Her yıl sular altında kalan Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesinde bu yıl da tablo değişmedi! Büyükşehir ile Silifke Belediyesi’nin uyarılara ve önlem çağrılarına rağmen topu birbirlerine atması ile bodrum ve giriş katları sular altında kaldı. Araçlar sulara gömülürken, mahsur kalan bir aile, özel vidanjör çağırarak kendi imkanlarıyla kurtuldu.
HEDİYE EROĞLU
Meteorolojinin günlerdir yaptığı yağış uyarısına rağmen önlem alınmayan Mersin’in bazı bölgelerinde altyapı yetersizliği vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına neden olmaya devam ediyor.
Her yıl sular altında kalan Silifke ilçesi Taşucu Mahallesinde bu yıl da tablo değişmedi! Metrekareye 100 kilogram yağış alan Silifke’de Büyükşehir ile Silifke Belediyesi’nin uyarılara ve önlem çağrılarına rağmen topu birbirlerine atması ile bodrum ve giriş katları sular altında kaldı. Yollar göle dönerken araçlar sulara gömüldü. Vatandaşların talep ve şikayetleri üzerine bölgeye AFAD, MESKİ, itfaiye ve belediye ekipleri yönlendirilirken iş makinaları afetin boyutunu önlemede yetersiz kaldı.
Ekiplerin yolları kamyonlarla keserek bataklığa dönen güzergahlara geçişi önlemeye çalıştığı Taşucu’nda evlerinde mahsur kalan bir aile kendi imkanları ile hizmet aldığı vidanjör yardımıyla kurtuldu.
“BU BİR KENT SUÇUDUR, HESAP VERİLMELİDİR”
“Bu bir kent suçudur, hesap verilmelidir” diyerek yaşananlara isyan eden Taşucu Mahallesi sakinlerinden aktivist Musa Türkmen, yıllardır mahalledeki kot farkının giderilmesi, yağmur suyu drenaj kanalları ve kanalizasyon hattının temizlenerek tıkanlıkların giderilmesi için gündeme getirdikleri taleplerinin dikkate alınmamasına tepki gösterdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in önceki gün sosyal medyadan yaptığı yağış uyarısının altına yorum yaparak taleplerini yeniden gündeme getirdiklerini ancak sonuç alamadıklarını söyleyen Türkmen, “Bu kadarı kabul edilemez. Resmen göz göre göre afeti yaşıyoruz. Önlem alınması için TEKSİN’e, belediyelere ilettiğimiz taleplerimizin hiç birine yanıt alamadık. Gerekli çalışmalar yapılmadı ve bugün Taşucu sular altında! İlçe felç oldu” dedi.
“İŞ BİLMEZ BELEDİYELER SU BASKININA NEDEN OLUYOR”
Gerek önceki dönem Silifke Belediyesi yönetimi gerekse de mevcut Büyükşehir Belediyesi’nin taleplerle ilgili sorumluluğu birbirine atması sonucu yapılmayan çalışmaların hasarın boyutunu arttırdığını savunan Türkmen, “Yol yaparken yolun eğim, suyun akım
yönü, suyun tahliyesi düşünülmüyor. Kara asfaltı döküp, üzerinde fotoğraf çektirip gidiyorlar. Şuan su baskını yaşanan bölgelerin hepsi belediyenin çalışma yaptığı yerler. Bizzat görüyorlar ancak buna rağmen bu şekilde yapıyorlar. Sonuç kaçınılmaz oluyor. İş bilmezlik su baskınlarına neden oluyor” diye konuştu.
“YARDIM GEÇ GELDİ, SU TAHLİYESİNİ VATANDAŞ YAPTI”
Öte yandan su baskınları nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan Taşucu Mahallesi sakinlerinin,
yardım için başvurdukları resmi makamlardan ise talep ettiği hizmetleri de alamadığını savunan Türkmen, ekiplerin geç geldiğini, yardım alamayan yurttaşların çareyi özel vidanjör
çağırmakta bulduğunu atardı. Türkmen, özel vidanjör hizmeti ile su tahliyesi yapan vatandaşlara yeterli hizmet verilmemesini, geç kalınmasını eleştirdi.
“YAĞIŞLAR MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE’ SAVUNMASI HALKI ALDATMAK”
Gerek altyapı yetersizliği gerekse de yağış mevsimi öncesi gereken temizlik, yağmur suyu
kanallarının bakım onarımı ve ihtiyaç duyulan yatırımların yapılmaması sonucu hemen hemen
her şiddetli yağmurda tekrarlanan görüntülerin ortaya çıktığını belirten Türkmen, küresel iklim değişikliğine bağlı, yağışların şiddetinin artması bahanesine sığınan belediyeleri gerekli yatırımları yapmaya çağırdı.
