TAŞUCU ENDİŞELİ!

23 Ocak 2023 Pazartesi 17:13

Taşucu Limanı’nda sessiz sedasız yapılmak istenen yat limanı projesi yöre halkını endişelendirdi. Projeyi değerlendirmek için bir araya gelen Taşucu sakinleri, haberleri olmadan hayata geçirmek istenen projenin takipçisi olma kararı aldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Uluslar arası koruma altındaki Akdeniz Foklarının yaşam alanı Taşucu’nda limanın özelleştirilmesine tepkiler sürürken bu defa bakanlık Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi için düğmeye bastı.

“Taşucu Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı” başlıklı, bölgede rıhtımlar ve iskelelerle yanaşma yerleri oluşturma amaçlı proje bölgede şaşkınlık yarattı. Bölge sakilerinin haberinin olmadığı proje ile mevcut liman içerisindeki rıhtımlar ve iskeleleri kapsayan düzenlemelere imza atılacak. Bu nedenle proje limanı kullanan balıkçılar, gezi turları düzenleyen yatçılar başta olmak üzere limanı uzun yıllardır kullanan deneyimli denizciler tarafından hem endişeyle karşılandı, hem de olumsuz yönleriyle eleştirildi.

 

TAŞUCU SENİN

Taşucu Limanı üzerinde yapılması planlanan Taşucu Balıkçı Barınağı ve Yat Limanı Projesinin bölge üzerinde oluşturacağı etkiler, ‘Taşucu Senin’ başlıklı toplantıda değerlendirildi.

Taşucu Kent Birlikteliği tarafından, Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi’de düzenlenen toplantının moderatörlüğünü aktivist Musa Türkmen yaparken, MERÇED Silifke Temsilcisi Av. Ayşe Doğan ve Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce konuşmacı olarak katıldı. 

 

“VAKIF OLARAK HALKIMIZIN YANINDAYIZ”

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce konuşmasında, bölgemizi ilgilendiren böylesi önemli bir konunun değerlendirildiği toplantıda, vakıf olarak eğitim amacımız doğrultusunda yapılması planlanan projenin incelenerek anlaşılması, anlaşılan projenin halka anlatılması, doğal hayatı koruma amacımız doğrultusunda yapılması planlanan projenin doğal yaşam alanları üzerinde var edeceği etkilerin anlaşılması, halkımıza anlatılması ile birlikte yasal sınırlar içerisinde çalışmaların yapılması yönleriyle projenin takipçisi olacaklarını, halkımızın yanında olacaklarını ifade etti.

 

“PROJENİN HUKUKSAL YÖNDEN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

MERÇED Silifke Temsilcisi Av. Ayşe Doğan konuşmasında, söz konusu projenin henüz ÇED Başvuru Dosyası aşamasında olduğunu, takip eden süreçlerde ÇED Raporu, Son Şekil Verilen Çed Raporu, Nihai Çed Raporu sıralamasıyla ilerleyeceğini, derneğimizin faaliyet amaçları doğrultusunda söz konusu projenin tüm aşamalarında yasal mevzuatların belirlediği sınırlar içerisinde faaliyetlerin yapılıyor olduğunun hukuksal yönden takipçisi olacaklarını, bu yönüyle amaçlarının projeye karşı olmak değil, canlı yaşamı başta olmak üzere projenin yapılış amacı doğrultusunda tüm etkileri ile birlikte yarar sağlayıcılık yönünden herhangi bir olumsuzluk barındırmamasını amaçladıklarını ifade etti.

 

DENİZCİLER ENDİŞELİ

Limanı kullanan balıkçılar ve yatçılar, söz konusu proje kapsamında, liman içerisinde değişik büyüklüklerde toplamda beş adet rıhtımlar ve iskelelerle yanaşma yerleri oluşturulma amacının daralma oluşturarak limanın deniz araç trafiğini olumsuz etkileyeceğini, deniz araçlarının manevra kabiliyetini azaltacağını, proje bu planlamayla uygulanırsa limanı kullanan denizciler olarak kendileri için yarardan çok zarar oluşturacağını, bunun da “acaba bu proje yıllardır limanı kullanan bizler için yapılmıyor mu” sorusunu düşündürdüğünü, tüm bu planlamalar yapılırken kendilerinden görüş alınmadığını, planlamaların hiçbir aşamasından bilgi sahibi edilmediklerini, söz konusu projenin ÇED toplantısına katılarak ortaya çıkan tüm olumsuzlukları yetkililere aktaracaklarını, projenin bu haliyle kendileri tarafından kabul görmeyeceğini ifade ettiler.

 

AMAÇ PROJEYİ DEĞERLENDİRMEK

Moderatör Türkmen, söz konusu projenin oluşturacağı etkileri değerlendiren konuşmasında, yaşam alanlarımıza yapılması planlanan projeler hakkında bu alanlarda yaşayan insanlar olarak görüş belirtme haklarının olduğunu, ÇED başvuru dosyası içerisinde yer alan projede yapılması planlanan faaliyetlerin bölge halkının katılımıyla değerlendirilmesi amacıyla toplantının yapıldığını, amaçlarının projeye karşı olmak değil projenin bölgeye olumlu/olumsuz etkilerinin anlaşılması olduğunu, projenin ilerleyen tüm aşamalarına bölge insanlarını dahil ederek değerlendirmelerin sürdürülerek yapılacağını, projenin ÇED toplantısına bölge insanları ile birlikte katılarak yapılan değerlendirmelerin yetkililere aktarılmasını sağlayacaklarını, projenin tamamını kapsayan tüm aşamalarının bölge insanlarıyla birlikte değerlendirmeler yapılarak bölge yararına takipçisi olacaklarını ifade etti.    

 

PROJEDEN KİMSENİN BİLGİSİ YOK!

Moderatör Türkmen, planlama sürecinin “ÇED Başvuru Dosyası” aşamasında olan söz konusu projeden bu toplantıyı yapana kadar bölgede kimsenin bilgisinin olmadığını, öyle ki projenin yapılış ve kullanım amaçları doğrultusunda proje bölgesinin kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında en çok etkileyeceği yatçılar ve balıkçılardan oluşan denizcilerin dahi hiçbir şekilde bilgilerinin olmadığını ve görüşlerinin dahi alınmadığını, proje bölgesinin kıyı kenar çizgisinin kara tarafında yapılacaklar hakkında belirsizlikler olduğunu ve projede detaylı anlatımlar yapılmadığını, projenin planlanmasında sivil toplum örgütlerinin, bölge halkının, yapılacak işi kullanacak olan balıkçıların ve yatçıların bilgilendirilmediğini ve görüşlerine yer verilmediğini, projenin bu haliyle “bölge insanları kullanacak ama planlama aşamasında bölge insanlarını projeye dahil eden yok, proje kimler için yapılıyor” anlamında sorgu oluşturarak düşündürdüğünü ifade etti.