Mezitli Sanayi Sitesi sevkiyatçılar bölümündeki 32 esnaf, icra kanalıyla dükkanlarını boşaltması için verilen sürenin 18 Ağustos’ta sona erecekken tahliye sürecini tetikleyen protokolün suç unsuru niteliğinde olduğu öne sürüldü.
Haber Merkezi
Mezitli Sanayi Sitesi sevkiyatçılar sitesinde uzun yıllardır ticari faaliyet yürüten 32 esnaf tahliye şoku yaşıyor. Esnaf ile arsa sahibi olduğunu iddia eden kişilerle başlayan gerilim devam ediyor. İcra memurlarının çevik kuvvet eşliğinde gerçekleştirmek istediği tahliye işleminde süre 18 Ağustos’ta sona erecek. Esnaf nereye gideceği konusunda henüz bir karar vermiş değil.
BELEDİYE KAMULAŞTIRMA YAPMADIĞI GİBİ KİRA UZATMAYA UYMAMIŞ
Mersin Sevkiyatçılar Sitesi esnafı ise geçtiğimiz günlerde Mezitli Belediyesi’ne dilekçe başvurarak yaşanan süreç ve taleplerini ile ilgili dilekçe verdi.
Dilekçesinde, Mezitli Belediye Encümeni'nin 18.08.1992 tarihinde aldığı karar gereğince bulundukları alanın taraflarına işyerleri yapılması için tahsis edilmesine, bu alanın kamulaştırılmasına, işyerlerinin inşaatlarının yapılmasına ve 17 yıllığına taraflarına kiraya verilmesine karar verildiğini ifade eden esnaf şunları kaydetti: “06.09.1992 tarihinde Mezitli Belediyesi tarafımız ve müteahhit tarafından imzalanan sözleşme gereği inşaat başlamış, inşaat bedelleri tarafımızca ödenmiş ve yine aynı sözleşmede 'kira sözleşmesinin bitimine 3 ay kala (bu tarih 01.09.2009 tarihine denk gelmektedir.) belediye'nin bizimle görüşerek iki tarafın rızasıyla yeni kira sözleşmesi yapılacağı belirtilmiştir. Ancak Belediye ilk encümen kararındaki kamulaştırma işlemini yapmadığı gibi, sözleşmedeki ‘kiranın uzatılacağı' hükmüne de uymamıştır. Bunları yerine getirmediği gibi işyerlerimizin bulunduğu alandaki Belediye payları bizlere teklif edilmeden elden çıkarılmıştır. Özellikle eski Başkanlar Nuri Hocaoğlu ve Hakan Demirsoy döneminde kamu arazileri çeşitli gerekçelerle elden çıkarılmış ve Belediyeye ait 1m² bile arsa kalmamıştır”
“İŞ YERLERİMİZ YETKİLİLER TARAFINDAN PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİR”
Açıkça hukuka aykırı olan bu işlemlerin yanı sıra 02.10.2006 tarihinde henüz kira sözleşmelerinin bitimine 3 yıllık süre varken yine bir hukuk faciası yaşatılarak bulundukları arsada pay sahibi olduğunu iddia eden Kazım Gürbüz ile belediye arasında "İnşaat ve Kira Mukavelesi Devri" adıyla bir sözleşme imzalandığını vurgulayan esnaf şunları kaydetti: “Tarafımıza herhangi bir tebligat ve öneri yapılmadan ve arsanın sadece bir kısmına sahip olduğunu iddia eden şahısla yapılan sözleşme açıkça hukuka aykırıdır. Deyim yerindeyse dönemin yetkilileri tarafından işyerlerimiz ilgili şahsa peşkeş çekilmiştir. Üstelik konuya ilişkin bir Belediye Meclisi kararı da yoktur. Sözleşmemizin bittiği tarih olan 01.12.2009 tarihinde de belediye tarafımıza herhangi bir tebligatta bulunmamıştır. Söz konusu şahıs bu tarihten itibaren arsanın kendine ait olduğunu iddia etmeye başlamış, işyerlerini boşaltmamızı istemiştir. Şahıs tarafından bizlere çeşitli davalar açılmıştır. Tarafımızca da haklarımız çiğnendiği için çeşitli davalar açılmış ve bu davalar halen sürmektedir.
