Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden (DAÇE), Fukuşima Nükleer felaketinin 11. yılında, “Akkuyu Nükleer Santrali Fukuşima felaketine aday!” başlığıyla imza kampanyası başlattı.
HEDİYE EROĞLU
Japonya’da 11 yıl önce yaşanan ve etkileri hala giderilemeyen Fukuşima Nükleer Felaketinin yıl dönümünde Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden (DAÇE), “Akkuyu Nükleer Santrali Fukuşima felaketine aday!” uyarısı yaparak, projenin durdurulması için imza kampanyası başlattı.
Kampanya ile ilgili DAÇE’den yapılan açıklamada, Akkuyu NGS’nin deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede yer aldığı belirtilerek, “Akkuyu Nükleer Santrali olası bir deprem veya iklim afetinde Türkiye’de ve dünyada nükleer felaket meydana getirir. Yapımı derhal durdurulmalıdır. Bilim insanlarının ‘Nükleer santrallerin çok güvensiz, riskli teknolojiler oldukları için en ufak bir dikkatsizlik, ihmal ve denetlenemeyen doğa olayları karşısında geri dönüşü mümkün olmayan ve etkileri yüzbinlerce yıl devam eden çok büyük radyasyon felaketlerine neden olmaktadır’ görüşü 2011’de Japonya'da Fukuşima Depremi sonrası yaşanan nükleer felaketle bir kez daha kanıtlandı.
Tarihte meydana gelen nükleer santral kazalarının hepsi̇ nükleer santrallerin soğutma sistemlerinin arızalanması sonucu oldu. 2011’deki depremin merkezi Fukuşima Nükleer Santraline 190 km uzaklıkta olmasına rağmen soğutma sisteminin zarar görmesinden kaynaklı meydana gelen radyasyon felaketine Japonya gibi bir deprem dirençli ülke bile engel olamadı” denildi.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNDE DURUM NE?
Akkuyu Nükleer Santrali’nin riskleri ve tehlikelerine ilişkin bir son durum değerlendirmesi de yapan DAÇE açıklamasında; “Ecemiş Fay Hattı, Kıbrıs Dalma Batma Fay Kuşağı, Ölü Deniz Fay Hattı, Güney Ege Dalma Batma Fay Kuşağı, Doğu Anadolu Fay Hatları santrale yakın bulunuyor. Bu fay hatları çok büyük depremler ürettiler ve üretmeye devam ediyorlar.
Akkuyu Nükleer santralinin soğutma suyu sistemi deniz dolgusu üzerinde monte ediliyor, dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır, bu da santrali daha da riskli hale getiriyor.
Uzmanlar Kahramanmaraş depreminden sonra Kıbrıs'ta en az 7 büyüklüğünde deprem beklendiği konusunda uyarı yapıyorlar.
Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı Akkuyu Nükleer Santraline sadece 40 km uzaklıkta!
Tüm bunlar neticesinde bu deprem hatlarında özellikle Kıbrıs merkezli beklenen depremde Akkuyu Nükleer santralinin dolgu alanında olan soğutma sisteminin arızalanması sonucu Akkuyu’da büyük bir radyasyon felaketi meydana geleceği açıktır.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.8-7.7 büyüklüğünde depremlerin 11 kentimizde felaketlere neden olduğu ortadadır. Akkuyuda meydana gelecek kaza Türkiye’de ve Dünyada radyasyon felaketine neden olacak. Bunun vebalini nasıl taşırız?
Radyasyon felaketi̇ yaşanmasın diye yıllardır söylediğimiz şeyi bugün deprem sonrasında yaşanan felaketi göz önüne alarak bir daha hatırlatmak istiyoruz: Akkuyu Nükleer Santral inşaatı derhal durdurulsun, gelmekte olan felaket engellensin! Kampanyamıza imza ver, paylaş, sesimizi daha güçlü duyuralım” ifadelerine yer verildi.