Fabrikalar hakkında hava kirliliği nedeniyle suç duyurusu

17 Eylül 2024 Salı 16:29

Akdeniz ilçesi Abdullah Şahutoğlu Mahallesinde Başhan Tarım Fabrikası ve Arbel Fabrikası, Baltular Plastik ile Çimko Beton Santrali başta olmak üzere gece gündüz kömür yakan tesislere karşı mahalle sakinleri, hava kirliliği sonucu bölgenin yaşanmaz hale gelmesine isyan eden mahalleli suç duyurusunda bulundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Karacailyas bölgesi Abdullah Şahutoğlu Mahallesi sakinleri, mahallelerinde yıllardır işletmede olan sanayi tesislerinin yaydığı kirletici gaz ve tozlara tepki olarak, zehir solumak istemediklerini söyleyerek, Mersin Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Mersin Adliyesi önünde toplanan mahalle sakinleri özellikle Başhan Tarım Fabrikası ve Arbel Fabrikası ile Çimko Beton Santrali’ne tepki göstererek, söz konusu işletmelerin yerlerinin Akdeniz Belediyesinin imar planlarında depo alanı olarak gözüktüğüne dikkat çekerek, işletmelerin belediye planlarına göre çalışmalarının yasal olmadığını savundu.

Mahalle sakinlerine destek veren Mersin Çevre Platformu da burada bir basın açıklaması yaparak, yetkilileri göreve çağırdı.

 

“MAHALLELERİMİZDEKİ KİRLİ TESİSLER KAPATILSIN”

Platform adına açıklamayı okuyan avukat Semra Kabasakal, temiz üretim yapmayan tesislerin kapatılmasını isteyerek, “İnsan sağlığı kirli üretimden üstündür” dedi.

Kabasakal, “Kentimizde yanlış planlamalar ve rant yüzünden kirletici sanayi kuruluşları ve konutlar aynı bölgelerde yer almaktadır. Kirletici Sanayi kuruluşların yaşam alanlarında yer almaları toprak su ve hava kirliliğine neden olmaktadır. Bugün Mersin’de de son zamanlarda kirli üretim yapan tesislerin kurulumu çok yaygınlaşmaya başlanmıştır. Akdeniz ilçemiz de çalışan kirli ve kontrolsüz üretimin sonucunda oluşan hava, su ve toprak kirlilikleri dünya standartlarının çok üstünde olup insan sağlığını çok olumsuz etkilemektedir.

 

İKLİM KRİZİ KAPIDA

İklim krizinin risklerini azaltmak için dünya ülkeleri birçok önlem almaktadır. Havanın suyun ve toprağın temiz kalması için kirletici teknolojilerin kullanımını yasaklayarak, havanın temiz kalması için daha çok yeşil alanlar oluşturmakta, tarımda kimyasal kullanımlarını çok azaltmaktadır. Ülkemizde iklim krizini azaltma önlemleri yerine daha çok havayı, suyu ve toprağı kirletecek tesislerin kurulumuna izin vererek insanların temiz hava solumasını, temiz su içmesini, güvenilir gıda tüketmesini zorlaştırmaktadır.

 

HAVA, SU VE TOPRAK ÇOK KİRLENDİ

Akdeniz ilçemizde bulunan Abdullah Şahutoğlu, Kazanlı, Karaduvar, Karacailyas mahallelerinde bulunan kirli sanayi tesislerinde yapılan üretimin sonucunda hava, su ve toprak çok kirlenmiştir. Özellikle hava kirliliğinden kaynaklı insanların yaşamı zehirli hale gelmiştir. Sosyal ve çevresel olarak bölgeye zara veren, bu kirletici tesislerin çalıştırılması; ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir ve Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevi olan Anayasanın 56 maddesine’ aykırıdır. Abdullah Şahutoğlu Mahallesinde çalışan fabrikalar gece gündüz çok yoğun kömür yakıyor. Mahalleli kömür isinden, kömür kokusundan yaz boyu cam açamadı.

 

BAŞHAN AGRO GİDA BAKLİYAT ÜRETİCİSİ, ÇİMKO BETON SANTRALİ VE KİRLETİCİ DİĞER İŞLETMELER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Hava kirliliğine bağlı mahallede hastalıklar başladı. Bugün İnsan ve Çevre sağlığının bozulmasına neden olan tesislerden Başhan Agro Gida Bakliyat Üreticisi, Çimko beton Santrali ve kirletici diğer işletmeler hakkında suç yetkililere sesleniyoruz. Başta Abdullah Şahutoğlu mahallesi olmak üzere, Akdeniz İlçesindeki hava su ve toprak kirliliğini oluşturan bütün tesislerin temiz üretim yapmaları için gerekli önlemlerin aldırılmasını, temiz üretim yapmayan tesislerin kapatılmasını sağlamalarını talep ediyoruz. İnsan sağlığı kirli üretimden üstündür” dedi.