİN ELEŞTİRİSİ
MHP’li Nükhet Koç ise kasadaki para, gelir ve gider ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Belediyenin 2022 yılı aralık sonu itibariyle toplam gelirinin 446 milyon 940 bin TL olduğunu aktaran Koç, giderin ise 467 milyon 686 bin TL olduğunu, arada 20 milyon TL’lik bir fark bulunduğunu söyledi.
Gider harcamalarına dikkat çeken Koç, 78 milyon TL’lik personel gideri, SGK giderlerinin 12 milyon TL, mal ve hizmet alımlarının ise 216 milyon 721 bin TL, faiz giderinin 2 milyon 463 bin TL, cari transferlerin yani yardımların 15 milyon 821 bin TL, sermaye giderinin 140 milyon TL olduğunu kaydetti.
Mal ve hizmet alımları ile ilgili 216 milyon TL’nin fazla olduğunu söyleyen Koç, bunun içinde taşıt bakım onarım giderinin 7 milyon TL olduğunu vurgulayarak, makine teçhizat bakım onarımının ise 2 milyon TL tuttuğunu ifade etti. Temsil tanıtım giderinin 7 milyon TL olduğunu belirten Nükhet Koç, “Bunların detayına faaliyet raporunda baktım ama bazı müdürlükler çok detaylı açıklama yapmamış. Örneğin temsil tanıtım gideri olan 7 milyon TL özel kalem müdürlüğünü ilgilendiren bir durum ama orada hiçbir faaliyetin detayı görünmüyor. Hizmet alımları ile ilgili de taşıt kiralamaya gidilmiş. Bir yılda 8 milyon TL’lik bir kira bedeli ödenmiş. İlan gideri 3 milyon 300 bin TL küsur. Ayrıca biz yük ve yolcu taşımışız. Yolcu taşıma için 124 bin, yük taşıma için 163 bin TL taşıma bedeli ödemişiz. Ama neyi taşıdığımız soru işareti. Müşavir firmalar da 96 milyon TL para ödenmiş.
Doğrudan temin ihalelerde limitleri geçmiş boyutlarda olanlar var. İhale açılmayı gerektiren, demek ki bu anlamdaki eksikliğimiz hala devam ediyor.
Tarsus Belediyesinin elektrik alımları da 21 milyon. Biz GES’de üretiyoruz ki bu işi taşeron bir firmaya vermişiz ve zarar edilmiş. Halen biz elektrik faturası öder durumdayız.
Ayrıca akaryakıt alımı 21 milyon TL olup, kırtasiye alımı 1 milyon TL tutarında. Bu kırtasiye ve temizlik malzemesi alımlarının destek hizmetlerinden alınması gerekirken her müdürlük ayrı ayrı alım yapmış. Hala destek hizmetleri ile ilgili sistemli bir koordinasyon sağlanamadı.
Yine 9 milyon TL araç ve iş makinesi kiralama bedeli ödemişiz. Ancak özellikle iş makineleri ile ilgili bakım onarım gideri çok fazla. Oranın neden paralel gitmediği de soru işareti. Araç kiraladık oysa ki ama yine de bakım gideri düşmemiş.
RAPORDA YATIRIM VE GELİR GİDER BİLGİSİ EKSİK
Gelire baktığımızda ise 85 milyon TL’nin vergi gelirlerinden elde edildiğini görüyoruz. Teşebbüs ve mülkiyet gelirimiz var ki bunun arttığını gördük demek ki iştirakçilerden kirayı zorla da olsa alıyoruz. İştirak geliri 6 milyon TL, kira geliri ise 2 milyon TL küsur.
Diğer gelir başlığı idari para cezaları var ki bu 5 milyon 465 bin TL. Burada şunu görüyoruz, demek ki kanuna uygunsuz durumlara müdahale ediliyor. Ama direk ceza kesmemek lazım, uyarıda bulunulmalı.
Herkesin çok merak ettiği İller Bankasından gelen para miktarı da 295 milyon TL. Onun haricinde sermaye geliri olarak da 12 milyon TL’lik bir arsa satışımız var.
