Müftülük, yerleşke inşaatında bölgenin emsal yoğunluğunu hiçe sayarak fazla kat çıkıp buna onay almaya çalışırken Akdeniz Belediyesi de taziye evi yaptığı Çilek Mahallesi’nin emsal yoğunluğunu hiçe sayarak aynı şekilde projeyi hayata geçirmeyi tercih etti!
HEDİYE EROĞLU
Mersin’de vatandaşların büyük mağduriyetler yaşadığı imar düzenlemelerinde kamu kurum ve kuruluşları kentsel ranttan daha çok faydalanmak için kendilerine yönelik düzenlemelerle hak yaratmayı alışkanlık haline getirdi.
Son olarak Mersin’in Yenişehir ilçesinde Müftülük yerleşkesi için yapılmak istenen inşaatın emsal yoğunluğu artırılarak 4 kat olması gereken yapı 5 kat olarak hayata geçirilirken, son olarak Akdeniz Belediyesi de aynı yolu izlemeyi seçti.
Mersin’de kaçak yapı denildiğinde ilk akla gelen bölge olan Akdeniz’de, belediye Çilek Mahallesinde yapacağı taziye evi projesinde Müftülük Yerleşkesi inşaatında yapıldığı gibi bölgenin emsal yoğunluğuna uymayarak sınırı aşıp bu şekilde bir proje hayata geçirmek için kolları sıvadı.
İmar planlarında yeşil alan olan Çilek Mahallesindeki taziye ve kültür evinin olduğu alan daha büyük ve yeni bir taziye evi yapılması için 5 binlik Nazım İmar Planı’nda revizyon çalışmasında belediye hizmet alanı olarak işaretlendi. Belediye yönetimi proje kapsamında maksimum 3 katlı bir bina düşünürken, daha önce yeşil alan bölge için revizyon olarak değerlendirildiği için yerine yeşil alan ayırma gereği duymadı.
“VATANDAŞ BİR KAT KAÇAK YAPINCA CEZA YAZIYORUZ”
Meclise gelen düzenleme başta bu konu olmak üzere çeşitli eleştirilerin hedefi oldu. Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Meclis üyesi Mahmut Dönmez, Çilek Mahallesine güzel bir hizmet yapılacağını ancak çekimser kaldığı bölümler olduğunu söyledi. Dönmez, “Biz resmi bir kurumuz, İdareyiz. Ruhsatlar belediyeden çıkıyor bu tür yapılar yapıldığı zaman. Bu mahallemizin yoğunluğu 1,50. Kaçak binalara bir kat fazla dikildiği zaman ceza yazıyoruz ama biz idare olarak yoğunluğu kendi yaptığımız yerde 2,00’ye çıkartıyoruz. Oraya hizmet yapılmasına kesinlikle karşı değiliz. Vatandaşımız burayı kullanacak, elzem bir nokta. Güzel binalarda yapılacak. Toplam proje alanı yaklaşık 2 bin metrekare. Ama 5 katlı değil 3 katlı olabilir. Parti olarak değil ama bireysel olarak ben yoğunluğa karşıyım bu nedenle çekimser oy kullanacağım. Partimiz ise mahalleye hizmet yapıldığından dolayı grup olarak evet veriyor” dedi.
BİNA ÇOK AMAÇLI OLACAK
AKP’li Belediye Meclis üyesi Aydın Eğin ise Çilek Mahallesinde mevcut bir taziye evi olduğunu ama çok küçük olduğunu ve ihtiyaçlara cevap vermediğini söyleyerek, “Böyle bir hizmeti düşünmeniz çok takdire şayan. Orada sadece taziye evi değil, muhtarlık binası ve çok amaçlı bir bina yapılacak” dedi.
“KENDİMİZE GELİNCE NEDEN YOĞUNLUK ARTTIRIYORUZ?”
EMEP’li Meclis üyesi Halil Kara ise konuyla ilgili komisyonda olmadığı için çok bilgi sahibi olmadığını bu yüzden bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Kendimize gelince neden yoğunluk arttırıyoruz? Vatandaşa gelince bu konuda çok fazla cezai muayede geliyor, uyguluyoruz.
Öte yandan bu projenin yapılacağı bölge daha önce imarda yeşil alan mıydı? Belediye hizmet alanı mıydı? Eğer yeşil alan ise karşılığında başka bir yerden yeşil alan bırakıldı mı?” dedi.