SORUNU ÇÖZMEK BELEDİYENİN ELİNDE
32 işyerinin, 500 kişiden fazla çalışanın bulunduğu bu alanda halen işyerlerimiz boşaltılmak İstenmektedir. Bu sorunun çözümü ancak belediyenizin müdahalesi ile mümkündür. Belediye üstündeki binaların da kendinin olduğunu iddia ettiği bu alanı kamulaştırmalıdır. Kamulaştırma bedeli ile ilgili bir sıkıntı yaşanıyorsa bu bedel işyeri sahipleri tarafından ödenecektir. Kamulaştırılan bu alan, tarafımıza kiraya verilecek ya da satılarak belediye ayrıca gelir elde edebilecektir. 32 esnafın ve 500 kişiden fazla çalışanın sorununu çözmek belediyenizin elindedir.”
TARHAN “BİZİMLE İLGİSİ YOK” DEMİŞTİ
Bütün bunlara rağmen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise gerek söz konusu esnafa ziyaretinde gerekse Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında konunun kendileri ile alakasının olmadığını söyledi.
Mimar Abdullah Yılmaz ise esnafın mağduriyetine neden Mezitli Sanayi Sitesi’nin doğu kısmında kalan sevkiyatçılar sitesindeki arsa toplama işinin kökü 1990’lı yıllara kadar dayandığını kaydediyor.
Birileri bu alandaki arsa hisselerini başka bir bölgede topladığı belediye hizmet alanı ile gizlice takas ettiğini anlatan Yılmaz, “Bu alandaki yaklaşık 33 dönümlük bir alanda 3 bin m2 arsa payına sahip olan yeni şahıs ise tüm arsanın sahibi gibi tüm esnafın tahliyesi için dava açıyor ve davayı kazanıyor. Yaşanan süreçten dükkan sahiplerinin haberi olmuyor” dedi.
“O BELGE SUÇ”
Söz konusu şahsın belediye çalışanı olmadığını ancak belediye ile yakın ilişkileri olan bir kişi olduğunu anlatan Yılmaz, “2006 yılına ait ortaya çıkan bir sözleşme var. O belgenin hiçbir tutarlılığı yok. O belge suç. Çünkü encümen kararı yok. Meclis kararı olmamasına rağmen böyle bir protokol düzenleniyor. Encümen ve meclis kararı olmadan belediye böyle bir protokol düzenleyemez. Yetkisi yok. Orada çok ciddi bir suç işleniyor. Karpuz tarlasında böyle akit yapılmaz. Ama Mezitli Belediyesi bir dönem yapmış ve şimdi binlerce çalışanın ekmeğiyle oynanacak süreç bu mukaveleye istinaden yürüyor. Esnaf suç duyurusunda bulundu ama belediye bu konu ile ilgili bir soruşturma başlatmalı. Bu konuda yapılan işlemleri iptal etmesi gerekir. Suç olan bir işlemi belediye yapamaz. Olayı vakıf olunca derhal gereğini yapmalı” şeklinde konuştu.
“BELEDİYEYİ DAVA ETSİNLER”
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın konuyla ilgili belediyelerinin alakası olmadığı yönündeki açıklamasının, insanların ellerindeki belediye ile yaptıkları sözleşmeleri yok sayması ve devlette devamlılık ilkesini reddetmesinin büyük bir skandal olduğunu anlatan Yılmaz, “Oradaki dükkan sahiplerinin acilen Mezitli Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunup, belediyeyi dava etmesinin Mezitli belediye başkanı Neşet Tarhan’ın konuyla alakasının olduğunun ilk tesbiti olacağı inancındayım” dedi.
Öte yandan ortaya çıkan inşaat ve kira devri mukavelesinin meclis ya da encümen kararına dayanmadan kamu kurumu adına tek kişi ile düzenlenmesi dikkat çekti.