Güvenlik soruşturması engeli TBMM’ye taşındı

20 Aralık 2022 Salı 10:45

OHAL komisyonu kararı ile görevine iade edilen ama göreve başlatılmadan tekrar arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması başlatılan öğretmenler TBMM gündemine taşındı.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan, OHAL komisyonu tarafından red kararı verildikten sonra hukuk mücadelesini kazanarak göreve iade edilen veya OHAL komisyonu kararı ile görevine iade edilen ama göreve başlatılmadan tekrar arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması başlatılan öğretmenleri TBMM gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması için soru önergesi veren Turan önergesinde şunları söyledi: “Kamu çalışanları hakkında; OHAL komisyonu tarafından red kararı verildikten sonra hukuk mücadelesini kazanarak göreve iade edilen veya OHAL komisyonu kararı ile görevine iade edilen ama göreve başlatılmadan tekrar arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması başlatılmaktadır. Bu durum komisyon kararı veya mahkeme kararı ile göreve iade edilenlere uygulanan hukuk dışı yeni bir uygulamadır.

7075 sayılı yasanın 10. maddesi kararların uygulanması başlığında; madde:10 "İlgililerin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde kararname hükümleri, bu fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış sayılır" şeklinde düzenlenmiş olmasına rağmen OHAL komisyon kararıyla veya OHAL komisyon kararların iptali için açılan davalarla kamu görevine iade edilen kişilerin güvenlik soruşturmalarına tabii tutulmaları kanunun açık hükmüne aykırılık teşkil etmektedir.

Bu durum, Mersin’de mahkeme kararı ile göreve iadesi ilk defa gerçekleşecek olan Mersin Eğitim-Sen şube başkanı Mahmut Sümbül’e uygulanmaktadır. Aynı şekilde komisyon kararı ile göreve iade edilmeyi bekleyen Mersin ve Van’daki meslektaşlarına da uygulanmaktadır. Bu konuda Eğitim-Sen Genel Merkezi Millî Eğitim Bakanlığına yazı yazmış, Mahmut Sümbül de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yaparak soruşturma yapılmadan göreve başlatılmayı talep etmiştir.

Ayrıca mahkeme kararı ile göreve iade edilmelerine rağmen Mahmut Sümbül daha önce görev yaptığı okula ataması yapılması gerekirken “açık yer yok” gerekçesiyle uzak ilçelere ataması yapılarak tekrar mağdur edilmektedir. Oysa mahkeme tüm idari ve mali haklarıyla öğretmenleri görevlerine iade etmektedir. Bu karar bir ay içinde uygulanması gerekirken uygulamayarak yetkililer suç işlemektedir. Bu konuda da avukatlar gerekli girişimde bulunmaktadır. Tüm bu konularda öğretmenler yeniden hukuka gitmeye mecbur edilerek hukuk ve kurumlar boşuna meşgul edilmekte ve devlet zarara uğratılmaktadır.

Ayrıca Mahmut Sümbül, şube başkanı olduğu için 4688 sayılı Sendikalar kanunundan doğan faaliyetleri yürütebilmek amacıyla merkez ilçelerde çalışmak durumundadır ancak yukarıda bahsi geçen uzak ilçelerde göreve başlatıldığı taktirde Tarsus’tan veya Mersin’den çok uzak olan Silifke’ye ataması yapılacaktır. Dolayısıyla Mahmut Sümbül’ün, Sendika başkanı olarak görev yapması bu pratik ile engellenmiş olacaktır” dedi.

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Öğretmenler, hukuk mücadelesini kazanmalarına veya OHAL komisyonu kararı ile görevlerine iade edilmelerine rağmen haklarında neden arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması tekrar yapılmaktadır?

Eğitim-Sen’in Millî Eğitim Bakanlığına yaptığı başvuru ve Mahmut Sümbül’ün İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği dilekçenin sonuçları nedir?

Mahkeme kararı olmasına rağmen, Bakanlığınız Mahmut Sümbül’ü “açık yer yok” gerekçesiyle neden uzak ilçelere atamaktadır?”