Çamlıbel Su Sporları Merkezi hakkında ortak basın açıklaması yapan Mersin’deki STK ve dernekler, "Bizler kentin sakini değil sahipleriyiz" dedi.
Haber Merkezi
Mersin'de tartışmalara neden olan Çamlıbel Su Sporları Merkezi projesini yargıya taşıyan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi, eleştirilere yanıt verdi. Geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaşanan tartışmalara cevap niteliği taşıyan açıklamaya ADD , ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, 29 EKİM KAD. DER. ve YKKED Mersin şubeleri de açıklamaya destek verdi. ADD Mersin Şubesi'nce yapılan açıklamada, mücadeleye devam etme vurgusu yapıldı.
"YEREL DEMOKRASİMİZ ADINA VAHİM BİR DURUM"
Demokratik kitle örgütleri ve yurttaşların kentlerin sakini değil sahibi olduğunun altını çizilen ADD, şöyle devam etti: "Mersin Büyükşehir Belediyesi (BŞB) meclisinin 2022 Aralık ayı ilk birleşiminde Atatürk Parkı’nın ve balıkçı barınağının geleceğini etkileyecek bir proje görüşülürken seçilmiş bir Meclis üyesinin makamı ne olursa olsun sarf ettiği sözlerin zaman, mekan, içerik ve üslûp yönünden şık olmamıştır. Bu ifadeleri ve yaklaşımı asla hak etmiyor ve kabul etmiyoruz… Bu ifade ve yaklaşım Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 1992 yılında imzaladığı Rio uluslararası sözleşmesi çerçevesinde iç hukukumuzda yer alan ve artık Yerel gündem 21 ile belediyelerin resmî organı haline gelen Kent Konseylerinin işlevinin tam olarak bilinmediğini göstermektedir. Bu durum mevcut projenin içeriğinin ne olduğundan bağımsız olarak yerel demokrasimiz adına daha vahim bir durumdur.
"KENT KONSEYLERİ GÖSTERMELİK BİR ORGAN DEĞİLDİR"
Çünkü söz konusu projeyi değerlendirmek üzere Kent Konseyinin resmi ve yasal bileşenleri olarak anayasal meslek odalarının, ADD ve ÇYDD gibi protokolde yeri olan kamu yararına çalışan derneklerin, hatta yurttaşların ve konuyla ilgili tarafların askı ve mahkeme sürecinde olan kentimizin en önemli bir projesini değerlendirme ve tartışmasından daha doğal ne olabilir ki? Bu projeyi tartışan görüş bildiren tarafları ve yurttaşları amiyane tabirle MİKSER (karıştırıcı) ilan eden tutum ve üslup doğru mudur?
Öte yandan Mersin’in kent merkezinin denize açıldığı, tarihi ve coğrafi açıdan en önemli biricik mekanı üzerinde görüş beyan etmenin “sadece Çamlıbel’de oturan sakinlere ait” olduğunu düşünmek katılımcı demokratik belediyecilik anlayışı ile bağdaşabilir mi? Bugün Mersin’in bu tarihi, ticari ve ekolojik açıdan çok önemli mekanında yapılan her bir değişiklik, sadece Çamlıbel mahallesinde oturanları değil, Mersin’in her köşesinde oturan yurttaşı ilgilendirmektedir, bu durum yasalarımızda bu şekilde yer almaktadır.
"BİZLER KENTİN SAKİNİ DEĞİL SAHİPLERİYİZ"
Bizler maaşlı değil, her birimiz halkın bir kesimini temsil eden gönüllü kuruluşlarız. Bizler aynı zamanda Akdeniz ilçesinde ve diğer merkez ilçelerde resmi ikameti olan kentin sahibi olan dernekler ve yurttaşlarız. Temsili demokrasilerde, seçilenlerin kendini seçilmiş krallar gibi görüp, görüş beyan eden Demokratik Kitle Örgütlerini (DKÖ) ve temsilcilerini amiyane üslup ile küçümseme ve suçlama kolaycılığına kaçılmasını ‘katılımcı ve doğrudan yerel demokrasi’nin tartışıldığı günümüzde, yerel yönetim temsilcilerinin çağdaş demokratik kültür seviyesi açısından değerlendirmesini Mersinli yurttaşlarımızın takdirine bırakıyoruz.
"PROJENİN UYGULANMASINDA SON SÖZ MERSİNLİLERİN OLMALIDIR"
Bu projede temel sorun, projenin Mersin’de yapılmaması ve Mersinlilerin görüşünün alınmamasıdır. Mersinlilerin seçtiği ve onları temsil eden Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ve onların, resmî organları kent bileşenlerinin projenin son hali hakkında ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından bilgilendirilmemesidir. Aksine nedense Kurban Bayramı 15 günlük tatil süresine denk getirilen askıya çıkan, itiraz edilen ve mahkemelik olan projeyi ‘tanımlayan ifadeler’ bizlere kat yoğunluğu keyfi olarak sonradan artırılan ve artık bir alış veriş merkezine dönüşen sözde Marina’yı hatırlatmaktadır. Aynı konuşmada kent bileşenleri konuyu bilmemekle suçlanmıştır. Bu Mersinlilerin ve bizlerin kusuru mudur?
Bizler bu vesile ile çağrı yapıyoruz. Bu ‘ticari projenin’ kurumsal sahibi olmadığı halde, BŞB Meclisinde gündeme getirenlerden söz konusu projenin uygulamaya geçmeden önce, bizlerin dernek mekanlarımızda, Kent Konseylerinde veya diğer demokratik mecralarda, esnaflarımızın da olduğu kent bileşenlerini içine katıldığı, katılımcı süreçlerde lafzi sohbet şeklinde değil, Mersinlilere bilimsel sunum yapılarak tanıtılması ve bilgilendirilmesi için çaba göstermeye davet ediyoruz. ADD , ÇYDD, EĞİTİM-İŞ, 29 EKİM KAD. DER., YKKED Mersin şubeleri."