ÇED YOK SONDAJ VAR!

6 Ocak 2023 Cuma 17:47

Anamur’da 3 jeotermal sondajı yapacak Alanya merkezli Öz Şimşek Jeotermal Şirketi, iddiaya göre ÇED sürecini tamamlamadan iş makineleri ile sahaya girmek istedi. Köylüler yaşananları protesto ederken Ziraat Odası Başkanı Gümüş, “ÇED sürecinden haberimiz yok, bizim haberimiz olmadan yapılamaz. Durdurun bu çalışmayı” çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Doğayı katletmeye yönelik maden ve mermer ocakları ile başı dertte olan Mersin’in Anamur ilçesine birde jeo termal sondaj şoku geldi.

Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri Şti. Mersin’in Anamur ilçesi Bozdoğan Köyünde Jeotermal Kaynak Arama Projesini hayata geçirmek geçen iki yıl önce harekete geçti.

Ruhsat sahasının tamamı Bozdoğan Mahallesini kapsayan hatta bir kısmı Çarıklar, Çeltikçi Mahallesini de içerisine alan bölgede sondaj çalışması yapılacak sahalar 1. derece doğal sit alanı ile 1. derece arkeolojik sit alanlarına komşu olması nedeniyle tepki çekti.

 

BELEDİYE ÖNCE KARŞI ÇIKTI, SONRA ONAY VERDİ

Köylüler gerek yaşam alanlarının gerekse de tarımsal üretim tehdit etmesinden endişe edilen projeden vazgeçilmesini isterken önce karşı çıkan belediye ne olduysa projeye onay verdi ve işlemler yeniden başladı.

Ege Bölgesi’nde tarımı bitiren jeotermal santrallere muzun başkenti olan Anamur’da da izin verilmesine karşı direnen yöre halkı, belediyenin önce projeye karşı çıkıp daha sonra onay vermesine tepki gösterdi.

 

SAHALAR; YERLEŞİM YERLERİNE, ORMANA TEHDİT!

Anamur Belediyesi daha önce projeye karşı çıkma gerekçesine dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdiği yazıda projenin tehlikelerine başlıklar halinde dikkat çekmişti.

Yazısında; poligon 3 nolu sondaj sahasının köy yerleşik alanı sınırına yaklaşık 150 metre olduğunu işaret eden Anamur Belediyesi ayrıca sahanın, tarımsal arazilerin ortasında kaldığını, orman alanına çok yakın olduğunu ve de yakın mesafede yerleşim bulunduğunu vurgulamıştı.

Belediye ayrıca poligon 2 nolu sondaj sahasının da köy yerleşik alanı içinde kaldığını, saha bölgesinde yerleşimin ve tarım faaliyetlerin devam ettiğini, poligon 1 nolu sahanın ise 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar planı kapsamında kaldığı ve 1. Derece Doğal Sit alanı kapsamında kaldığını belirtmişti.

 

DOĞA, KÜLTÜR VE TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Anamur Belediyesi olumsuz görüş verdiği projeye dair, “Bozdoğan Mahallesi genel anlamda turistlik ve de doğal yaşam alanı olarak önemli yerlerden olup, Mahalle içerisinde Kültürel Miras olan Mamure kalesi, Tabiatı korunan 1 . Derece Doğal Sit Alanı v e Mahallenin en doğusunda bulunan Pullu Tabiat Parkı bulunmaktadır.  Yukarıda yazılı olan durumlar göz önüne alındığı taktirde yapılması planlanan jeotermal sondaj çalışmasının ilçemiz doğa, kültür ve turizm açısında olumsuz yönde etkileyeceği, sondaj sahası içerisinde evleri bulunan halkımızın rahatsız olacağı ve tarımı olumsuz etkileyeceği görüşü ile ilgili proje ve araştırma çalışması kurumumuzca uygun görülmemektedir” ifadelerine yer verilmişti.

 

EN TARTIŞMALI BÖLGE PROJEDEN ÇIKARILDI

Yeniden başlatılan süreçte Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri Şti.’nin 2 milyon 167 bin 676,00 TL bedelle hayata geçirmeyi planladığı projede, Tarım ve Orman Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü ve diğer görüş sorulan kurumlar tarafından olumsuz görüş bildirilen ruhsat alanı bin 242,61 hektar olan Poligon-1 alanını projeden çıkarttığı görüldü.

Proje kapsamında kullanılması planlanan Poligon 2 alanı kadastro dışı hazine arazisi olsa da Alaköprü Barajı Sulama Hizmet Alanı içinde kalan ve yöre halkı tarafından tarımsal faaliyete kullanılıyor.

Öte yandan ruhsatlandırılmak istenen Poligon 3 alanının orman arazisi olduğu da bizzat proje dosyasında belirtiliyor.

 

ŞİRKET İŞ MAKİNALARI İLE GELDİ, KÖYLÜLER EYLEM YAPTI

Alanya merkezli Öz Şimşek Jeotermal Şirketi’nin kazı çalışmalarına başlaması doğa katliamına neden olacağı gerekçesiyle köylülerce protesto edildi.

Sabah saatlerinde kazının yapılacağı alanda bir araya gelen köylülere Anamur Ziraat Odası ile çeşitli siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de destek verdi.

Dere yatağı olan sahada iş makinaları kazı yapmak isteyen şirket köylülerin tepki göstermesi üzerine çalışmalarını ormanlık alan olan ikinci poligon noktasına kaydırdı.

 

ÇED YAPILDI DENİLİYOR BİZİM HABERİMİZ YOK

Yaşananlara tepki gösteren Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, bir maç gün önce şirket yetkilileri ile bir araya geldiklerini söyleyerek, “2-3 gün önce bir araya geldik. Bugün iş makineleri ile gelip çalışma yapacaklarını söylediler. Ama bölge halkının haberi yok bu durumdan. Burada çalışma yapılacak kişilerle görüştüğümde ‘benim kanunsuz, kitapsız bir işim yok, ben  tüm izinleri aldım, ÇED yapıldı’ dedi. Ama ne halkın ne bizim haberimiz var ÇED’in yapıldığına dair. Şuan kazı yapacakları yer DSİ’ye ait olan bir dere. Mahalleyi ikiye bölen böyle büyük bir derede nasıl kazı yapılacağına ben anlam veremiyorum. Benim düşüncem DSİ’nin yeterli bilgisinin olmadığı yönünde.

 

HAZİNE ARAZİLERİNE Mİ ÇÖKECEKLER?

Bu konudan gerek Tarım Bakanlığımız, gerek Valiliğimiz gerekse diğer kurumların bilgisi olsa buna müsaade edilmeyeceğini düşünüyorum. Şuan halkımız tedirgin. Bu işin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bizim termal ile sıcak suyla işimiz yok. Biz zaten mikro klima özelliği olan bir bölgede yaşıyoruz. Daha önce deniz kenarında çalışmaları oldu bunu başaramayınca şimdi köyün kenarına geldiler. Bunları kim gönderiyor, amaçları ne bilmiyoruz. İleriki günlerde Hazine arazilerini alacağını söylüyor şirket yetkilileri. Ne olduğunu anlamış değiliz. Devletimizin bu konuyla ilgili uzmanları var, bakanlıklar var. Halkı sıkıntıya sokmanın bir anlamı yok” dedi.

 

  ÇED YOK SONDAJ VAR!