Mersin’de Mayıs ayında 9 liradan, 10 liraya çıkan ekmeğin fiyatının yüzde 25 zam ile 12,5 TL’ye satılması için zam kararı alınmasını isteyen fırıncıların talebi bakanlığa iletildi.
HEDİYE EROĞLU
Yeni asgari ücret ve emekli maaş zamları ile pek çok ilde ardı arkasına gelen ekmek
zammında son adres Mersin oldu. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Mersin ESOB) Ekmek Tarifeleri Belirleme Komisyonu, fırıncıların zam talebi üzerine toplandı.
Mersin ESOB Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Mersin ESOB Başkanı Veysel Sarı, Mersin Ticaret il Müdürlüğü temsilcisi Mustafa Damar, Mersin Tarım İl Müdürlüğü temsilcisi Yılmaz Kaya, Büyükşehir Temsilcisi Zabıta Amiri Nazım Külbay, Yenişehir Belediye temsilcisi Zabıta Amiri Adem İbret, Gülnar Belediye temsilcisi Arif Atmaca, Tarsus Belediyesi temsilcisi Mahmut Özgüneş, Toroslar Belediye temsilcisi Ahmet Sevgili, Erdemli ilçe Tarım Müdürlüğü temsilcisi Emre Mengi, Mersin TSO Genel Sekreteri Mahmut Taşhan, Tarsus TSO Genel Sekreteri Nermin Ateş, Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, Tarsus Fırıncılar Odası Başkanı Suat Yaşar, Erdemli Esnaf Odası Başkanı Halil Metik, Silifke Esnaf Odası Başkanı Uçal Mavili, Mezitli Esnaf Odası Başkanı Mustafa Köç, Anamur Esnaf Odası Başkanı Özkan Poçulu, Aydıncık Esnaf Odası Başkanı Mithat Akıncı, Bozyazı Esnaf Odası Başkanı Abdulgani Martin, Gülnar Esnaf Odası Başkanı Zeynel Nar, Mersin Bakkallar Odası Başkanı Ramazan Turan, Silifke Bakkallar Odası Başkanı Zahide Doğan, Tarsus Bakkallar Odası Başkanı Oktay Yılmaz katılım gösterdi.
ARTAN UN MALİYETİ ZAMMI ZORUNLU KILIYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, un ve undan mamul ürünlerde artan maliyetlerin, bir yıldır fiyatı sabit tutulan ekmek fiyatında artışı zorunlu kıldığına dikkat çekerken, tüketiciyi koruma adına da makul fiyat artışı önerisini dikkate alacaklarını ifade etti.
Toplantıda Mersin ESOB’a bağlı Mersin il merkezi ve Tarsus Fırıncılar odası ile diğer ilçelerde fırıncıların kayıtlı olduğu esnaf ve sanatkarlar meslek odalarınca Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin 4. Maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımı yapılan ekmeğin maliyetlerindeki artışlarına dikkat çekildi.
Un fiyatlarında ve temel girdi maliyetlerinde yaşanan önlenemeyen artışlar nedeniyle ekmekte yeni fiyat belirlemesinin kaçınılmaz bir zorunluluk olduğu konusunda bakanlık temsilcilerinin ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin şerhi haricinde tüm komisyon üyelerinin hem fikir olduğu komisyonda, ilgili birimlere iletilmek üzere yeni fiyat tarifesiyle ilgili komisyon kararı tutanak altına alındı.
2023’TE 4 TL OLAN EKMEK 2025’TE, 12,5 TL OLACAK
Tutanak kapsamında 2023 yılında 4 TL olan ekmek fiyatı, yeni zam ile 5 TL oldu. Ancak asgari ücret zammı ile fırıncıların talebi üzerine ekmek fiyatı 7,5 TL’ye çıkartıldı. 2024 yılında ise 230 gram somun ekmek 9 TL’ye çıkan ekmek fiyatı, yılın ikinci yarısına doğru yeni zam talebi ile 10 liradan satılmaya başlandı. Halen 10 TL’den satılan ekmek fiyatının yüzde 25 zam ile 12,5 TL olması istendi.
MERSİN’İN GÜNLÜK EKMEK TÜKETİMİ 350- 400 BİN ADET
Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, kentet 500’e yakın fırın işletmesi bulunduğunu ve bunların gerek sağladığı istihdam gerekse de kent ve ülke ekonomisine katkısına dikkat çekerek, kentin ekmek tüketimin ise günlük ortalama 35- 400 bin adet arasında değiştiğini dile getirdi.
ZAM GECİKTİ TEPKİSİ
Halen 230 gram somun ekmeğin 10 TL fiyatla satışının yapıldığını aktaran Başkan Dalkılıç, “Un ve elektrik maliyetleri belimizi büktü” diyerek, hali hazırda 10 TL’den satılan ekmeğin fiyatının yüzde 25 zam ile 12,5 TL olmasını istediklerini söyledi.
Dalkılıç, “Bu zam aslında yılbaşından önce gelecekti yani 2025’in zammı değil. Bakanlık zam taleplerimizi biraz ağırdan alıyor. Bu zam kararı aslında 2024’ün son aylarında alınmalıydı” dedi.