SERALARI HORTUM VURDU

14 Mart 2023 Salı 18:56

Mersin’de etkili olan yağış ve fırtına seraları vurdu. Özellikle Anamur’da etkili olan fırtına seralarda hasara neden oldu. Anamur’da 20 dönüm serada hasar meydana geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerdir yaptığı uyarılar sonrasında başlayan yağışların beraberinde gelen fırtına tarımsal üretim yapılan alanlarda zarara neden oldu. Özellikle Mersin’in Anamur ilçesinde etkili olan aşırı yağış ve fırtına muz ekili seralarda orta ölçekli hasar yarattı.

Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç konuyla ilgili paylaşımında, “Akşam saatlerinde meydana gelen fırtına nedeniyle seraları ve işyerleri zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ilçemizi ve ülkemizi felaketlerden korusun” ifadelerine yer verdi.

 

ZARAR MASRAFI EK YÜK OLDU

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Anamur Ziraat Odası Başkanlığına Ahmet Şeref Gümüş de, beklenen yağışın gelmesinin sevindirici olduğunu ancak fırtınanın zordaki çiftçiye yarattığı hasar ile darbe vurduğunu söyledi.

Küçük veya orta ölçekli de olsa yüksek irdi maliyetlerine karşı üretim yapmaya çalışan çiftçinin ek masrafları karşılayacak durumda olmadığını aktaran Gümüş, bu nedenle afetlerin zararların çiftçiye etkisi küçük de olsa bunu karşılayacak güçleri olmadığı için etkisinin daha büyük etkisinin hissedildiğini aktardı.

 

EKİPLER HASAR TESPİT İÇİN SAHADA

hali hazırda hasat mevsiminde ki muz ekili seralarda fırtınanın yarattığı hasara ilişkin inceleme hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıklayan Başkan Gümüş, “Seralarımızı hortum vurdu. Fırtına özellikle Anamur’un Fatih, Sultan Alaattin Mahallerinde etkili oldu. Hem bizim ekiplerimiz hem de Tarım İlçe Müdürlüğü’nden ekipler şuan sahadalar. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından zararın boyutu ile ilgili daha sağlıklı verilere ulaşmış olacağız. Şuana kadar yapılan çalışmalara göre Anamur’da 20 dönüm serada hasar meydana geldi” dedi.

 

9 TL’YE ÜRETİLEN MUZ, 10 TL’YE SATILIYOR

Mersin’in Anamur ilçesinde yaklaşık 10 bin civarında üretici bulunduğunu da dile getiren Anamur Ziraat Odası Başkanlığına Ahmet Şeref Gümüş, bunun büyük çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli üreticilerden oluştuğunu aktardı. Bu üreticilerin Türkiye’nin muz tüketiminin yüzde 50’sini karşılayan tarımsal üretime imza attığını belirten Gümüş, ilçenin yıllık 350 bin ton civarında muz üretimine imza attığını ifade etti.

Ancak muz ekili seralarda hasat dönemi yaşanırken üreticiyi vuran fırtınanın, 9 liraya üretilirken, çarşıda pazarda 10 TL’ye satılan muz üreticisine ikinci bir darbe olduğunu vurgulayan Ahmet Şeref Gümüş, “Çiftçi zaten can çekişiyor. Üzerine bir de bu afetler iyice belimizi büküyor. Çiftçinin desteklenmesi lazım” çağrısı yaptı.