Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP’li Abdurrahman Yıldız, CHP’li Mezitli Belediyesi ile Büyükşehir’i 37 katlı ucube gökdelene karşı harekete geçmeye çağırırken Başkan Seçer, Mezitli Belediyesi ile TMMOB’yi göreve çağırdı. Başkan Tarhan ise inşaatın yasalara uygun olduğunu söyledi.
HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı’nın 2. Birleşiminde gündem yine Adnan Menderes Bulvarında sahilde yapılmak istenen 37 katlı ucube gökdelen oldu.
İnşaat tüm hızıyla devam ederken kent kamuoyunda ki tartışmaların sürmesi Büyükşehir Belediyesini nihayet harekete geçirdi. Ruhsatı veren Mezitli Belediyesi ise dava açarak kamuoyu vicdanını yaralayan yapı ile ilgili popülist, romantik söylemlere itibar edildiğini söyleyerek, sorumluluğu üzerinden atıp, inşaatın yasalara uygun olduğunu söyledi.
MEZİTLİ AÇIKLAMA YAPTI AMA KENT İKNA OLMADI
Konuyu ilk olarak gündem getiren CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız oldu. Geçtiğimiz günlerde mecliste konuyla ilgili görüşmeler yapıldığını ancak açıklamaların kent kamuoyunu tatmin etmediğini söyleyerek Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu gündemine alması gerektiğini belirten Yıldız, “Galatasaray Meydanı önüne yapılan inşaatla ilgili durum için Mezitli Belediye Başkanımız geçen günlerde bir bilgilendirme yaptı ama kamuoyunda hala bununla ilgili insanlar beni aramaya devam ediyor. Mersin kamuoyunda ikna olmama meselesi söz konusu. Özellikle estetik kaygı çokça dile getiriliyor.
Bu meselenin biraz daha konuşulması lazım. Çünkü şöyle bir tartışma var; tamam siz orada konuşuyorsunuz ama Büyükşehir Belediye idaresinin de bu konuda bir şeyler yapma şansı var mı? diye soruluyor. Belki bu konuda biz gündeme getirebiliriz ama esas mesele ilçe belediyesi ile ilgili. Bu konunun Mersin kamuoyunda ve burada biraz daha tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Yüksek katlı yapılar ile ilgili biraz daha kafa yorulması gerektiği kanaatindeyim” dedi.
UCUBE İNŞAAT MECLİSİN KONUSU DEĞİLMİŞ!
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ise tepki çeken açıklamalarına yenisini ekledi. İnşaat karşı direniş göstermek yerine inşaatın popülist söylemlere, sloganlara malzeme edildiğini ileri süren Tarhan, inşaatın yasal olduğuna vurgu yapıp, açıklamalarının kamuoyunda karşılılık bulmamasından yakındı.
Tarhan, “Geçen mecliste bugünün konusu olmadığını söylediğim 1980 yılından gelen 42-43 konuyu gündeme çok kısa getirdiğimi ve teknik bili verdiğimi zannediyordum ama demek ki yeterli anlaşılmadığını gördük. Zaman zaman yasanın getirdiği şekilde mecliste görüşülmemesi gereken konuların mecliste görüşülmemesi gerektiğine alıştık. Farklı platformlarda çözülebilir bu konuların büyükşehir meclisine getirilmemesi görüşündeyim.
POPÜLİST, ROMANTİK SÖYLEMLER…!
Dışarıda maalesef zaman zaman bazı kişilerin odakların söylemlerini bazı arkadaşlar nezninde çok daha etkili olduğunu veya kulaklarını oraya daha çok verdiğini görüyoruz.
Geçen mecliste ben 32 kattan bahsettim ama tekraren bazı arkadaşlar 37 kat diye konuşmaya devam ediyor. Demek ki dışarıdaki odakların sesi bizden daha çok çıkıyor. Veya popülist söylemlerle sloganlarla bir yaklaşım sergileniyor. Hepimiz buraya belli yerlerden geldik. Tüm arkadaşlar popülist romantik söylemlerle halka güzel mesajlar verebilir. Bizim işimizi bu değil meclis gündemini görüşmektir. Herkesin hukuka, kurallara, yönetmeliğe uyması gerektiğini herkes için adalet gerektiğini her zaman söylüyoruz. Ama işimize geldiği zaman adalet hukuk deyip işimize gelmediği zaman başka mecralarda çözüm aramamalıyız” dedi.
UCUBEYİ YARGIYA TAŞIMAK YERİNE ‘İFTİRA’ İÇİN MAHKEMEYE GİTTİ
İnşaata karşı yargı sürecini devreye sokarak mücadele etmesi gerekirken konuyla ilgili yanlış bilgi verildiğini söyleyip onlara savaş açan Neşet Tarhan, “Yanlış bilgi verenlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk iftira ile ilgili. Herkes de yargıya gidebilir. Adalette çözüm aramaktansa başka alanlarda çözüm aramanın doğru olmadığı görüşündeyim.