“Yağışlar mevsim normallerinin üzerinde” savunmasının halkı aldatmaktan öteye gitmediğini belirten Türkmen, “Taşucu Mahallesi’nde tabir yerine ise altyapı geceden buyana tam olarak felç durumda; kanalizasyon ve yağmur suyu hattı tıkanmış durumda ve su tahliyesi olmadığı gibi kanalizasyon suyu dahil tüm sular kent yüzeyine geri geliyor. İnsanlar mağdur ve çaresiz. Arabalar su altında.. Yıl, 2025’e sayılı günler var ama biz neler yaşıyoruz.
“BÜYÜKŞEHİR’E 3 YILDIR YAZIYORUZ AMA SONUÇ ALAMIYORUZ”
Geçen dönem Silifke Belediyesi yol yapım çalışmasında yolu derinleştirmek yerine yükseltti, tüm altyapı asfaltın altında kaldı ve evleri su basacak şekilde suya imkan tanındı. Bunu bildiğimiz için özellikle Son bir yıldır Büyükşehir Belediyesi’ne TEKSİN üzerinden ve Silifke Belediyesine önlem alınması için yaptığımız çağrılar karşılık bulmadığı için bunları yaşıyoruz.
Olası bir can veya mal kaybına karşı yoıgn ısrarımız ve talebimiz üzerine geç kalsalarda MESKİ’den AFAD’a, itfaiyeden Büyükşehir Belediyesi’ne kadar şuan tüm ekipler Taşucu’nda. Ama çok daha önce burada olup bu çalışmalar yapılmalıydı. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ne 3 yıldır bu konuları iletiyoruz. Dikkat çekiyor, yazıyoruz. Bu şikayetlerimizin hepsi kayıtlarda mevcut. Ama buna rağmen MESKİ hiçbir çalışma yapmadı, topu Silifke Belediyesine attı.
“GÖREV KUSURU VAR. VATANDAŞIN CANINA MALINA KAST EDİLİYOR”
Yağmur uyarısı yapan Büyükşehir Belediyesi, ekipleri ile MESKi ile gelip de ‘mazgalların üzeri örtülmüş, temizleyelim’ demedi. Yağmur suyu drenaj kanalları temizlenmedi. Taleplerimiz geçiştirildi. Burada görev kusuru var. Vatandaşın canına malına kast ediliyor. Bu öyle ‘yağmur yağdı, doğal afet’ denilerek geçiştirilecek bir durum değil.
Örneğin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in müjde verip, ‘Taşucu’nun altyapısını, kanalizasyon altyapısını bitirdik’ projeyle ilgili defalarca uyarı yaptık. ‘Bu altyapı hattı yıllar önce kazıldı, buralar taş toprakla doldu, temizlenmesi lazım’ dedik ama bizi dinlemeyip açtılar ve şuan her yer tıkanıyor.
“AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİSİ NEDENİYLE ÇALIŞMALAN PERSONELLER VAR”
Mersin merkezde bir kurumsal anlayış varsa kırsala gelince burada ahbap çavuş ilişkisine dönüyor. Konforlu hizmet alanlarında, araçlarında gün geçirenler, ‘benim tanıdığım var şunu yapmam bunu yapmam’ diyerek görevini yapmıyor.
Evleri, bodrum katları su bastı, araçlar hasar gördü. Şuan bu yağmur altında MESKİ’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin iş makinaları asfaltı kırarak suyun akmasını sağlamaya çalışıyor.
Yollar kamyonlarla traktörlerle kapatılıyor, sahil bölgesine geçilmesin, su altında kalınmasın diyor. Batarsın, çukur var deniliyor. Yapabildikleri bu kadar.
“MAHALLELİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK”
Ancak artık canımıza tak etti. Mağdur mahalle sakinleri olarak gerekirse suç duyurusunda bulunacağız. Canlı cansız ayırt etmeksizin sokak hayvanları da dahil hakkımızı savunmak için bu işi yargıya taşıyacağız. Belediyeler öyle afette kafalarına göre konforlu hayat yaşayıp, vatandaşı böyle olumsuzlukların içinde tek başına bırakamazlar. Şuana kadar da tek bir idare amiri veya yetkilisi ne oldu şeklinde bir durum yapmadı.
“ARTIK RUSLAR DA BURADA YAŞAMAK İSTEMİYOR”
Burası Silifke’nin en büyük mahallesi. Özellikle son yıllarda mahallenin nüfusu Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı nedeniyle arttı. Ama artık Ruslar bile burada yaşamıyorlar. Hastanenin arkasında yeni yapılan konutlarına gitmek için gün sayıyorlar.
Oysa yağan yağmur öyle afete neden olacak, evleri su basacak düzeyde yağmadı. Altyapının iflas etmesi nedeniyle bu baskınları yaşandı.
Bir evde mahsur kalan aile özel vidanjör aracıyla kurtarıldı. Ekipler nerede? Neden bu insanlar bu mağduriyet ile tek başına mücadele etmek zorunda bırakılıyor” diye konuştu.
Taşucu sulara gömüldü: “Bu bir kent suçudur, hesap verilmeli” |