Küresel ekonominin yeni yıla enerji krizi ve resesyon kaygılarıyla girdiğini, değişimlere en hızlı tepki veren hazır giyim sektörünün de uluslararası pazarlardaki daralmalardan etkileneceğini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “2023 yılında sektörümüzün yeni başarı hikâyeleri yazabilmesi için uygun faizli uzun dönemli finansmana ulaşım, işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için hayati önemde” dedi.
Haber Merkezi
Çok zor geçen bir yılı kazançlı kapattıklarını belirten Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, 2023 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sürdürülebilirlik odağında geliştirilen hedefleri doğrultusunda sektörün dönüşümüne yönelik stratejileri ve eylemleri hayata geçireceklerini, mevcut pazarların yanında ABD pazarının sunduğu imkanları da en iyi şekilde değerlendirerek ihracatta yeni başarı hikayeleri yazma gayreti içinde olacaklarını söyledi.
“AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI’NA UYUM İÇİN 6 STRATEJİ VE 40 EYLEM BELİRLENDİ”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hazır Giyim Sektör Kurulu’nun bir yılı aşkın sürede olgunlaştırdığı Türk Hazır giyim ve Konfeksiyon Sanayii İçin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik Stratejisi Projesi’nin yeşil dönüşümde sektörün yol haritası olacağını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Sektörümüzün geleceğine yön verecek projede, Türkiye’nin hazır giyim ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiren 190 firmanın katılımıyla yapılan analizlerde Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumlu Sürdürülebilirlik Olgunluk Modeli oluşturuldu. Bilimsel metotlarla yapılan değerlendirmelere göre sektörümüzün değer zincirinin Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu yeşil dönüşümünü sağlamak için 6 öncelik belirlendi. Dönüşüm önceliklerine karşılık gelen 6 temel stratejinin hayata geçirilmesini sağlayacak 40 farklı eylem tasarlandı. AHKİB olarak bizler de ayrıntıları yakın zamanda açıklanacak Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Eylem Planı’na uygun şekilde ilerlemenin gayretini göstereceğiz.” dedi.
“ÇOK ZOR GEÇEN BİR YILI ARTIDA KAPATMAYI BAŞARDIK”
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,8 artışla 21,2 milyar dolar ihracat değerine ulaştığını anımsatan Başkan Gürkan Tekin, “Esnek ve kaliteli üretimi, aksesuar zenginliği ve hızlı terminle rakiplerinden pozitif ayrışan sektörümüz, 750 bine yaklaşan istihdamı ile Türkiye için stratejik öneme sahip sektörleri arasında yer alıyor. Ülkemize yıllık ortalama 19 milyar dolar seviyesinde net döviz girdisi kazandırıyoruz. 22-23 milyar dolar ihracat hedefiyle başladığımız 2022 yılının ilk yarısı beklentilerimizle paralel geçti. Ancak, yılın devamında enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar ile ham madde fiyatlarındaki anormal yükselişler nedeniyle ihracat pazarlarında zorlandık. Uzak Doğu ülkelerinin vermiş olduğu adeta kamikaze fiyatları ile rekabet edemedik. Fiyat tutturamadığımız için de pandemi döneminde ülkemize gelen siparişlerin büyük bir kısmı maalesef Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelere kaydı. Doların Avro karşısında değer kazanması ile parite avantajında da ciddi kayıplar yaşadık. Yine de sektör ve Birlik olarak çok zor geçen bir yılı artıda kapatmayı başardık.” diye konuştu.
DARALMAYA KARŞI TEŞVİK ÇAĞRISI
Küresel ekonominin yeni yıla enerji krizi ve resesyon kaygılarıyla girdiğini, değişimlere en hızlı tepki veren hazır giyim sektörünün de uluslararası pazarlardaki daralmalardan etkileneceğini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, 2023 yılının ikinci yarısında toparlanma beklediklerini ifade etti. Başkan Gürkan Tekin, “2023 yılında sektörümüzün yeni başarı hikâyeleri yazabilmesi için uygun faizli uzun dönemli finansmana ulaşım, işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için hayati önemde. Diğer yandan dijitalleşme ve yeşil dönüşüm için gerekli yatırımların yapılabilmesi için de ciddi destek ve teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Sektör olarak bizler bir yandan mevcut pazarlarımızdaki kazanımlarımızı korurken diğer yandan markalaşma konusunda daha fazla çaba sarf edeceğiz. Bu dönemde bizler için yükselen bir pazar haline gelen Amerika Birleşik Devletleri’nin sunduğu imkanları da en iyi şekilde değerlendirmek için çalışacağız” şeklinde konuştu.
“EN ÇOK BAYAN DIŞ GİYİM İHRAÇ ETTİK, EN FAZLA HOLLANDA’YA İHRACAT YAPTIK”
AHKİB olarak 2022 yılında 47 bin 168 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiklerini kaydeden Başkan Gürkan Tekin, söz konusu dönemde bölge ihracatının yüzde 80’ini üç ürün grubunun oluşturduğunu, bayan dış giyim, bay dış giyim, diğer hazır eşyanın dış satımı sırtladığını belirtti. Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “2022 yılında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında yüzde 10 artış ve 176,4 milyon dolar değer ile bayan dış giyim birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 32 artış ve 82,5 milyon dolar değer ile bay dış giyim, yüzde 1 artış ve 50,5 milyon dolar değer ile diğer hazır eşya (çadır çuval vb.) takip etti. Bu dönemde ihracat hacminde en yüksek artışları suni sentetik spor ve yüzme kıyafetleri, yünlü yatak kıyafetleri ve suni sentetik ev tekstili ürünlerinde elde ettik.”
İhracatının yaklaşık yüzde 72’sini Avrupa’ya gerçekleştiren AHKİB’in 2022 yılı performansını ülkelere göre ele alan Başkan Gürkan Tekin, şöyle devam etti: “Hollanda, İspanya ve Almanya pazarlarına yönelik satışlarımız toplam ihracatımızın yüzde 58’ini oluşturdu. Hollanda yüzde 45 artış ve 85,9 milyon dolar değer ile en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 79 milyon dolar değer ile İspanya ikinci sırada, 60 milyon dolar değer ile Almanya üçüncü sırada takip etti. 2022 yılında ihracat hacminde en yüksek oransal artışları Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve Polonya pazarlarında yakaladık.”