‘Mevsimlik işçilerin ücreti, asgari ücret gibi belirlenmeli’

17 Mart 2025 Pazartesi 14:30

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, Mersin’de iş insanlarıyla bir araya geldi. Mersinli patronlar Bakan Işıkhan’a; taleplerini anlattı. Çukurova Bölgesi’nin narenciyenin ve meyvenin ana üretim yeri olduğunu vurgulayan MTSO Başkanı Çakır, “Mevsimlik işçilerin ücretleri, aynı asgari ücret tespiti gibi, senede bir defa sizin nezdinizde belirlenmeli” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan bürokratlarıyla birlikte, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları – Mersin’ Programı kapsamında iş insanlarıyla bir araya geldi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol evsahipliğindeki buluşmaya Ak Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Havva Sibel Söylemez, Mersin Valisi Atilla Toros, MTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle il ve ilçe Oda ve Borsa başkanları da katıldı

 

“MERSİN, ÜLKEMİZİN EKONOMİK BÜYÜME HİKAYESİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Mersin’de iş insanları ile bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Bakan Işıkhan, "Mersin, tarihi boyunca ticaretin, tarımın ve sanayinin kesişim noktası olmuş, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olarak Türkiye ekonomisinin can damarlarından biri haline gelmiştir. Bereketli toprakları, lojistik avantajları, limanı, sanayisi, turizmi ve girişimci ruhuyla Mersin, ülkemizin ekonomik büyüme hikayesinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu potansiyeli daha da ileriye taşımak, üretimi, yatırımı ve istihdamı artırmak öncelikli hedefimizdir" diye konuştu.

Mersin’de iş gücünün her geçen gün daha da genişlediğini, ekonominin dinamiklerinin giderek daha güçlü hale geldiğini ifade eden Işıkhan, "Bugün itibarıyla Mersin’de 146 bin 948 kayıtlı çalışanımız, 50 bin 538 kayıtlı iş arayanımız bulunmaktadır. Açık iş sayımız ise 50 bin 388. Geçtiğimiz yıl 31 bin 796 vatandaşımızı işe yerleştirdik. Özellikle kadın ve genç istihdamına verdiğimiz önemin altını çizmek isterim. 2024 yılı itibarıyla 7 bin 668 kadın çalışanımızı iş gücüne kazandırdık. Gençlerimizin iş hayatına daha güçlü bir giriş yapması için özel projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda 10 bin 475 gencimizi istihdam ettik. Engelli bireylerimizin de üretim süreçlerine daha fazla katılım sağlaması için özel teşvik mekanizmalarını devreye aldık. Geçen yıl 1233 engelli vatandaşımızı işe yerleştirdik" dedi.

İstihdamda en kritik başlıklardan birinin de mesleki eğitim olduğuna işaret eden Bakan Işıkhan, "İş dünyamızın ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü yetiştirmek adına İşbaşı Eğitim Programları (İEP) ve Mesleki Eğitim Kursları (MEK) kapsamında daha fazla insanımıza ulaşacağız. Nitelikli eleman açığını kapatmak için sanayimizle, iş dünyamızla iş birliğimizi daha da artıracağız" diye konuştu.

 

“MERSİN’İN POTANSİYELİ, SADECE TÜRKİYE İLE SINIRLI DEĞİLDİR”

Mersin’in lojistik ve sanayi gücünü artıracak her türlü desteği vermeye devam edeceklerinin altını çizen Bakan Işıkhan, şöyle konuştu: "Teşviklerimizle yeni iş alanları oluşturuyor, mevcut iş yerlerini büyütüyor ve şehrimizin rekabet gücünü artırıyoruz. Özellikle Mersin Limanı’nın sağladığı avantajları en iyi şekilde kullanarak sanayi üretimimizi artıracak yatırımları destekleyeceğiz. Tarım ve gıda sanayisinde sahip olduğumuz yüksek potansiyeli daha da büyütmek için teşviklerimizi sürdüreceğiz. Mersin, tarımda öncü şehirlerden biri olarak narenciye, seracılık, bakliyat ve hayvancılık alanlarında büyük bir ihracat potansiyeline sahiptir. Bu alandaki yatırımları daha da artıracağız. Ayrıca, yenilenebilir enerji, lojistik, turizm ve teknoloji alanlarında Mersin’i bir cazibe merkezi haline getirmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Çünkü biliyoruz ki Mersin’in potansiyeli, sadece Türkiye ile sınırlı değildir; Akdeniz’in en önemli ekonomik merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir."

 

“İŞ DÜNYASI, ÜLKE EKONOMİSİNİN, EN ÖNEMLİ PAYDAŞIDIR”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır da iş dünyası, ülke ekonomisinin, en önemli paydaşı olduğunu söyledi. İş insanlarının sahada, reel ekonominin gerçekleriyle hareket ettiğini dile getiren Çakır, "Eğer iş dünyasının sesi, daha fazla dikkate alınır, sahadaki deneyimlerimiz ve önerilerimiz, politika belirleme süreçlerine daha çok entegre edilirse, Türkiye’yi çok daha güçlü bir noktaya taşıyabiliriz. Mersin iş dünyası olarak, bu buluşmayı, bu yüzden çok önemsiyoruz" dedi.

 

“İŞ KANUNU, 'EKONOMİ DOSTU' OLACAK ŞEKİLDE GÜNCELLENMELİ”

Mersin'in 2024 yılında, 10 milyar dolar ihracat rakamını geçerek, ihracatta Türkiye’nin yedinci ili olduğunu ifade eden Çakır, 184 ülkeye ihracat yaptıklarını ve vergi tahsilatında, Türkiye altıncısı konumunda bulunduklarını kaydetti. Mersin’in ekonomik beklentilerinin, Türkiye'nin makro beklentilerinden farklı olmadığını dile getiren Çakır, "Makro anlamda serbest piyasaya dayalı çalışan iş dünyasının en önemli dayanağı; yasadır, hukuktur. Bu anlamda İş Kanunu’nun ‘ekonomi dostu’ olacak şekilde güncellenmesi, iş dünyasının temel önceliklerinden biridir" diye konuştu.

 

“MEVSİMLİK İŞÇİLERİN ÜCRETİ, ASGARİ ÜCRET GİBİ BELİRLENMELİ”

Çukurova Bölgesi'nin narenciyenin ve meyvenin ana üretim yeri olduğunu vurgulayan Çakır, "Bu ürünleri toplayan işçiler ve işverenler arasında yaşanan ücret sorunları ve ürün toplamada yaşanan aksaklıklar, ihracata zarar vermektedir. Mevsimlik işçilerin ücretlerinin, aynı asgari ücret tespiti gibi, senede bir defa sizin nezdinizde belirlenmesi, narenciye ve meyve sektörünün üretim ve ihracatı için önemli bir destek verecektir" dedi.

Mersin'de sürdürdükleri mesleki eğitim çalışmalarını da anlatan Çakır, "Amacımız gençlerimizi mesleksiz, iş dünyamızı da kaliteli personelsiz bırakmamaktır" diyerek, Bakan Işıkhan'dan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) sistemine ağırlık verilmesini ve desteklerin artırılması konusunda desteklerini istedi.

Vali Atilla Toros, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı ile Havva Sibel Söylemez, AK Parti İl Başkanı Adem Aldemir, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol'un da konuştuğu toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.