Mersin’in Akdeniz ilçesinde Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’ni yarattıkları hava kirliliği nedeniyle yaşanmaz hala getiren Başhan, Arbel, Narin, Çimko Beton Santrali, Baltular Plastik fabrikaları başta olmak üzere bölgedeki tesisler TBMM’ye taşındı.
Haber Merkezi
Mersin’in Akdeniz ilçesi Karacailyas bölgesi Abdullah Şahutoğlu Mahallesi sakinleri, mahallelerinde yıllardır işletmede olan sanayi tesislerinin yaydığı kirletici gaz ve tozlara tepki olarak, zehir solumak istemediklerini söyleyerek, Mersin Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
Mersin Adliyesi önünde toplanan mahalle sakinleri özellikle Başhan Tarım Fabrikası ve Arbel Fabrikası ile Çimko Beton Santrali’ne tepki göstererek, söz konusu işletmelerin yerlerinin Akdeniz Belediyesinin imar planlarında depo alanı olarak gözüktüğüne dikkat çekerek, işletmelerin belediye planlarına göre çalışmalarının yasal olmadığını savundu.
Mahalle sakinlerine destek veren Mersin Çevre Platformu da burada bir basın açıklaması yaparak, yetkilileri göreve çağırdı.
DEM PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLLERİNDEN ORTAK SORU ÖNERGESİ
Son olarak konu TBMM’ye taşındı. DEM Parti Mersin Milletvekilleri Perihan Koca ve Ali Bozan Mersin ili Akdeniz ilçesi Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’ndeki çevresel yıkımı gündeme taşıdılar.
“Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’ndeki Fabrikalar Denetleniyor mu?” başlığıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verilen ortak soru önergesinde Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’nde bulunan Başhan, Arbel, Narin, Çimko Beton Santrali, Baltular Plastik ve diğer işletmelerin çevredeki derelere, havaya ve toprağa yoğun biçimde kirletici bıraktıkları, halk sağlığını tehdit ettikleri ve gürültü kirliliği yarattıkları ifade edilirken, söz konusu işletmelerin kullandıkları kömürün duman ve isinin havaya karıştığı ve ciddi bir hava kirliliği yarattığı ifade edildi.
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Geçtiğimiz günlerde mahalle halkının söz konusu işletmelerle ilgili savcılığa toplu bir şekilde suç duyurusunda bulunmalarının ardından konuyu meclis gündemine taşıyan DEM Parti vekilleri bakanlığa şu soruları yöneltti: “Söz konusu işletmelerin çevreye ve halk sağlığına olan etkileri bakanlığınızca denetlenmekte midir? Söz konusu işletmeler hangi kriterler çerçevesinde üretim faaliyetine devam etmektedir?
Söz konusu işletmelere bakanlığınızca bugüne dek ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
Bu işletmelerin imar planında aslında depo oldukları ancak plana aykırı bir şekilde üretim faaliyetinde bulundukları iddiası doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızın bir incelemesi var mıdır?”