BU HALİYLE BÜYÜKŞEHİR’DEN DÖNER
HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi de, Çilek Mahallesi’nin büyük ve yoğunluğun olduğu bir bölge olduğunu söyleyerek, “Bu mahallenin kullanışlı bir taziye evine mutlaka ihtiyacı var. Mutlaka bu ihtiyacın karşılanması gerekir. Başka uygun yerde yok. Projenin uygun olduğunu söyleyerek grup olarak evet dedik. Ama bazı teknik problemler de var. Yoğunluğun düşürülmesi ile aynı işlev sağlanamaz mıydı? Örneğin yoğunluk 1,50 olsa sanıyorum yine ihtiyacımızı karşılar. Ayrıca burayı çevirirken yeşil alanı daraltmamız gerekiyor ama bunu görmedik. Karşılığında bir yeşil alan yok. Eksiklerine rağmen kabul etmek durumunda kaldık. Çilek Mahallesine bu hizmetin gitmesi için. Bu şekliyle Büyükşehir Belediye Meclisine giderse dönebilir. Çünkü bu şekilde kolay kolay geçirmiyorlar komisyondan. Belki temaslarınız ile söz almışsanız o ayrı bir şey ama büyük ihtimalle döner. Dönmeyecek bir şekilde gönderirsek daha iyi olur. Emsali 1,50’ye indirelim ve karşılığında da bir yeşil alan göstererek oy birliğiyle geçirelim projeyi. Yok biz böyle oylayacağız diyorsanız da biz grup olarak karşı değiliz, evet diyeceğiz” dedi.
“KAMU ÖRNEK OLUR, KAÇAK BİNA YAPMAZ”
AKP’lilerin hizmet engelleme iddiası üzerine yeniden söz alan Mahmut Dönmez ise “Özellikle bunun altını çiziyorum hizmete kesinlikle karşı değiliz. Teknik anlamda sıkıntı var. Bunu düzeltirsek sorun yok. İdare 3 katlı bir planlama düşünüyor ama aslında tam olarak bir planlama da yok. Keşke bununla ilgili bir çalışmanızı da komisyonla paylaşsaydınız. Çünkü biz şuan binlik plan yapıyoruz. Büyükşehir 5 binlik plan yapıyor. Bizim idare olarak kendi yaptığımız planlara uymamız gerekiyor. Eleştirim bundan ötürü. Oraya yapılan hizmete kesinlikle karşı değiliz. 2 bin dönümlük bir yer 1,50 olursa 3 katlı bina için bir dönüm üzerine zemin kat yapılabiliyor. Bu sıkıntılar giderilirse teknik anlamda doğru bir iş yapmış olacağız. Bu mahallede kaçak yapılar var mı? Var. Ama biz kamu kurumuyuz, idareyiz, örnek olmak zorundayız. Biz de kaçak yapmak zorunda değiliz” dedi.
GÜLTAK RİCA ETTİ, BÜYÜKŞEHİR YAPTI
Daha sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise konuyla ilgili gerekli düzenlemeler için Büyükşehir bürokratları ile kendi bürokratlarının oturup konuşarak anlaşma sağladığını belirtti. “Biz bunu kafamıza göre getirmedik, 5 binlik Nazım İmar Planları değişti ki değişmeden zaten bunlar olmaz” diyen Gültak, Büyükşehir’i arayıp özellikle rica ettiğini söyledi. Gültak, “Konu Vahap beye iletildi, bir sıkıtı olmadığı söylendi ve gerekli düzenleme yapıldı” dedi.
ÇİLEK’TEKİ TAZİYE EVİ, KÜLTÜR EVİ, MUHTARLIK BİNASI HEPSİ KAÇAK
Çilek Mahallesi’nde yer olmadığını söyleyen Gültak, “Sizlerin tabiriyle tınne, nereye yapacağız? Mevcuttaki binaların hepsi kaçak. Taziye evi de, kültür evi de, muhtarlık binası da. Biz bir şeyi bozmuyor aksine düzeltiyoruz. Ve oranın hepsi yeşil alan olarak gözüküyordu. Yeşil alana taziye evi, kültür evi, muhtarlık yapılmış. Muhtarla da görüştük uzun uzun. Oraya bir PTT binası lazım. Bu binada PTT için kiraya vereceğimiz bir yer, banka ATM’leri koyacağımız alanlar olacak. Çünkü vatandaşın ihtiyacı bunlar. Mödüler bir yapı olacak. Henüz proje çizilmedi, çizildiğinde sizinle paylaşacağız. Şimdi ihtiyaçları belirliyoruz. Küçük düşünmeyin, mahalle, ihtiyaçlar büyüyor, yarın kentsel dönüşüm gelir farklı şeyler olur. Bir yörenin kaderi çizilirken 3-5 yıllık düşünülmez, uzun vadeli 50 yıllık düşünelim. Sıkıntı yok, bu Büyükşehir’e gittiğinde de sıkıntı olacağını zannetmiyorum, meclisten geçer. Bir an önce meclisten geçirip ihalesini yapacak hale getirelim projeyi” dedi.
Teklif CHP’li Mahmut Dönmez ve EMEP’li Halil Kara’nın çekimser oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Teklifin önümüzdeki haftalarda Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi bekleniyor.
Müftülükten sonra Akdeniz’de aynı yolda! |