Mersin’in en değerli bölgesi Mezitli’de sahile dikilmek istenen 32 katlı ucube gökdelen ile ilgili sessiz kalmakla ve işlemi devam ettirmekle eleştirilen Belediye Başkanı Neşet Tarhan, sürece dair yaptığı değerlendirme toplantısında, binanın kat yüksekliğinin azaltılacağını açıkladı.
HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Mezitli ilçesinde Mazlum Pektaş tarafından yaptırılan 32 katlı ucube gökdelenin kat yüksekliğinin tıraşlanması gündemde.
Son günlerde kamuoyunda tartışılan yüksek yapılar ile ilgili değerlendirme toplantısı yapmamakla eleştirilen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, nihayet düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendirdi.
“MTSO, MESİAD, TMMOB, KENT KONSEYLERİ ŞEHRE SAHİP ÇIKMALI”
Dünya kenti olmaya aday güzel bir kent olan Mersin’in, Mezitli’nin hızlı büyüyüp, geliştiğini söyleyen Tarhan, “Bu büyüme, gelişme beraberinde doğal olarak beraberinde bazı sancıları yaşatıyor, getiriyor. Siyasilerin, meslek odalarının, STK’ların yurttaşların daha aktif ve cesur olmasına gereksinim var ülke olarak. Meslek örgütlerinin üyelerinin hak ve çıkarlarına daha çok sahip çıkması gerekiyor. Bir kentte MTSO, TMMOB, iş insanı dernekleri, kent konseyleri gibi kurumların çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu kurumlar merkezi idare, belediyelerle beraber bir sac ayağını oluşturuyor. Birbirinden bağımsız ama bir aradalar. Bunların birbirine bağlı olması doğru değildir ama tabi birlikte hareket edeceklerdir” dedi.
Kentteki toplumsal konulara tabiî ki duyarlı olmak gerekiyor. Ama bu kesimler neden bu konulara sahip çıkmıyor? Hazine arazileri kime satılıyor? Kim kiralıyor? Belediyelere neden tahsis etmezler? Yakılan, kesilen orman alanlarına neden duyarsız kalınıyor? İmar affına neden karşı çıkılmıyor? Bu soruların biraz daha fazla sorulması gerekir. Bizlerin de sorgulamanızdan ders almamız gerekiyor. Ama saydığım kurumlarında bu konular üzerinden görüşlerini bildirmelerini gerekiyor. Uğur Mumcu’nun yıllardır bahsettiği ticaret siyaset ilişkileri maalesef daha da artarak devam ediyor bugün” dedi.
YİNE ‘BENDEN ÖNCEKİ DÖNEM, İMZAM YOK’ DEDİ
Söz konusu 32 katlı inşaat ile ilgile ruhsat yenileme işleminin 43 yıllık olduğunun da altını çizen Tarhan, “Benden önceki belediyeler tarafından düzenlenen tadilat yapı ruhsatı ile yapılaşmaya izin verilmiş burada. Bazı iddialar, ithamlarda bulunuldu. Sükunet ile izledik bu süreci. Bu konularda uzman olduğunu iddia edenler dahi maalesef belediye başkanları genelde Türkiye’de öyledir inşaat ruhsatlarına imza atmaz. Ben atmıyorum mesela. Benim hiçbir inşaat ruhsatında imzam yoktur. Ama birileri iki inşaat ruhsatında imzam olduğunu iddia ediyor. Tabiî ki imza atan arkadaşlarımın ise arkasındayım. Benim imzam yok sorumluluğum atanlardadır demiyorum. İdarecilik kendi yanındaki insanlarında doğru yaptığı sürece haklarını korumaktır.
Söz konusu ruhsat, diğer tüm iş ve işlemlerde olduğu gibi tabi olduğu mevzuat ve dönemi itibariyle yürürlükte bulunan plan ve yönetmelikler geçerli olarak sürmektedir. Dolayısıyla bu projelerin kimi yerinde İnşaat Mühendisleri Odası’nın kimi yerde Makine Mühendisleri’nin kimi yerde Jeoloji Mühendislerinin imzası vardır. Bunların hepsi sorumlulukları gereği imza atmış durumdalar” dedi.
2016’DA NEDEN İTİRAZ EDİLMEDİ?
Söz konusu ucube gökdelen inşaatının ilk olarak 2016’da başladığını ancak yüklenicinin iflası ile 2022’ye kadar bir değerlendirme olmadığını söyleyen Neşet Tarhan, “Fakat o zaman kamuoyunda hiçbir değerlendirme olmamıştı. Şimdi ne oldu da 2022’de düzenlenen plan tadilat ruhsatı ile inşaatın yeniden başlatılması sonrası tartışmalar başlatıldı? Bu oldukça manidar. 2016’da aynı olay oluyor, hiç kimseden hiçbir ses çıkmıyor, 2022’de bir başka müteahhit devralıyor ve proje konuşuluyor.
