Mersin’de Girit göçmenleri anavatana gelişi kutlandı

26 Şubat 2025 Çarşamba 14:34

Haber Merkezi

 

Mersin’de, İhsaniye Melemez Girit Kültürü’nü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği ile Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği iş birliğinde, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Girit Türkleri’nin ana vatana gelişlerinin 101. yıldönümü dolayısıyla anma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende; çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Anma törenine Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, STK, Oda ve Dernek temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı. Günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaların ardından, Mersin Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Oyunları Topluluğu’nun folklor gösterisi izlendi. Törenin ardından, mübadele zamanında verilen kayıpların anısına denize karanfiller bırakıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Yoğurt Pazarı’nda kurulan stantlarda, Girit’e özgü lezzetler sergilendi. Çeşitli otlar, taze sebzeler ve Girit’e ait geleneksel yemekler, katılımcılara hem görsel hem de damak tadına hitap eden bir şölen sundu. Tören ve etkinlik Girit kültürünü yaşatma amacını taşırken, Mersinlilere Girit mutfağını ve geleneklerini tanıma fırsatı da sağladı.

İhsaniye Mahallesi Muhtarı Zehra Yılmaz, kültürlerini yaşatmak için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden birçok destek gördüklerini kaydederek, “Büyükşehir Belediyesi, Melemez’i de Girit Örnek Köy projesine aldı. Hep birlikte kurduğumuz kadın kooperatifimizde ürettiğimiz ekmeklerimiz de şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin büfelerinde yer bularak, kültürümüze de çok ciddi destek sağlamaktadır. Dedelerimiz, çok büyük acılar çekerek kaçmak zorunda kaldı. Mübadele ile Atatürk’ün imzalamış olduğu kanunlar sayesinde şu anda özgürüz ve Atamızı da bu vesileyle saygı ve minnetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Çukurova Girit Mübadilleri Derneği Üyesi Fatoş Cankar, her yıl 24 Şubat’ta Adana’dan Mersin’e gelip denize karanfil bırakarak atalarını andıklarını anlatarak, “Onlar, 1924’te Girit’ten aylarca süren yolculukla gemilerle gelmişler. Biz de onları anmak için geliyoruz. Denize karanfil atıyor, etkinlik düzenliyor ve sohbet ediyoruz. Kadınlar hazırladıkları yiyecekleri satıyorlar. Ekmeklerimiz çok meşhurdur. Ekşi maya ile yapılır ve günlerce taze kalır” dedi.