Bilançomuza göre bankada 21 milyon TL paramız var. Bizim alacaklarımız 126 milyon, borcumuz 38 milyon TL olup, uzun vadeli yani bundan sonraki dönemleri de kapsayan banka kredimiz 20 milyon TL.
Şunu da eleştireceğim, denetim raporunda eksilmeler gördüm. Yatırım planı burada olmalıydı. Vatandaşın anlayacağı şekilde gelir-gider yazılmamış.
Şahin Mahallesinde 3 milyon TL gider ile Aile Sağlığı Merkezi Yerleşkesi yapılmış ve Tozkoporan’da da bu merkez 4 milyon TL’ye yapılmış. Sıcak asfalta 106 milyon TL harcamışız. Yani yaklaşık bizim 170 milyon TL’lik bir yatırımımız olmuş. 170 milyon TL’nin, 100 milyon TL’si asfalta harcanmış. Bina tadilatına ise bir milyon TL harcamışız. Ama kafama takılan Şehitler Tepesindeki teras projesi. Geçen sene yatırım planı içinde görünen bu proje hala yapılmadı. Altaylılar Semt Pazarı da yine planda vardı ama hala açılmadı. Yatırım planının faaliyet raporuna yazılması gerekiyor ama bilgi eksikliği var.
Sağlık tarama aracı gelmiş örneğin ama bu bağış olarak gelmesine rağmen bütçeye bir milyon 500 bin TL gibi bir bedel yazılmış. Burada da bir çelişki var.
“TİYATRO İLE SİYASET YAPILIYOR”
Mahalle aralarında tiyatro yapılmasından halk da çok memnun ama ben butik tiyatroya hayır diyorum, bir sürü paralar harcanıyor. Geçen senede söylemiştim, kukla festivali yapıldı, gerçekten başarılıydı ama bireysel halka hitap eden tiyatroları getirmek, siyasi oluyor. Siyasetten biraz daha uzaklaştırsak tiyatronun amacını biraz daha iyi olur” diye konuştu.
“KADIN, GENÇLİK VE SAĞLIĞA HARCANAN PARADAN DAHA ÇOK TİYATROYA HARCANMIŞ”
Ayrıca AKP’li Abdurrahman Altınsucu ise kültür, spor, kreş, evde bakım alanında ki hedeflerin tutturulamadığını söyleyerek, sosyal belediyecilikte de başarısız olunduğunu savundu. Altınsucu, “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün harcaması 2022 yılı için 537 bin TL, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğünün harcaması 817 bin TL, Sağlık İşleri Müdürlüğünün harcaması 855 bin TL, Kütüphane Müdürlüğünün harcaması 71 bin TL, Muhtarlık İşleri Müdürlüğünün harcaması 5 bin TL, Tiyatro Hizmetleri Müdürlüğünün harcaması 1 milyon 382 bin TL. Biz tiyatroya karşı değiliz ama kadınla, gençlik, sağlık ile ilgili müdürlüklerin harcamaları, tiyatro müdürlüğünün harcamasının yarısından bile az oluyorsa burada sosyal konularda başarısız olduğu faaliyet raporuna yansımıştır” dedi.
DOĞRUDAN TEMİN İHALELER KENT ESNAFINA KAZANDIRIYOR
Ali Dinsever ise şu yanıtı verdi; “Doğrudan temin ihaleler ile ilgili çok eleştiri geliyor ama 22/d maddesinin kullanılması aslında kent esnafın işine gelen bir uygulama çünkü bu sayede ihalelerde kent esnafı için seçim yapabiliyorsunuz. Kent esnafı kazansın diyoruz ya, EKAP’tan girilen bir ihalede kent esnafı diye seçim yapma hakkınız yok. Ama doğrudan temin ihalelerde kent esnafı lehine sonuç alınabiliyor” dedi.
Görüşlerin bildirilmesinin ardından yapılan oylamada faaliyet raporu AKP ve MHP’nin red oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.