NARENCİYE FESTİVALİNDE BİNLER BULUŞTU

14 Kasım 2022 Pazartesi 12:53

Birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edildiğinde Mersin’in neler başarabileceğinin en somut örneği olan Mersin 8. Narenciye Festivali iki gün boyunca binlerce kişiyi ağırladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Haftasonu Adnan Menderes Bulvarı’nda yer alan Kültür Park içerisinde 70 bin dönüm alanda gerçekleştirilen 8. Mersin Narenciye Festivali renkli görüntülerle sona erdi. Birlik ve beraberlik ruhuyla hareket edildiğinde Mersin’in neler başarabileceğinin en somut örneği olan festivai iki gün boyunca binlerce kişiyi ağırladı.

Katılımcılar, zumba dans gösterisi, tahta bacak show ve Kibrit Kutusu, gastro şov ve konser gibi çeşitli etkinliklerle eğlendi. Ayrıca açılan 300’e yakın stantta yöresel ürünler ve el emeği göz nuru çalışmalar da görücüye çıktı.

Festival alanında; greyfurt, portakal ve limonla süslenen 30 adet kuş, tren, ahtapot, ejderha, balina, denizaltı ve helikopter figürleri de Mersinlilerin festival alanındaki fotoğraf stüdyosu haline geldi. Vatandaşlar figürlerin önünde fotoğraf çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

“MERSİNİMİZİN NELER BAŞARABİLECEĞİNİN EN SOMUT EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR”

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, organizasyonun kentin en renkli, görkemli festivali olduğunu söyleyerek, “Mersin ile özdeşleşmiş ortak paydamız olan narenciyenin etrafında kentimizin tüm dinamikleri yine el ele verdik, kenetlendik, tek vücut olduk. Festivalimiz böylesine güçlü bir birlik beraberlik ruhu ile Mersinimizin neler başarabileceğinin en somut en güzel örneğidir. İnşallah bu birlik beraberliğimiz daim olur, daha güzel şeyleri Mersin için yaparız.

İlmek ilmek işlediğimiz figürlerimiz ile tam bir görsel şölen sunduk. Nasıl ki bir kuyumcu altın, gümüş, yakut gibi değerli metal ve kıymetli taşlardan bilezik, küpe, kolye gibi mücevherler yapıyorlarsa biz de narenciyeyi bir kuyumcu edasıyla işledik. Gösteri gruplarından defileye, gastro şovdan su gösterilerine kentimizin tüm değerlerini sergileyen stantlardan konserlere kadar çok geniş bir yelpazede etkinliklerimiz oldu” dedi.

SÜSLEMELER İÇİN 100 BİN KİLOGRAM 500 BİN ADET NARENCİYE KULLANILDI

Festivalin en önemli özelliğinin ülkemizde yapılan bir çok meyve festivalinden fraklı olarak süslemelerde bizzat ürünlerin kullanılıyor olması olduğunu işaret eden Özdemir, “Mersin Narenciye Festivali’ni diğerlerinden ayıran fraklılık limonun, greyfurdun, bizzat kendisinin süslemelerde kullanılmasıdır. Süslemelerde kullanılan 100 bin kilogram 500 bin adet narenciye var. Günde ortalama 70 kişi ile 10 bin saati aşan iş gücü oldu. Bu özelliği ile festivalimiz Türkiye’nin ilk, tek ve en görkemli festivalidir.  Bu figürleri limonla, greyfurt, portakalla süslüyoruz peki sonra bu ürünler ne oluyor? Bu ürünler festival sonunda itinayla yerlerinden alınıyor sonra hayır kurumlarına sonra kalanı da halka dağıtıyoruz.

TÜRKİYE, MERSİN NARENCİYE İLE KAZANIYOR

Rize için çay, ordu ev Giresun için fındık, Malatya için kayısı, Aydın için incir ne ise Mersin için de narenciye odur. Bunu iyi anlamamız ve sahip çıkmamız lazım. Her zaman ve her koşulda olduğu gibi narenciye üreticilerimiz üretmeye, ihracatçılarımız ihraç etmeye devam ediyorlar. En büyük arzumuz üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın alın terlerini almalıdır. Ana amacımız kamuoyunun dikkatini narenciye ve narenciye üretiminin başkenti Mersin’e çekmektir. Çünkü Türkiye narenciye üretiminin yüzde 26’sı, ülkemiz narenciye ihracatının yüzde 36’sı Mersinimize aittir. Mersin’in ihracat gelirinin yüzde 15’i narenciyeden gelmektedir. Ben narenciyeye sahip çıkmayacağım, ona festival yapmayacağım da neye yapacağım? Armuta mı, ayvaya mı?

Ülkemizin dünya üretiminde 8’inci, ihracatında 3’üncü olduğu narenciyenin hak ettiği değeri olmasını temenni ediyoruz. Tüketimin artması başlıca amacımızdır. Özellikle marka yaratmanın ve marka değerini yükseltmenin, yeni ihraç pazarlarına açılmanın yollarını bulacağız” diye konuştu.