EĞİTİM-İŞ; MERSİN MEB HAYALPEREST!

23 Ağustos 2022 Salı 17:01

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü, “Yeni eğitim –öğretim dönemine hazırız” derken, Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, “Her yıl olduğu gibi eksiklerle ve yetersizliklerle başlayacak yeni eğitim öğretim döneminin iyi olacağına güvenmek hayalperestlikten öteye gitmez. Devlet okulları velilerden aldığı bağışlarla ayakta durmaya çalışmakta” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklaması ile 13 ilçede yürüttüğü çalışmalarla, 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılına hazırlandığını bildirdi.

Müdürlük bu kapsamda 10 yeni okul ve 242 yeni derslik yapıldığını, 28 Köy Yaşam Merkezi’nin yapımının tamamlandığını, tespit edilen 321 okulun donatım ihtiyaçlarının giderildiğini; 431 okulun ise bakım onarım çalışmalarının yapıldığını uyurdu.

Müdürlük, “Mersin Millî Eğitim Müdürlüğü; bin 280 okul, 30 bin öğretmen, 400 binden fazla öğrenci, 9 bilim sanat merkezi, 69 mesleki eğitim kurumu,14 halk eğitimi merkezi, 1 olgunlaşma enstitüsü, 9 rehberlik araştırma merkezi, 1 hizmet içi eğitim enstitüsü, 11 öğretmenevi, 2 özel eğitim anaokulu, 10 e-sınav merkezi, 1 ölçme ve değerlendirme merkezi ile tüm hazırlıklarını tamamlamış olarak yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerini bekliyor” denildi.

 

HER YIL OLDUĞU GİBİ EKSİKLERLE VE YETERSİZLİKLERLE BAŞLAYACAK…

Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıklamalarını değerlendiren Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, kurumun açıklamalarına ilişkin hayalperestlik eleştirisinde bulundu. 

Yeni dönemin 12 Eylül 2022 Pazartesi günü her yıl olduğu gibi eksiklerle ve yetersizliklerle başlayacağını söyleyen Tekin, “Geçtiğimiz pandemi döneminde hazırlığını yeterince yapamayan Milli Eğitim Müdürlüğü sadece Mesleki Teknik Liselerde ürettiği dezenfektanlar ve maskeleri okullara gönderip eğitim öğretime hazır olduğunu beyan etmişti.

Okullardaki ödenek yetersizlikleri, salgını kontrolünde yapılan hatalar ve okul müdürlüklerinin çaresizlikleri geçen yılın eğitim öğretim açısından  başarısız geçmesine, salgının öğrencilerde hızlı yayılmasına neden olmuştu.

Her yıl düzenli olarak okullarda görevlendirilen (vergisiz ucuz işgücü) İŞKUR çalışanları geçtiğimiz yıl bütün ilçelerde yüzde 75 oranında azaltılmış, okullardaki temizlik ve güvenlik felç olmuştu. Bu kadar olumsuzluk ve yetersizliklerle geçen bir eğitim öğretim döneminden sonra 2022-2023 eğitim öğretim döneminin iyi olacağına güvenmek hayalperestlikten öteye gitmez” dedi.

 

“MERSİN'DE 10 YENİ OKUL YETERSİZLİĞİN GÖSTERGESİ”

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 13 ilçede okulların eğitim öğretime hazır olduğu yönündeki açıklamasına tepki gösteren Başkan Tekin, “Nüfusun bu kadar arttığı, öğretmen tayinlerinin tercih noktası olan Mersin'de 10 yeni okul yapmak yetersizliklerin göstergelerinden biridir. Tercih edilmeyen İmam Hatip okullarındaki  sınıflarda 8-10 öğrenciyle ders yapılırken diğer okullarda 40, 50, 60 mevcutlarla eğitim öğretim süreci devam ettirilmeye çalışılması çok acı bir tablodur. Biz de doğal olarak Milli Eğitimin 10 yeni okulu hangi açığı kapatmaya yeter diye sormak durumundayız. Yapılan bütün hazırlıklar özel okulların imkanları karşısında yetersiz kalmış, devlet okulları velilerden aldığı bağışlarla ayakta durmaya çalışmaktadır. Eğitim çalışanlarının enflasyon karşısında ezilmesine seyirci kalan devlet, şimdide maddi imkanları yetersiz, fiziki şartları kısıtlı okullarla eğitim çalışanlarını çaresizliğe mahkum etmiştir.

 

“KÖY OKULLARI, TAŞIMA SUYUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRMEK”

Köy okullarını kapatıp, köyleri öğretmensiz bırakıp taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışan anlayış suni köy yaşam merkezleri oluşturarak açtığı yaraları kapatamaz. Oradaki çocukları yıllardır eğitim almak için kötü hava şartlarına mahkum etmek, eğitimin bugün yaşadığı çıkmazın özeti gibidir.

İl genelinde bütün kurumlarda açılan yaz kursları sanıldığı gibi eğitim öğretime katkı sağlamaktan ziyade, enflasyon altında ezilen öğretmenleri yaz döneminde de çalıştırıp, tatillerinden ederek alacakları ücretle susturmak içindir” diye konuştu.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Eğitim İş Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne şu soruları yönelterek yanıt istedi: “Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve ailelerin sağlığı için olası bir salgın durumu için yeterince hazırlık yapıldı mı?

Çaresizlikten çocuklarını kumanya ile göndermeyi planlayan ailelerin yaşayacağı sıkıntılar için okul kantin fiyatlarını kontrol etmek için bir hazırlık yapıldı mı?

Akaryakıt fiyat artışından dolayı okul servis ücretlerinin artışını kontrol etmeye yönelik bir çalışma yapıldı mı?

Eğitim öğretim araç gereçlerinde yaşanılacak fahiş fiyatlardan dolayı Milli Eğitimin ihtiyaç sahibi öğrencilere yönelik yardım hazırlığı yapıldı mı?

İşyerlerine toplu taşıma ile giden eğitim çalışanlarının yol ücretlerinin indirimi için Mersin Valiliği ile görüşme yapıldı mı?

Okullarda ve kurumlarda kadrolu çalışan yerine, temizlik ve güvenlik için tek çare olarak sunulan , ucuz işgücü olarak kullanılan İŞKUR çalışanlarını bu yıl da kısıtlı verecek misiniz?

Geçen yıl okullara doğru düzgün vermediğiniz, sosyal devletin gereği olarak, her okula verilmesi gereken  ödenekleri, bu yıl gereğince ve yeterince verecek misiniz?

Özellikle özel okulların beslenme merkezi olan başta Yenişehir olmak üzere ve bütün ilçelerde yeni okul bina ihtiyacının 10 okulla sağlanamayacağını biliyoruz. Mersin'e yetmeyen eldeki okul binalarını sadece tamir ettirip günü kurtarmaya daha ne kadar devam edeceksiniz?”