Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, Ekim ayı Meclis toplantısında konuşan Meclis Başkanı Murat Kaya yetkilileri uyardı: “Tarımsal üretimde bilhassa son iki yıldır yaşanan sıkıntılar bu şekilde devam ederse; üretimden vazgeçen çok fazla üretici görürüz.”
Haber Merkezi
Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, Ekim ayı Meclis toplantısını Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında gerçekleştirdi. Ekim ayı Meclis toplantısında tarımsal üretim, tarıma ayrılan bütçe ile güncel olaylar da istişare edildi.
Türkiye’yi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için tarıma ve tarımsal ekonomiye önem ve destek vermek mecburiyetinde olduklarını söyleyen Teke, geçen 1 aylık süre zarfından gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Meclis Başkanı Kaya, açılışta yaptığı konuşmasında ise Cumhuriyet’in 101. kuruluş yılını kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” sözüne yer verdi.
Başkan Kaya, konuşmasının devamında “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür’ ve ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır!’ sözlerini kendimize ilke ve düstur edinirken, ülkemizin özgür, bağımsız ve güçlü olması için tüm benliğimizle çalışmayı şiar edinmeliyiz. Bilmenizi isterim ki; Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşları ile birlikte bize bıraktığı en değerli miras Cumhuriyet’tir” dedi.
BİTKİSEL ÜRETİM DÜŞÜYOR
TÜİK’in 2024 yılı ‘Bitkisel Üretim 2.Tahmini’ne de yer veren Meclis Başkanı Murat Kaya,
“Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı ‘Bitkisel Üretim 2.Tahmini’ne göre, tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretimin yüzde 5,2 azalacağı; sebzelerde yüzde 6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,5 oranında artacağı tahmin edilmiş. Geçen yıl üretim rekoru kırılan turunçgillerde bu yıl çok ciddi düşüş var. Turunçgil meyvelerinden mandalinada yüzde 32,1, portakalda yüzde 30,8, limonda yüzde 26,3 oranında üretim azalışı öngörülmüş. Tarımsal üretimde bilhassa son iki yıldır yaşanan sıkıntılar bu şekilde devam ederse; üretimden vazgeçen çok fazla üretici görürüz” ifadesini kullandı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT
İklim değişikliğine de vurgu yapan Kaya “Son yıllarda çok daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumsuzlukları diğer yandan üreticinin emeğinin karşılığını alamaması çiftçilerimizi üretimin içinden koparmaktadır. Çok büyük emek ve zahmetle zor şartlarda üretme gayreti içerisinde olan üreticimizin topraktan, tarımdan uzaklaşmaması için tarımsal üretim planlamasının tarımsal desteklerinde çok iyi ve yetebilir olarak düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye'mizi layık olduğu seviyeye yükseltebilmek için mutlak surette tarımımıza, tarımsal ekonomimize birinci derecede önem ve destek vermek mecburiyetindeyiz” şeklinde sözlerini tamamladı.