Tarsus’ta oto galericiler sitesi kurmak isteyen Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın projesi partilisi bazı CHP’lilerin AKP ve MHP ile red oyu vermesiyle engellendi. Belediye yönetimi oto galericilerinin apartman altından çıkarılması ile ilgili cumhurbaşkanlığının kararnamesi bulunması nedeniyle ‘görev ihmal suçu’ işlendiğine vurgu yaptı.
HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısı belediye salonunda yapıldı.
Toplantıda Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, mecliste Millet İttifakı sayısal üstünlüğe sahip olsa da Cumhur İttifakı’nın yanı sıra partisinden bazı isimlerin muhalefet etmesi ile bir kez daha engellendi.
Geçtiğimiz Eylül ayında oto galericiler sitesi yapmak için Fevzi Çakmak Mahallesinde hissesi bulunan arazi ile ilgili arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi yapılma talebi partilisi bazı CHP’lilerin ret oyu vermesi ile kabul görmeyen Bozdoğan, teklifini bir kez daha meclise getirdi.
CUMHUR İTTİFAKI: “GERİ ÇEKİN”
Ancak Cumhur İttifakı teklifi karşı verdiği dilekçe ile daha önce red verildiğini anımsatarak, geri çekilmesini istedi. MHP Grup Sözcüsü Ali Şimşek ve AKP Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız, belediye başkanlığına verdikleri dilekçe ile belediyenin Fevzi Çakmak Mahallesinde arsa karşılığı oto galericiler sitesi yapılmak üzere inşaat sözleşmesi yapmak için istediği yetki reddedilirken, tekrar meclisten yetki istenmesine tepki gösterdi.
Dilekçede, “oto galericiler sitesi yapılması konusunda idare ısrarcı ise bizzat belediye tarafından yapılması konusunda her zaman değerlendirmeye açıktır. Arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi yapılması talebinin geri çekilmesini talep ediyoruz” denildi.
“NEDEN KARAR DEĞİŞTİRDİNİZ?”
AKP’li meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu ise Ekim ayında red kararı ile ilgili ısrar kararı aranmak üzere teklifin yeniden meclise getirilmesinin gündeme geldiğini anımsatarak, “Belediye itham altında kalmasın diye siz teklife ilgili ısrar kararı aramadınız. Evrakın geri çekilmesini istediniz. O günden bugüne ne değişti? Neden tekrar karar değiştirdiniz? Fevzi Çakmak Mahallesinde araç muayene istasyonu yapmayı planlıyordunuz 6 bin 500 metrekare alan üzerine. Komisyon TUVTÜRK ile yazışmaların tamamlanmasını bekliyor karar vermek için. Araç muayene istasyonu yapılması gereken yerler ilgili 38 parsel oluşturdunuz ve galeri yapmak üzere yetki istiyorsunuz. İdare plansız, programsız, almış olduğu kararların neticesini beklemeden sürekli yeni ve isabetsiz kararlar alıyor. Plansız ve programsız bir idare var. Evrakın geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞININ KARARNAMESİ VAR
Belediye yönetimi cumhurbaşkanlığının ve içişleri bakanlığının, oto galericilerin apartman altından çıkarılarak yeni, modern alanlara taşınması yönündeki kararname ve genelgeleri olduğunu anımsatarak, bu hizmetin sunulmamasının ‘görev ihmal suçu’ işleneceğini savunarak, meclisi karar almaya zorladı.
Başkan Bozdoğan, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi gereği nüfusu 100 bini aşan bölgelerde oto galericiler sitesi açma zorunluluğunu hatırlatırken, Cumhurbaşkanlığının da bu konuyla ilgili kararnamesi bulunduğunu aktardı.
OTO GALERİCİLER SİTESİ YAPMAMAK, GÖREV İHMAL SUÇU
İmar ve Şehircilik Müdürü. Ali Can Yavuz da, konuyla ilgili meclise bilgi vererek, “Oto galericiler sitesini yapalım diye konuyu meclisi getirdik ama talebimiz reddedildi. Ama biz bu sefer cumhurbaşkanlığının bir kararnamesi olduğunu belirterek, bilinmesini istedik. Çünkü bunu yapmamakla görev ihmal suçu işliyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili bir genelgesi var ki bize bu alanda çalışma yapmak zorunlu görev olarak addediliyor
Oto galericilerin şehir dışına taşınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenerek, bu tür yerlerde halkın daha hızlı bir şekilde işlem yapabilmesi için bu tür yerlerin açılması istenerek, görevini yapmayanlar hakkında da görev ihmal suçu işlemektedir deniliyor.
Şuan mevcut oto galericeler sitesi talebi karşılayamamakta olup kaymakamlık 3 ayda bir bu alanların oluşturulması için bizden yazı istiyor ama biz bir işlem yapamadığımız için bu yönde bildirim yapmak durumunda kalıyoruz” dedi.
KOOPERATİF KURULABİLİR
MHP’li Meclis üyesi Ali Şimşek ise İçişleri Bakanlığı’nın söz konusu genelgeyi 2008’de gönderdiğini anımsatarak, “2017’de şehir içindeki esnafların dışarıya çıkarılması ile alakalı bakanlıktan birde ikaz daha geldi. Esnaflarımız ile toplantı yaptık ve onlar bize; ‘burası bize yetiyor, sanayi sitesine bizim ihtiyacımız yok’ dedi.
Kemalpaşa Sanayi Sitesi’nde olduğu gibi esnaflara kooperatif kurdurarak, herkese belli cüzi rakamlarda arsa satarak buraları tahsis edelim ve projenin kooperatif yapılmasının sağlanması için önergeyi geri gönderdik. Tarsus’ta bir ihtiyaç var ise tüm oto galericileri toplayalım, görüşelim, ihtiyaç doğrultusunda kooperatif kurarak veya belediye bünyesinde yapılarak Tarsus’a yakışır bir oto galericiler sitesinin yapılması amacıyla bu önergeyi verdik. Esnaf, ‘2-3 milyon TL’ye bir müteahhit yapacak ama elimizdeki tüm parayı isteyecek. Elimizdeki sermayeyi buraya bağladığımızda işimizi devam ettirme imkanımız olmayacak’ diyor. Evrakı geri çekelim. Görüşme yapalım” diye konuştu.
CHP’LİLER RET VERDİ
Başkan Haluk Bozdoğan da, “Evrak komisyona geri göndeririz, 3-5 ay görüşme yapıp kara verebilirsiniz. Ama biz zaten esnaflarla görüştük. Komisyon istediği kadar bu konuyu görüşebilir ama reddedilirse de reddedilir” dedi.
Görüşmelerin ardından evrakın İmar, Plan Bütçe, Kesin Hesap ve İnsan Hakları ile Hukuk Komisyonları’na sevk edilmesi için oylama yapıldı. Teklif AKP ve MHP’nin yanı sıra bazı CHP ve diğer partilerin de olumsuz oy kullanması ile reddedildi.