İmar planları ile tekstilcilere alan oluşturulmalı

27 Ocak 2023 Cuma 21:04

Mersin ekonomisinde önemli bir paya sahip olan 200’ü aşkın firmada 15 bin kişinin istihdam edildiği tekstil sektörünün en büyük sorunun kümeleşme olduğu açıklandı. Vali Pehlivan, “Her ne kadar serbest bölgede belli bir kümeleşmeyi sağlamış isek de il genelinde sürekli ve kayıtlı olmayan veya dönemsel olarak açılan, kapanan yerler var. Bu kümeleşmenin sağlanması için önce imar planlarında alan oluşturulması gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneği istişare toplantısın düzenledi. Mersin Nobel Otelinin konferans salonunda düzenlenen istişare toplantısına Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da katıldı.

Burada bir konuşma yapan Vali Pehlivan; “Tekstil sadece ülkemiz için değil, dünyanın geneli için de önemli bir sektördür. Kayıtlara baktığımızda, dünyada bugün tekstil ve konfeksiyon sektörünün üretmiş olduğu katma değerin 1,5 trilyon dolara ulaştığını görüyoruz. Her yıl yüzde 6 nispetinde büyüdüğü dikkate alındığında; bu hızla devam ederse 2030 yılında 2 katrilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyadaki en büyük 250 perakende şirketi içerisinde tekstil firmalarının sayısı 35 civarındadır. Tekstil sektörü milyonlarca insanın çalıştığı bir sektör. Dünya ölçeğindeki hasılanın 3’te 1’i Çin tarafından üretiliyor. Bununla birlikte özellikle koronavirüs pandemisinin yaşanması nedeniyle, tedarik ve hammadde konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle alternatif üretim sahaları veya ülkelerine doğru bir kayış söz konusu oldu. Genel olarak da talepte de bir daralma yaşandı.

 

MERSİN’DE 200 TEKSTİL FİRMASI VAR

Ticaret Bakanlığımızın kayıtlarına göre, ülkemizdeki tekstil ve konfeksiyon sektörünün hasılası 30-35 milyar dolar civarındadır. Bu rakamın da 2030 yılında 50 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Ülke genelinde 40 bin tekstil işletmesi var. 700 binin üzerinde de tekstil sektöründe çalışan var. İlimizle şu anda kayıtlı 200 civarında konfeksiyon üreten firmamız var. Bunların bir kısmı serbest bölgede, bir kısmı serbest bölgenin dışında bulunuyor. 15 bin vatandaşımız da buralarda istihdam ediliyor.

 

TEKSTİLCİLER KÜMELEŞEMEDİ

Diğer sektörlerin olduğu gibi elbette tekstil sektörünün de sadece Mersin'de değil ülkemizin diğer vilayetlerinde de problemleri sıkıntısı var. En temel sıkıntının da ilimizde olduğu üzere kümeleşmesin sağlanmasında yaşandığını görüyoruz. Her ne kadar serbest bölgede belli bir kümeleşmeyi sağlamış isek de oradaki firma sayımız 60 civarındadır. Serbest Bölgede toplam 390’ın üzerinde firmamız var. İstihdam sayımız da 12 bin civarında bulunuyor. Bu işletmelerin 60’a yakını tekstil firmalarımızdan oluşuyor. Orada kısmi bir kümeleşme mevcut. Fakat il genelinde sürekli ve kayıtlı olmayan veya dönemsel olarak açılan, kapanan yerler var.  Bunları elbetteki ilgili kamu birimlerimiz takip ediyor. Sizler de hem dernek olarak hem grup olarak da bunlarla ilgili takip süreçlerinin içindesiniz. Bu kümeleşmenin sağlanması için önce imar planlarında alan oluşturulması gerekiyor.

 

OSB’LERDE GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR

Organize Sanayi Bölgelerinde, heyecanlandıran adımlar ve yatırımlar, ilimizde hayata geçiyor. Elbette günlük yaşam içerisinde çeşitli sıkıntılar olacaktır. Ama çok güzel gelişmeler yaşanıyor. Artılarımız eksilerimizden çok daha fazla. İlimizde Organize Sanayi Bölgesi 2-3 adetken şimdi yeni etaplarla beraber sayı 1O’a çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sanayi ve Teknoloji  Ticaret Bakanımız, Lütfi Elvan Bakanımız ve bakanlıkların ilgili birimleri sağolsunlar, bu konularda gerekli destekleri sağladılar.

Bundan sonraki süreçte de bu akşam olduğu gibi paylaşım, istişare zeminlerini devam ettirelim ve bulunduğumuz üretim sahalarında en profesyonelini yapma gayretimizi sürdürelim. İnanıyorum ki önemli, somut mesafeler alacağız. Yeter ki güç ve fikir birliği içerisinde olalım.

 

Bu geceyi tertip eden başkanlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Son söz olarak da şunu ifade etmek istiyorum; devletimiz adına kapımız sizlere her zaman açıktır. İşlerinizin de başarılar, hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum.’ ifadelerini kullandı.

Programda Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Celal Kurt, Mersin Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sağlam, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak da birer konuşma gerçekleştirdi.

Toplantıya Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz Belediye Başkanı M. Muhammet Gültak, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan,  İl Müdürleri, STK temsilcileri ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren iş insanları iştirak etti.