HDP Milletvekili Rıdvan Turan, SGK çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve talepleri hakkında TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.
Haber Merkezi
HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini meclis gündemine taşıdı.
konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Turan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının; iş yoğunluklarının azaltılması ve yeni personel istihdamının sağlanması, maaşlarının iyileştirilmesi ve 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerin geri verilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.
Rıdvan Turan’ın önergesinin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları; yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan yurttaşlara, turistlere, sığınmacı ve vatansız statüsündeki kişilere toplamda yaklaşık 100 milyon kişiye hizmet vermektedir.
“SGK PERSONELİ BÜYÜK HAK KAYIPLARI YAŞAMAKTA”
Ancak ülkemizin sosyal güvenlik yükünü sırtında taşıyan, büyük fedakârlıklarla gecesini gündüzüne katarak çalışan SGK personeli büyük hak kayıpları yaşamaktadır. SGK personeli hem sayıca az kişiyle hem de yoğun bir iş temposuyla çalışmaktadır. Özellikle kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen ve emeklilik için gereken yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarından, diğer şartları taşıdığı halde yaş şartını yerine getiremeyenlere yönelik düzenleme kapsamında ve ‘Af Düzenlemesi’ nedeniyle SGK personelinin iş yükü bir hayli artmıştır. Mevcut sayı ile Mevcut personelin yoğun iş gücü altından kalkması güçleşmiştir ve yeni personel istihdamı zorunlu hale gelmiştir.
EN ÇOK İŞİ YAPAN SGK ÇALIŞANLARINA EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI ÖDENMEKTE
Toplumun her kesimine hizmet veren SGK çalışanlarına bu yoğun iş ve mevzuat yüküne karşılık olarak hiçbir ek ödeme yapılmamakta, en çok işi yapan SGK çalışanlarına en düşük memur maaşı ödenmektedir. Bunun yanında 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK personelinin mali ve özlük hakları gasp edilmiştir. 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan ikramiyeler ve ek ödemelerin geri verilmesi, diğer kurumlarda benzer işi yapan ekonomik ve özlük hakları bakımından SGK personeline göre çok daha iyi imkanları olan çalışanlar gibi SGK personelinin de özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda düzenleme yapılması gerekmektedir.
“İKRAMİYELERİNİ VE GERİYE DÖNÜK DİĞER ÖDEMELERİNİ İSTİYORLAR”
SGK personeli; 2012’de haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerini ve geriye dönük diğer ödemeleri; Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’ er puan eklenmesini; Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge; Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini; ücretsiz yemek ve yol ücreti, ücretsiz servis olmayan illerde yol ücreti ödemesi talep etmektedirler.
SGK çalışanlarının mesleki hak ve çıkarlarını temel alacak şekilde; çalışma ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ve düzeltilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir” diye konuştu.