‘Suya hasret bıraktınız’

12 Ağustos 2024 Pazartesi 17:31

Mersin’de kuraklık ve su kaynaklarının verimli kullanılmaması ile arızalar nedeniyle yaşanan susuzluk ve yüksek su ücretlerine tepkiler Büyükşehir Belediye Meclisinde gergin anlar yaşanmasına neden oldu. Cumhur İttifakı’nın eleştiri yağmuruna tuttuğu Büyükşehir yönetimi CHP’lilerce savunulmaya çalışıldı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, bir aylık aranın ardından Ağustos ayı olağan meclis toplantısı ile yeniden toplandı.

31 Mart seçimlerden sonra katılmamayı alışkanlık edinen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yine toplantıya gelmedi. Meclis Başkan vekili ve Tarsus Meclis üyesi Ali Uyan başkanlığındaki toplantıda bir aylık ara nedeniyle biriken konular ve gündem dışı eklenenler ile yaklaşık 96 gündem maddesi ele alındı.

 

KÖSBUCAĞI’NDAKİ BİN METRELİK SULAMA BORULARI DEĞİŞMELİ

CHP’li Mümin Çoban, bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, yapılmasını istedikleri ile ilgili şunları söyledi; “Kösbucağı mevkindeki beton sulama kanallarının kullanılamaz hale geldiğinden bin metrelik plastik 4’lü boru ihtiyacı vardır, kooperatifimiz talepte bulunmuştur. Desteğini bekleriz” dedi.

 

“HALKIMIZI SİNEKLERE TESLİM ETTİNİZ”

AKP’li Meclis Üyesi Soner Solak ise Büyükşehir Belediyesini susuzluk ve sinek konusunda sert bir dille eleştirerek, “Yazın başında ‘sinekle mücadele geç geldik’ dediniz. Özellikle ilçelerimizde ve mahallelerimizde halkımızı sineklere teslim ettiniz. Sineklerden uykuya hasret kaldık.

 

“SUYA HASRET BIRAKTINIZ”

‘Bu sene kuraklık var, su sıkıntısı yaşanabilir’ dediniz, kuraklık meğer sadece Mersin’de varmış gibi suya hasret bıraktınız. Haberiniz var mı bilmem; şuan deprem bölgesindeki şehirlerimizde bile Mersin’in yaşadığı su sıkıntısı yaşanmıyor.

‘Elektrik maliyetleri yüksek olduğu için su fiyatları yüksek’ dediniz, sanki elektrik ücretlendirmesi Mersin’e özelmiş gibi ama gelinen noktada artık maşallah Mersin’de su faturaları, elektrik faturalarından yüksek geliyor. İnsanlar bırakın yıkanacak suyu içecek suya ulaşamaz oldu. Türkiye’nin en pahalı suyu da olsa ilçe, mahalle ve yaylarımız suya ulaşamaz oldu. Günlerce, haftalarca kesim ihbarları ama gelecek su saatleri bile tutmayan bilgilendirmeler yapılıyor.

 

“SİZ MERSİN’DE SINIFTA KALDINIZ. VATANDAŞ BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BEKLİYOR”

İnsanların mağduriyeti mecbur kalınan durumlarını çoğalttı. İçecek suyu çeşmesinden edinemeyen vatandaş, mecbur marketlerden su almaya başladı. Şunu da görmüş oldu; en azından çeşme suyu fiyatından çok da farklı değilmiş. Bu da moral kaynağı dediler.

Bilboordlarda sosyal medya paylaşım sitelerinde bir türkü tutturulmuş gidiyor; ‘Vahap Seçer Mersin geçer’. Şimdi soruyorum; siz nereden geçtiniz? Algılardan, şarkılardan geçtiniz, siz Mersin’de sınıfta kaldınız. Vatandaş bir an önce çözüm bekliyor” dedi.

 

CHP’DEN “MERSİN SU KONUSUNDA EN RAHAT GÜNLERİ YAŞIYOR” SAVUNMASI

CHP’li Ali Uyan ise tepki çeken bir açıklamaya imza attı. Su ile ilgili sıkıntıları kabul etmeyen Uyan, “Su konusunda Mersin; Anamur’dan Tarsus’a kadar tarihinin en rahat günlerini yaşıyor. Ya siz Mersin’de yaşamıyorsunuz ya ben? Arıza her zaman olur. Arıza durumunda elbette giderilmesi süresi içinde kesinti elbette olacak. Şuanda kuraklık diyorsunuz Mersin’in yaptığı uygulama değil, dünyada bu durum söz konusu. Su dünyada sıkıntı konusu ancak biz her şeye rağmen MESKİ, 2019 göreve geldiğimizden bugüne kadar en fazla yatırımlar yapan birimlerimizin başında geliyor. Böyle derseniz MESKİ kurumumuza hakaret olarak kabul ederim. Suyumuz düzenli olarak veriliyor ve orantılı bir şekilde hakkaniyetle hem kırsal hem merkez mahallelere ulaştırılıyor.

