Türkiye’de en fazla keçi bulunan iller arasında bulunan Mersin’de, Yetiştiriciler Birliği ile Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında, sığır ve koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyle ilgili yönetmelik kapsamında küpeleme yetki devri protokolü imzalandı.
Hediye Eroğlu
Mersin İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında, sığır ve koyun-keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesiyle ilgili yönetmelik kapsamında küpeleme yetki devri protokolü imzalandı.
2023 yılında gerçekleştirilen yetki devirleri kapsamında, Mersin İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’nce 78 bin 250 adet küpe uygulaması gerçekleştirildi. 2024 yılında ise süreç devam deren Halk Elinde Islah Projesi kapsamında birlik üyelerine yönelik küpe ve aşı uygulaması için Mersin İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne yetki devri verildi.
Mersin’in hayvancılık potansiyelini artırmak ve sektörde etkin bir yapı oluşturmak adına büyük önem arz eden bu yetki devirleriyle üreticiler ve İl Müdürlüğü arasında daha etkin işbirliği ve koordinasyon hedefleniyor.
“ÜRETİCİLERİN DESTEKLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Birlik Başkanı Mehmet Akdoğan, 2006 yılında kurulan birliğin amacının; gen kaynaklarının korunması, iyi gen araştırmalarında bulunularak yerli koyun ve keçilerin ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek olduğunu söyledi. Ayrıca teşkilatlanarak yerli gen kaynaklarının korunması, verimlerinin arttırılması, gerek yurt dışından ithal edilen, gerek yurt içinde yetiştirilen koyun ve keçilerin genetik potansiyellerinin geliştirilmesini hedeflediklerini aktaran Akdoğan, damızlık koyun ve keçilerin kayıtlarının tutulması, üreticilerin haklarının korunması ihtiyaçlarının giderilmesi, daha iyi şartlarda hayvancılık yapmaları, pazarlanması konusunda aracılık edilmesi, projeler yapılarak üreticilerin desteklenmesi için çalıştıklarını aktardı.
MERSİN 2023’TE NE KADAR DESTEK ALDI?
Birlik mevcut üye sayısının 8 bin 82 kişi olduğunu belirten Akdoğan; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destekler kapsamında 2023 yılında birlik tarafından; 5 bin 157 üyeye 63 milyon 734 bin 600 TL bedelli 637 bin 346 adet anaç koyun desteklemesi kapsamında; 3 bin 558 üyeye 31 milyon 804 bin 200 TL bedelli 159 bin 021 adet sürü yenileme desteklemesi kapsamında, 516 üyeye 30 milyon 92 bin 520 TL bedelli ve 69 bin 300 adet Halk Elinde Hayvan Islahı projesi kapsamında bin 12 üyeye de 30 milyon 360 bin TL bedelli Çoban Desteklemesi yapıldığını belirtti.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından da; 2023 yılında 40 üyeye bir milyon 848 bin TL bedelli 40 römork desteği verildiğini aktaran Akdoğan, 70 üyeye de 2 milyon 492 bin TL bedelli su tankeri desteğinde bulunulduğunu belirtti.