Avrupa Dijital İnovasyon merkezleri arasına MTSO’da katıldı

8 Ağustos 2024 Perşembe 15:22

Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nin (ADİM) ülkemizde kurulmasına yönelik Avrupa Komisyonu tarafından açılan çağrının sonuçları belli oldu. Yapılan değerlendirmeler sonucu ülkemizden toplam 5 konsorsiyum desteklenmeye hak kazandı. Başarılı olan konsorsiyumlardan biri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da yer aldığı AgrInnovatıve EDIH oldu.

Haber Merkezi

 

Ulusal eşgüdümünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yaptığı Dijital Avrupa Programı’nın en önemli mekanizmalarından biri olan ve ülkemiz sanayisinin, KOBİ’lerinin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümündeki önemli aktörlerden birisi olacak olan ADİM temsilcileri belli oldu. Avrupa Komisyonu’nun çağrısı sonucunda, AB çapındaki 151 merkezden oluşan ADİM ağına ülkemizden 5 konsorsiyum dahil olmaya hak kazandı. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacak bu merkezler 48 ay boyunca bulundukları bölgede başta KOBİ’ler ve kamu kurumlarının dijital dönüşümlerine önderlik edecek.

Bu merkezlerden bir tanesi olan AgrInnovatıve EDIH’in proje ortakları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası da yer aldı. Koordinatörlüğünü ITTM Tarım Teknolojileri A.Ş.’nin yapacağı merkez, Avrupa’da faaliyet gösteren 151 ADİM’le aynı ağda yer alarak AB çapındaki çalışmalara katılım sağlayacak.

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDECEKLER

Avrupa Birliği tarafından verilecek 4,5 milyon Avro’luk hibe ile beraber toplam 9 milyon Avro büyüklükte yatırımla kurulacak bu beş merkez, Avrupa’da faaliyet gösteren 151 ADİM’le aynı ağda yer alacak. Özellikle yatırım öncesi test, yatırımcı bulma desteği, eğitim desteği ve inovasyon ekosistemine erişim olmak üzere dört başlıkta hizmet verilecek.

Program kapsamında sanayinin, KOBİ’lerin ve kamu kurumlarının dijital dönüşümünü desteklemek amacıyla Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri’nin ve bu merkezlerden oluşan AB ve Asosiye ülkelerin tüm bölgelerini kapsayan bir ağ yapısının kurulması öngörülüyor. ADİM’lerin, sanayi ve KOBİ politikaları başta olmak üzere AB politikalarının hayata geçirilmesinde, şirketlerin ve kamu sektörünün yeşil ve dijital dönüşümünün desteklenmesinde önemli bir araç olması bekleniyor. 

 

KİMLER YER ALIYOR?

İTTM Tarım Teknolojileri Girişim A.Ş. liderliğinde kurulan AgrInnovate EDIH konsorsiyumun ortakları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR), Yaşar Üniversitesi İmecemobil Tarım Platformu Elektronik Hizmetler Tic. A.Ş., Neohub Teknoloji Yazılım Pazarlama ve Danışmanlık A.Ş., Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve İzmir Kalkınma Ajansı yer alıyor.