‘Vahap Seçer, Mersin geçer’ doğru, geçer, geçmedi mi? Geçti. Bundan sonra da geçmeye devam edecek” dedi.

 

ALİ UYAN’A “TARAFSIZ OL, MECLİSİ GERİYORSUN” TEPKİSİ

MHP’li Mehmet İlker Yalçın ise Ali Uyan’a görevini anımsatarak tarafsızlık uyarısı yaptı. “Vahap Seçer başkanın burada daha önceden doğru bir şekilde tespit ettiği üzere sürelere takılmadan konuşma yapıyoruz” diyen Yalçın, “Vahap başkan yönettiğinde biz bu kadar gerilmiyoruz. Siz öyle bir yüksek sesle öyle bir yürüyorsunuz ki biz cevap vermek zorunda kalıyoruz” dedi.

 

SU ŞİKAYETLERİNDEN TELEFONLAR SUSMUYOR

Yalçın ayrıca, Erdemli’den kinci bölgeden bir meclis üyesi olduğunu ve aynı zamanda eski bir MESKİ bürokratı olduğunu anımsatarak, “MESKİ kötü çalışmıyor, elindeki imkanların tamamını değerlendiriyor fakat ortada şöyle sir gerçek var. Yaylalarda, köylerde vardiya ile saat ile su veriliyor, bazen verilemiyor bile. Şimdi size bulunduğunuz yer gereği Tarsus’ta, Mersin merkezde gezersiniz ama biz ikinci bölgede MESKİ döneminin en sorunsuz dönemi yaşadığını kabul etmemiz mümkün değil. Bizim seçmenimiz meclis üyemiz olmamız hasebiyle telefonlarımız susturmuyor.

 

“SORUNLARLA İLGİLİ KONUŞMAK CHP’Lİ MECLİS ÜYESİNE HAKTIR DA, AK PARTİ VEYA MHP’Lİ MECLİS ÜYESİNE HARAM MIDIR?”

Erdemli Belediye Meclis üyesiyim. İki meclis üyesi arkadaşımız hizmetlerle ilgili konuşma yaptı. Mümin abi 20 dakika kadar övdü, sonra eksikleri söyledi.

Yapılan hizmetler için teşekkür ettiniz. Eksikler ile ilgili daire başkanları notunu almıştır dediniz. Aynı bölgeden bir başka meclis üyesi sıkıntıyı anlattığında ‘her şeyi belediye başkanı bilmeyebilir bürokratlarla görüştünüz mü’ dediniz. Bu sorunlarla ilgili konuşmak CHP’li meclis üyesine haktır da, AK Parti veya MHP’li meclis üyesine haram mıdır?” dedi.

CHP’li Ali Uyan ise taralı yönetim sergilemediğini savunarak, “Demokrasiden, haktan, hukuktan yana tarafım. Buna itiraz ediyorsanız diyecek bir şeyim yok” dedi.

 

MUT SUSUZLUKTAN MUZDARİP

Mut Belediye Başkanı İYİ Partili Murat Orhan da, su sorununa dikkat çekerek, bölgesinde çok büyük sıkıntı yaşandığını söyledi.

“MESKİ var gücüyle eldeki tüm imkanlarını kullanarak çalışıyor ama su kıtlığı ile ilgili Mut’ta da her tarafta olduğu gibi sıkıntı yaşanıyor” diyen Orhan, “MESKİ genel müdürümüz geçen hafta da ilçemize geldi konuştuk. Ama ilçemizde ekip yetersizliği ile ilgili sorunlar var. Daha önceden program alınmış, yapılmış yatırımlar var ama ekip, ekipman çalışma eksik. Destek istiyorum. Ciddi bir su sıkıntısı var. 4 köyümüzün ortak kullanımı olan yaylada su sorunu yaşanıyor. Sulama ile ilgili ilçemizde ki yatırımların ekipman ve eleman noktasında desteklere ihtiyacımız var” dedi

 

MESKİ’NİN EKİP YETERSİZLİĞİ SEZONSAL SORUNMUŞ!

MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz ise cevabında, “Ekip yetersizliğinde sezonsal bir şey var aslında. Orada hem Enerjisa ve doğalgaz firmasının çalışması nedeniyle çok fazla patlaklara maruz kalabiliyoruz. Yakında yeni çalışma planlaması ile işe alımlar yapılacak. Bu bölgede yeni görevlendirmeler olacak.

