AKDENİZ’DE OLAĞANÜSTÜ MECLİS KARARLARINA DAVA AÇILDI

23 Ağustos 2022 Salı 14:23

HDP’li 5 meclis gözaltına alındığı ve bu durumu protesto eden bazı meclis üyelerinin katılmadığı Akdeniz Belediye meclisinin olağan üstü toplantısında alınan kararların iptali için dava açıldı.

Hasan Küçük 

Mersin’de PKK/KCK, PYD-YPG ve MKP terör örgütlerine yönelik "Temizleme" adıyla başlatılan operasyon çerçevesinde Akdeniz Belediye meclisinin olağanüstü toplantısı öncesi aralarında aynı zamanda Akdeniz Meclis üyesi de olan HDP Mersin İl Başkanı Bedriye Kuş ile HDP'li 4 Akdeniz Belediyesi Meclis üyesinde olduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 4’ü tutuklanırken meclis üyelerininde aralarında bulunduğu 17 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Akdeniz Belediye Meclisin 29 Temmuz’da yapılan olağan üstü toplantısına operasyona tepki için HDP, EMEP’li üyelerin katılmaması, CHP’lilerin de meclisi terk etmesi üzerine kritik maddeler AKP’lilerin oy birliği ile geçmişti.
Akdeniz Belediyesi’nde Halkaların Demokratik Partisi (HDP)  meclis üyeleri ve Emek Partisi meclis üyesi Halil Kara, söz konusu mecliste alınan kararların iptali için Bölge İdare Mahkemesine dava açtı. Meclis üyeleri Bölge İdare Mahkemesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 
HDP’li Meclis üyesi avukat Özgür Çağlar, meclis üyesi arkadaşlarının meclis toplantısı öncesi 
gözaltına alınmasını, siyasi ve uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir olay olarak nitelendirerek toplantıda kabul edilen kararların demokrasiye darbe olduğunu vurguladı. Çağlar, “50 milyonluk borçlanma, Yılmaz Güney Parkı’nın yurda çevrilmesi ve eski TEDAŞ binasının satışıyla ilgili kararlar alındı. Bu süreci Akdeniz halkına anlatacağız” dedi. 
Emek Partili Halil Kara ise 29 Temmuz’da Akdeniz Belediye meclisinde olağanüstü toplantı gerçekleştirildiğini hatırlatarak toplantı öncesi HDP’li 5 meclis üyesi göz altına alındığını kararlar çıkıp meclis toplantısı sona erdikten sonra serbest bırakıldıklarını söyledi. 

“BORÇLANMA USULE UYGUN DEĞİL”
HDP grubu ve Emek Partisi meclis üyesi olarak alınan kararların alınış biçiminin usulüne ve esasına ilişkin idare mahkemesine dava açtıklarını ifade eden Kara, “Bu kararlar birincisi 50 milyonluk borçlanma yetkisi. Bu borçlanma yetkisi meclis üye sayısının salt çoğunluğu kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile alınabilir. Belediye yasasına göre değerleme oranı diye bir şey var. O orana göre bütçe aktarılıyor ve o bütçenin yüzde 10’u borçlanılabiliyor. O’da 27 milyon. Eğer yüzde 10’un üzerinde borçlanma istiyorsa bu borçlanma meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı gerekiyor. Biz bunun yasal olmadığını düşünüyoruz” dedi. 

“DİVAN SEÇİMİ YASAL DEĞİL”
Mecliste gerçekleştirilen divan seçiminin yasal olmadığını anlatan Kara, “Divan seçimi gizli oyla yapılması gerekiyor. Belli sürelerde seçiliyor. Bu nedenle mecliste oluşan divan kurulununda yasal olmadığını ve alınan kararların bu nedenle yasal olmadığını düşünüyoruz. Olağanüstü meclis toplantısında görüşülen 7 madde var. Bir tane madde için hadi olağanüstü toplantı yaptınız. 7 madde yazıp olağanüstü toplantı yapacağım demek olağan üstü toplantı koşulu oluşturmuyor” şeklinde konuştu. 

“GÖRÜLEN LÜZUM ÜZERİNE TOPLANTI İPTAL EDİLEMEZ”
Ayın 21’inde olağanüstü toplantı yapılması gerekirken başkanın gördüğü lüzum üzerine toplantıyı iptal ettiğini anlatan Kara şunları söyledi: “Gördüğü lüzum üzerine iptal diye bir şey olmaz. Belli koşulların oluşması ve meclisin toplantıyı iptal etmesi gerekir. Mecliste 4 parti var. Bağımsız meclis üyeleri de var. Bu 4 partiden 3’ü katılmamış. İktidar partisi AKP’nin oyları ile bu önemli kararlar geçmiştir. Buda hem uluslararası hukuk hem kendi yasalarımız anlamında demokratik hukuk devleti normlarına uymadığını noktasında itirazımız var.”