Mersin’de birlik beraberlik sağlanıp, gövde gösterisi hatta Ankara’ya çıkarma yaparak gündeme getirilmesi gereken kentin özel statüye alınması talebini, 48 kurum/kuruluş sadece yazılı bir açıklama ile gündeme getirdi!
Haber Merkezi
Ülkemiz, 06 Şubat 2023 tarihinde depremlerle sarsıldı. Bu depremler ve yaşanan artçı sarsıntılar yaklaşık 13,5 milyon vatandaşın yaşadığı 11 ilde çok büyük yıkım oluşturdu. Depremler sonrası yarım milyona yakın insanın göç ettiği tahmin edilen Mersin’de ihtiyaçlar da talepler de arttı. Ancak kentin geleceğine yön veren 48 kurum/kuruluş temsilcisi bir masa etrafında buluşup kente birliktelik fotoğrafı vermek yerine, kuru bir basın açıklaması yaparak, eksik yatırımların hayata geçirilmesi ve kente, özel bir destek /statü verilmesi için cılız bir açıklama yaptı.
MERSİN’E GÖÇ DALGASI BİR ‘SOSYAL AFET’ HALİNE DÖNÜŞTÜ
Mersin Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuyla paylaşılan çağrı metninde, “Konumu gereği deprem bölgesine en yakın, güvenli şehirlerden olan ve büyük afetin sarstığı illerde yaşayan vatandaşlarımızın akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu Mersin, yaklaşık 400 bin depremzedeye kapılarını ilk günden itibaren açmıştır. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kentin olanaklarının üzerine çıkılmasından dolayı, göç dalgası bir ‘sosyal afet’ haline dönüşmüştür.
Kentimizin içinde bulunduğu mevcut durum değerlendirildiğinde, depremzede vatandaşlarımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçların sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için, aşağıda yer alan ve kentin kaderini etkileyecek öncelikli taleplerin, ilimizin dinamikleri (47 kurum ve kuruluş) olarak çağrı metnimiz ile karşılanması talebinde bulunuyoruz. Mersin, özel bir destek /statü kapsamına alınmalıdır” denildi.
“TÜM KAYNAKLAR, BU ORANDA ARTIRILMALI VE ACİLEN KULLANIMA AÇILMALI”
Açıklamada kentin 2022 yılı itibariyle nüfusunun 1 milyon 916 bin olduğu anımsatılarak, kentte yaşayan ve nüfus sayımına dahil olmayan yabancı uyruklu 400 bin yabancıya ek olarak, yaklaşık 400 bin depremzedeye de ev sahipliği yapıldığına dikkat çekildi. “İki hafta gibi kısa bir süre içinde, Mersin’in nüfusu yüzde 40’e yakın bir oranda artmıştır” denilen açıklamada, “Bu gerçekten hareketle; merkezi bütçeden Mersin’e nüfusu ile orantılı olarak aktarılması gereken tüm kaynaklar, bu oranda artırılmalı ve acilen kullanıma açılmalıdır. Toplanan ve devletimizce verilecek olan deprem yardımlarının etkilenen illere dağıtılmasında, Mersin’in yüzbinlerce depremzedeye ev sahipliği yaptığı göz önüne alınmalıdır.
Ani ve yüksek oranlı nüfus hareketi, ilimizde sağlık, eğitim, asayiş, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmaları gibi kamu hizmetlerine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için, bu hizmetlerin miktarını ve bunları yerine getirecek personel sayısını hızla artırmalıyız.
MERSİN TEŞVİKTE 5. BÖLGE KAPSAMINA ALINMALI
Depremzede vatandaşlarımızın istihdam edilmelerini teşvik etmek üzere, İŞKUR tarafından sadece depremzedelere yönelik istihdam teşvik programları başlatılmalıdır.
Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan Mersin’in, mevcut olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, 5. Bölgeye alınması sağlanmalıdır.
“ÖNEM ARZ EDEN PROJELERİN İVEDİLİKLE TAMAMLANMASINI TALEP EDİYORUZ”
Ayrıca kentimiz için hayata geçirilmesi önem arz eden aşağıdaki projelerin ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz; İçme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek Pamukluk Barajı’nın isale hattı ve arıtma tesisleri,
Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın hizmete açılması,
İstihdam sorununu çözecek OSB ve küçük sanayi sitelerinin; altyapılarının tamamlanması ve genişletilmesi için olanaklar sağlanması,
Konut açığının giderilmesi için toplu konut ve altyapı yatırımlarına destek sağlanması gerektiğine inanıyoruz.
Ayrıca, ilimizin ekonomik gelişimine önemli katkılar vereceğine inandığımız devam eden ve planlanan projelerin hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz. Bunlar: İlan edilmiş turizm bölgelerinin yatırıma dönüştürülmesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na da alınmış olan Mersin Metrosunun hayata geçirilebilmesi için ilgili tüm prosedürlerin tamamlanması, Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesinin tamamlanması, Mersin-Antalya yolunun tamamlanması, Mersin-Gaziantep hızlı tren hattının yapılması, Mersin Ana Konteyner Limanının yapılması.
Önerilerimiz başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili mercilere iletildi. İvedilikle uygulanmasının bu sürece büyük faydası olduğu kanaatindeyiz” ifadelerine yer verildi.