Kırsalda birçok kaynağımız kurumuş durumda. Papaz kaynağı Çamlıyayla’nın ana içme suyu kaynağı iken nehirden şuanda su basıyoruz.

Musalı köyünün kaynağı ilk defa kurudu. Alternatif kaynaklarla bunları tolere ediyoruz. Sulama rezervlerindeki kooperatiflerle anlaşarak suları alabiliyoruz. Kuraklık anlamında büyük bir talihsizlik yaşanıyor. Minimum düzeyde vatandaşımızı memnun etmek için sahada çaba veriyoruz” diye konuştu.

 

BAKANLIK KAMU YARARI KARARI İSTEDİ, CHP’Lİ MERSİN HEMEN TAMAM DEDİ

Meclisin komisyondan gelen konuların görüşülmesinde su sorunu öne çıktı. Tarım Bakanlığınca; Tarsus İlçesi, Ulaş Mahallesi, 108 ada 75 Parselde Su Dolum Tesisi Yapılması için kamu yararı kararı alınması ile ilgili talebe olumlu yanıt verilmek istenmesine Cumhur İttifakı tepki gösterdi.

CHP’liler talebin bakanlıktan geldiğini, şeklen mevzuata uyarak kamu yararı görüşü verileceğini söylerken, MHP ve AKP’li meclis üyeleri şerh kararlarını sürdürdü.

5-6 KÖYÜN SU KAYNAĞINA TİCARİ KAMU YARARI

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet İlker Yalçın, meclisin başında MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz’ın su kaynakları ve kıtlığı ile ilgili brifingine dikkat çekerek, “Burası da bir su kaynağı. Söz konusu alanda bir paketleme tesisi varken biz kamu yararı almaya çalışıyoruz.

Bu kaynaktan 5-6 tane köy su alıyor. Burası köylerin su kaynağı. MESKİ tarafından buradan köylere su veriliyor. Su kaynaklarımız bu kadar sınırlıyken, ticari bir yerle ilgili kamu yararı kararı verilmesine onay vermeye kalkıyoruz. Önümüzdeki sene su kaynağı kuruduğunda vatandaşa su veremeyeceğiz ama paketleme tesisi su almaya devam edecek. Cumhur İttifakı buradan vatandaşın lehine, meşki tarafından içme suyu olan bir su kaynağının ticari su olarak kullanılmasına muhalefet ettiğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

 

CHP TOPU BAKANLIĞA ATTI
CHP’li Uğur İnce ise su dolum tesisi veya paketleme tesisine izin verilmediğini bakanlıkça istenen kamu yararı talebine cevap verildiğini söyleyerek, “Biz belirli konular için kamu yararı kararını seçersek insanların hakkını gasp etmiş gibi yorumlanır. Ama bizim aldığımız karara ilişkin henüz bir imar planı yok. Tarım Bakanlığının şekil şartını yerine getirmiş oluyoruz. Kamu yararı kararı çok tartışılan bir karar. Kamu yararı değil şekil şartı olarak komisyonumuzda bu karar alındı” dedi.

 

“BİTİŞİĞİNDE BİR TESİS VARKEN İKİNCİ TESİSE NEDEN İHTİYAÇ VAR?”

MHP’li İlhan Çokgün ise “Burada bilgi kirliliği var” diyerek, “Söz konusu alanın bitişiğinde bir tesis var. Yani ikinci tesisin ne anlamı var? Kamu yararı kapsamında şekil şartı yerine getiriliyor tamam kurumlardan sürekli böyle talepler gelir. Bitişiğinde bir tesis varken ikinci tesise neden ihtiyaç var? İkinci bir tesisin yapılması gerektiğini çok mantıklı bulmadığımızı için şerh koyduk” şeklinde konuştu.

Mehmet İlker Yalçın da, “Komisyon başkanımız bu konuda imar çerçevesinde bakıldığında haklı ama burada konunun öznesi su. Biz organize sanayi bölgesi olduğunda el kaldırıp, sanayi bölgesi veya turizm gelişsin diyeceğiz. Ama yarın sıkıntıya girecek olan MESKİ ve vatandaş olacak. Bu kaynağın ikinci bir tesisi kaldırabilme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Burada bir kamu yararı yokken hep birlikte el kaldırmayalım ve onay vermeyelim” dedi.

Ancak CHP’lilerin oy çokluğuna sahip olması nedeniyle teklif Cumhur İttifakı’nın reddetmesine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.