Küçük akbabalar için 2022’de farkındalık çalışmalarına odaklanıldı

2 Şubat 2023 Perşembe 21:34

Mersin’i de kapsayan Küçük Akbabaları Koruma Projesi, ekosistemin devamlılığında büyük önemi olan küçük akbaba neslini koruma hedefiyle 2015 yılından bu yana kesintisiz devam ediyor.

Haber Merkezi

 

Vaillant Türkiye’nin Doğa Derneği ile yürüttüğü Küçük Akbabaları Koruma Projesi, Çoban Ağı ve bölge halkının katkıları sayesinde 2022 yılında da kesintisiz devam etti. Ekosistemin devamlılığında büyük önemi olan küçük akbaba neslini koruma hedefiyle sürdürülen projede 2022 yılı boyunca doğrudan koruma, iletişim ve farkındalık çalışmalarına odaklanıldı. Yerinde korumanın en somut örneklerini içeren ve Türkiye’deki ender çalışmalardan biri olarak değerlendirilen proje kapsamında Adana Ceyhan Sarımazı’da gerçekleştirilen yırtıcı kuş sayımında 2022 yılında 553 birey küçük akbaba tespit edildi.

 

FARKINDALIK OLUŞTURMAK ADINA BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLENDİ

2022 çalışmaları kapsamında ayrıca küçük akbabayı en iyi tanıyan ve gözlemleyen çobanlarla iletişim ve farkındalık çalışmaları güçlendirildi. Çobanlardan; konargöçer aileler ile küçük akbaba, kurt, vaşak gibi türler ile ilgili bilgi alındı. Koruma çalışmalarının karşısındaki en büyük sorunlardan biri olan yasa dışı avcılık hakkında görüşmeler yapıldı. 2022 yılında, küçük akbaba konusunda farkındalık yaratmak adına birçok etkinlik düzenlendi. Başta küçük akbabalar olmak üzere Avrupa ve Afrika arasında süzülerek göç eden kuşlar için konaklama ve beslenme alanı olan Mersin ilinin tanıtılması amacıyla düzenlenen “Süzülerek Göç Eden Kuşları Uğurlama Etkinliği”’ne, Mersin Kent Konseyi üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı ve belediye çalışanları, Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri ve yerel basın katıldı.

ÇALIŞMALAR ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞINDI

Öte yandan küçük akbabalar konusunda farkındalık oluşturmak için 60 binden fazla kişinin katılım gösterdiği 44. İstanbul Maratonu’na katılım sağlandı. Küçük akbabalar konusu birçok ulusal basın organının dikkatini çekti. Koşu öncesi ve sonrasında sosyal medya aracılığı ile en az 20.000 kişiye ulaşıldı. Küçük akbabaların Türkiye’de tercih ettiği habitatların anlatıldığı, habitat özelliklerinden bahsedildiği ve türün anlatıldığı bir de film yayınlandı. Çoban Ağı üyelerinin de yer aldığı film, sosyal medya ve YouTube kanalları üzerinden paylaşıldı. Uluslararası küçük akbaba konferansında, Türkiye’deki küçük akbaba çalışmaları ve türün mevcut durumu anlatıldı. Kuşlar için tehlike yaratacak alan ve koşulların tespit edilerek güvenliğin sağlanması çalışmaları 2022 yılında da devam etti. 

 

“TÜRKİYE, KÜÇÜK AKBABALARIN EN FAZLA RASTLANDIĞI BÖLGELERDEN BİRİ” 

Vaillant Group Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, Avrupa ve Asya'da üreyen ve Afrika'da kışlayan bir uzun mesafe göçmeni olan küçük akbabaların ekosistemin devamlılığı için büyük önem taşıdığını vurguladı. Atan, “Türkiye, küçük akbabaların en fazla rastlandığı bölgelerden biri olarak gösteriliyor. Günümüzde Türkiye’de 1.500-3.000 küçük akbaba çiftinin ürediği tahmin ediliyor. Bu sayı yaklaşık olarak dünya küçük akbaba nüfusunun yüzde 12’sini, Avrupa nüfusunun ise yüzde 38’ini oluşturuyor. 2015 yılında başlattığımız Küçük Akbabaları Koruma Projesi ile küçük akbabaları tehdit eden faktörlere yönelik yapılan koruma ve farkındalık çalışmalarına devam ediyoruz. Çobanlar ve bölge halkıyla sürekli irtibat halinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

 

“KUŞLARIN ÖZGÜRCE HAYATLARINI DEVAM ETTİREBİLMELERİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu, küçük akbabaların ekosistemin sağlıklı işleyişinin göstergelerinden biri olduğunu vurguladı. Özuslu, “Küçük akbaba, IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde BirdLife International tarafından tehlikede (EN) olarak sınıflandırılıyor. Günümüzde bilinen en önemli üreme alanları Beypazarı bozkırlarını içeren ve aynı zamanda birer Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan Kirmir Vadisi, Nallıhan Tepeleri ve Sarıyar Barajı. Küresel nüfusun 12.000 ile 38.000 yetişkin birey arasında olduğu tahmin ediliyor. Küçük akbabalar başta olmak üzere süzülerek göç eden kuş türleri için önemli bir göç darboğazı olan Adana Ceyhan Sarımazı bölgesinde gerçekleştirdiğimiz sayımlarda; 2018 yılında 99.896, 2019 yılında 112.318, 2020 yılında 20.290, 2021 yılında 7.561 ve 2022 yılında 77.863 yırtıcı kuş sayıldı. Birçok uzman ve gönüllünün katıldığı Sarımazı Yırtıcı Kuş Sayımlarında 2018 yılında 809, 2019 yılında 881, 2020 yılında 275, 2021 yılında 71 ve 2022 yılında 553 birey küçük akbaba tespit edildi. Kuşların özgürce ve güvenli bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için Vaillant Türkiye ile birlikte çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.