Parsel üzerinde süren tartışmalar ve belediyemize yönelik iddia ve ithamlar söz konusu ruhsatın, yürürlükte olan kanunlara uygun olup olmadığı yönünden değil sübjektif konular üzerinden ele alınmıştır.
O tarihlerde ruhsat alanlarda yükseklik sınırlaması yoktu. Emsale göre ne kadar hakkınız var ise o kadar yüksek yapabiliyordunuz. Şimdi daha yeni yükseklik sınırlaması getirildi ama kimi yerde 20- 30 kata kadarda yapılabiliyor” diye konuştu.
BAŞKAN CİDDİYE ALINMIYOR
Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisinde, ‘Burası TBMM’nin yansıması olan bir meclis, burada romantik sözler söylemini, popülist söylemlerde bulunmanın anlamı yok’ dediğini de anımsatan Tarhan, “Popülist, romantik söylemler eskiden daha çoktu ama hala bu siyasal jargonun etkisinde kalanlar var. Beni dinlememiş, duymamış, demek ki dışarıdaki sözler daha etkili oluyor bazılarına. Bizim başkan olarak ciddiyetimiz demek ki bazen pek olmuyor bazı çevrelerce. Kamu kurumu niteliğindeki TMMOB’nin yereldeki temsilcilerinin dahi baskı altına alınmaya çalışılması endişeyle izlenmektedir” dedi.
GAZETECİLERE ISMARLAMA SORU SUÇLAMASI
Ancak bu esnada Başkan Tarhan’ın, “Birisi bir söz söyler ise arkasındaki amacını anlarsınız. Ismarlama soru sorma sorununu siz de yaşıyorsunuzdur. Mühendis ve mimar odalarına dahi ayar verilmeye çalışılmakta bu şehirde” demesi tepki çekti.
“Konunun yerel gündemden çıkartılıp, birileri tarafından belirli bir amaç ile ulusal bir kanalın gündemine taşınması belki de bazı çevrelerce bu konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışılması anlamını da taşımaktadır” dedi.
KENDİSİ MAHKEMEYE VERMEDİ, BAŞKALARINA KIZDI
Kendisi mahkemeye giderek inşatla ilgili hukuksal süreç başlatmak yerine sürekli vatandaşa mahkemeye gitme çağrısı yapan Tarhan, gidilmemesini de eleştirerek, “1980’den beri zaman zaman ruhsatı yenilenerek 2016’da inşaat başlanırken 2022’de tadilat ruhsatı devam eden yapı hakkında herkes yargıya gitme hakkına sahiptir. Hem adalet, hem hukuk diyoruz ama bir tek kişi veya kurumun da yargıya gittiğini duymadım” ifadelerini kullandı.
“ÖZGÜR İRADEMİZL İLE MASAYA OTURDUK”
Yapı müteahhidi, yapının mimari ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen değerlendirmeler adına belediye yönetimi olarak görüşme yapmak için masaya oturduğunu açıklayan Tarhan, “Şu veya bu tarafın etkisi, baskısı altında kalmadan özgür irademiz ile kimse buradan başkaca bir anlam ve pay çıkarmasın, belediyemiz ile başlatılan görüşmeler oldu, suskunluğumuz bu nedenleydi. Hak sahipleri adına yapı müteahhidi belediyemize yazılı başvurdu.
Söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatacaklarını söylediler. İnşaat alanında farklılık olmuyor ama kat yüksekliğini düşürecek şekilde bizim de ricamız üzerine bir proje tadilatı değişikliği yapacaklarını bildirdiler.
Bir takım çevrelerin bir takım beklentileri, hayalleri var ise artık dayanağını yitirmiş oldu” dedi.
“ISMARLAMA SORU” SUÇLAMASI TANSİYONU YÜKSELTTİ
Toplantının soru cevap bölümünde Mersin Gazeteciler Cemiyeti R. Kaya Tepe’nin, yanında oturduğu Neşet Tarhan’a, gazeteciler ile ilgili ısmarlama soru çıkışı ile ilgili tepki geldi. Tepki üzerine salonda tansiyon yükselirken yaşanan gerilimde Tarhan’a, “İsim açıkla başkan, herkesi zan altında bırakma” çağrısı yapıldı. Tarhan ise kendini, “Yaşadığımı söylüyorum, şahsileştirmeyin. Siz neden başkasının adına bir şey söylüyorsunuz?” diyerek savundu.