Bunun örnekleri var biz de yaptık mahkeme kararı ile verilen ruhsatın iptal edildiği oldu. Biz de böyle bir şey olursa verilen ruhsatları mahkeme kararı gelirse iptal etmek durumundayız, zorunayız. Beğensek de beğenmesek de kanunları uygulamak zorundayız. Yasalara uymak zorundayız.
TARTIŞMAYI ‘TMMOB KAVGASI’NA BAĞLADI
Öyle bir karmaşa var ki bu konuda, kimileri TMMMOB ile sorunu kavgası oluyor buraya getiriyorlar bu konuyu bir bahane yaratarak. Yine bazı kişi ve odakların farklı beklentileri olabilir ki bunu zaman zaman görebiliyoruz. Bir basın yayın organı yine yayın yapıyor, iş yeri sahibi ile görüştük yanlış haber yapmışız diyor. Bu ilginç. Hiç kimsenin belediye ile görüştüğü olmadı. Tek taraflı bir yayın. Bunlar olabilir. Bunları hep kanıksadık. Bu konularda hepimiz zaman zaman muzdarip oluyoruz. Herkes için adalet diyorsak her kim hata yaparsa yargı yolu açıktır. Yargının dışında başka mecralarda çözüm aramanın doğru olmadığı görüşündeyim” dedi.
KENT TEPKİSİ İLE BÜYÜKŞEHİR MÜDAHİL OLMAK ZORUNDA KALDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise kamuoyundan gelen tepkiler ile Büyükşehir Belediyesi’nin konuya dahil olması beklentisine girildiğini söyleyerek, “Büyükşehir’in görevi olmasa da konunun mecliste eğilmesi, konuşması gerektiği yönünde telkinde bulunuldu. Büyükşehir idari sınırlardan sorumlu bir kurum. Her konu dönüp dolaşıp Büyükşehir Belediyesine geliyor, bir anlamda müdahil olma ihtiyacı doğuruyor. Her ne kadar yapı ruhsatı düzenleme konusu Büyükşehir’e ait bir konu olmasa da geri yıllardan gelen zemin + 32 katlı yapının bugünlere kaldığı söylendi. 1980’li yıllardan geliyor ama bu ruhsat 1995’te iptal edilmiş ve sonrasında yenileme sürecine girmiş. Meclis üyeleri ve bu kentte yaşayan her hangi bir yurttaşa sorsak sahilde 15-17 katlı sahil şeridinde 32 + zemin katlı bir gökdelenini yapılması tepkiye neden olabilir, bu da doğaldır.
BAŞKAN İTİRAF ETTİ, ZEMİN SU!
Bu konu bana birkaç ay önceden geldi. Bu çok önemli bir sorundur. Çarpık kentleşme toplumların çok kısa vadede çözeceği konular olmaktan çıkıyor. Sahil katlı yama olmuş son 40 yıldır deniz kenarına sıva kumu olarak deniz kumunun kullanıldığı 20-25 katlı sahilde yapılan zeminin ne kadar sağlam olduğu tartışmalı olan binaları hadi ortadan kaldıralım. Yapamazsınız bu bir sorundur. Burası 2. kuşak deprem riski taşısa da
Adnan Menderes bulvarındaki o binada sahile çok yakın bir konumdadır. Denize yakın noktaların bir çoğunda taban yüksektir hatta bir çoğunun altından dere geçiyor.
Eski otogar orada metro inşaatı devam ediyor yer altından bildiğimiz dere geçiyor. BU da inşaat teknolojisi açısından sıkıntı yaratabiliyor.
MEZİTLİ BELEDİYESİ VE MÜTEAHHİDE PROJEDE REVİZYON, TMMOB’YE GÖREV ÇAĞRISI
Bence de şahsi görüşüm bu kamuoyu vicdanında karşılığını bulmayan bir durum bu.
Belediye başkanına ve müteahhide buradan bir çağrı yapmak istiyorum bu konunun tekrar gözden geçirilip belki revize bir plan ile bu inşaatın devamının olacağını düşünüyorum.
İkinci uyarımda TMMOB’ye, Ben her zaman STK’nın gücüne inan bir siyasetçiyim. Sivil toplum da hangi konu olursa olsun her hangi bir taraf tutmadan tarafsız bir tavırla görevini yerine getirmek zorundadır.
Geçen hafta ki toplantıdan sonra imar daire başkanlığımız ile bir toplantı yaptım. Kamuoyu vicdanı bunu kabul etmiyor biz Büyükşehir olarak yasalar çerçevesinde sorumluluğumuzu yerine getirmek zorundayız dedim. Arkadaşlar çalışma başlattı. Geçmişten gelen bilgi ve belgeleri istediler eğer mevzuata uygun olmayan bir durum varsa ruhsatın iptali ile ilgili yargıya başvurabiliriz.
Kendisi de en az benim kadar uygun bir imar yöntemiyle yapılaşmanın önemini iyi bilen bir belediyecidir. Oda konunun üzerindedir. Umut ediyorum yakın zamanda vatandaşlarımızı memnun edecek, endişelerini giderecek bir şekilde konuyu bağlarız. Mersin halkının endişe etmemesi gerekir, müsterih olsunlar biz bu konunu üzerindeyiz, yanlış bir şey yapılmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.