Foseptik kokusunun adresi Nükleer Santral çıktı!

11 Eylül 2024 Çarşamba 17:43

Mersin’de halkın tepkisine rağmen inşaatı devam eden yaklaşık 30 bin işçinin çalıştığı Akkuyu Nükleer Santrali inşaatındaki çalışma kamplarından kaynaklanan lağım kokusu bölgeyi yaşanmaz hale getirdi!

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin ilk nükleere santral projesi olarak Mersin’in Gülnar ilçesinde halkın tepkisine rağmen inşaatı devam eden Akkuyu nükleer Santrali, bölge halkının hayatını kabusa çevirmeye devam ediyor.

Altyapı olmamasına rağmen santral inşaatı nedeniyle yoğun bir şehirleşmeye maruz kalan bölgede içme suyundan enerjiye, internet kullanımından altyapıya kadar her alanda yaşanan sorunlar vatandaşları mağdur ediyor.

Yaklaşık 30 bin işçinin çalıştığı Akkuyu Nükleer Santrali inşaatındaki çalışma kamplarından kaynaklanan lağım kokusu bölgeyi yaşanmaz hale getirdi!

 

“LAĞIM KOKUSUNDAN DURULMUYOR. FOSSEPTİK KOKUYOR. KÖYÜMÜZ BATMIŞ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Eylül ayı olağan meclis toplantısında konuyu gündeme getiren Gülnar’dan MHP’li Meclis üyesi Yaşar Bahar, Sipahili Mahallesinde sürekli maruz kalınan foseptik kokusuna dikkat çekti. 

Gülnar’dan MHP’li Meclis üyesi kokuya isyan ederken CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, kokunun adresinin Akkuyu olduğunu savundu. Yaşar, “Sipahili Köyü’nde lağım kokusundan durulmuyor. Fosseptik kokuyor. Köyümüz batmış. Gülnar olarak 30 bin nüfuslu bir ilçeyiz. Ama şuanda arıtması, dinlenme havuzu yok. Gülnar’da şuan pazaryeri ola yerde ilk köprüyü biz yaptık. Bu sistem halen kullanılıyor. Cezaevinin önüne kadar kapalı olarak giden atıklar sonrasında ormana gidiyor. Buda gide gide Sipahili’ye ulaşıyor” dedi.

 

“KAMPLARDA DEŞARJ SORUNU YAŞANDIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜNE DEFAATLE AKTARDIK”

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, kokunun adresinin Akkuyu olduğunu savundu.

Seçer, “Sipahi’deki fosseptik kokusu bizden kaynaklı değil. Buradan yetkililerde Akkuyu Nükleer Santralinin hangi yüklenici firması yapmışsa duyuyordur beni; santralden kaynaklı olduğunu, kamplarda bazı deşarj sorunlarının yaşandığını biz İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne hem yazılı hem de sözlü olarak defaatle aktardık.

Biz bu bölgede ir paket arıtma yapıyoruz ve Ekim ayında bitiyor. Bu tarihe kalmazdı aslında bu basit konuyla açıklama yapak durumunda dahi kaldım. O dönemin kaymakamını aşıp bir onay yazı alamadık, tahsisi tamamlamadık. Sonradan aştık. Aylarca bekledik. Eminim ki keyfitten bekledik. Yoksa şuana karar on kere biterdi burası” diye konuştu.