Akaryakıt boru hatları imarlı hale geliyor

28 Temmuz 2024 Pazar 21:23

Mersin’de kent merkezinde kalmaları nedeniyle endişeye neden olan akaryakıt dolum tesislerinin taşınması istenirken firmalar imar düzenlemeleri ile yerlerini sağlamlaştırıyorlar.

Hediye Eroğlu

 

Mersin’de kent merkezinde kalmaları nedeniyle endişeye neden olan akaryakıt dolum tesislerinin taşınması istenirken, bu yönde gerekli adımların atılmaması şirketlere kapasite artışı ve mevcut tesislerin imar planlarına uygun hale getirilmesi için cesaret vermeye devam ediyor.

 

AKARYAKITÇILAR İMAR PEŞİNDE

Geçtiğimiz aylarda merkez Akdeniz İlçesi, Adanalıoğlu Mahallesi 157 ada 1 parsel sınırları içerisinde sunulan akaryakıt dolum ve depolama tesisi hizmeti için kapasite artışına gitmek isteyen Enerji Petrol Ürünleri Pazarlama A.Ş.’nin ÇED sürecini sessiz sedasız sürdürmesi diğer firmaların da iştihanı kabarttı. İki firma daha harekete geçti.

Nergis Petrol Şirketi’nin Kazanlı Mahallesinde ki 20 yıllık boru hattının ve Akpet AŞ, Karaduvar Mahallesinde ki deniz altı akaryakıt boru hattının imar planlarına uygun hale getirilmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığına başvurdu. Başvuru kapsamında bakanlık Akdeniz Belediyesi’ne kurum görüşü sordu.

 

İLK GÖRÜŞME AKDENİZ MECLİSİNDE YAPILDI

İlk olarak Akdeniz Belediyesine başvuran firmaların talepleri, belediye meclis toplantısının haziran ayı birinci birleşiminde ele alındı.

Bu kapsamda meclise ilk olarak önerge şeklinde Nergis Petrol Şirketi’nin Kazanlı Mahallesi’nde deniz altı taşıyıcı akaryakıt boru hattının, 1/5 bin ölçekli Nazım imar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına uygunluğuna ilişkin kurum görüşü talebini ilgili komisyonlara havale etti.

 

DENİZİN ALTINDAKİ 20 YILLIK BORU HATTI İMAR PLANINA UYGUN HALE GETİRİLİYOR

Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, “Bakanlığın fikrimizi aldığı iki gündem var, bunlar bir sonraki meclise de kalabilir ama Akdeniz için yıllardır halk için kangren haline gelmiş imar planlarının halledilmesi bu dönem bizim şiarımız olacak dedi. İşler aksamasın diye gündem belli olduktan sonra gelse de bu önerge görüşmek istedik” dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren Belediye İmar Müdürü Mustafa Burhan, “Söz konusu proje Kazanlı Mahallesi’nde bulunan petrol dolum tesisinin deniz altı boruları ile taşınan akaryakıt ile ilgili. Mevcutta deniz içinde 5 kilometre açıkta platform veya şamandıradan denize ulaşan bir boru hattı var zaten. Bu boru hatları meydana gelen gel git veya aşınmalardan dolayı yer değiştirmiş. Yaklaşık 20 yıldır da deniz altında duruyor. Bakanlık teklifiyle bu planların mevcut planlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor” dedi. 

 

Mecliste yine Akpet AŞ’ye ait Karaduvar Mahallesinde yapılmak istene imar düzenlemesi ile ilgili madde de, ilgili komisyonlara havale edildi.

Akdeniz Belediyesinin iki şirketin tekliflerine kurum görüşü olumlu olarak bildirilirken, telifler bu defa da yasal mevzuat kapsamında Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.  

 

İKİ ŞİRKETİN KURUM GÖRÜŞÜ TALEBİ BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMLU ÇIKTI

Akdeniz Belediye Meclisinin ilgili komisyonlarında görüşülerek karara bağlanan Nergis Petrol Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ye ait Kazanlı Mahallesi’ndeki ve Akpet Akaryakıt Dağıtım A.Ş.'ye ait Karaduvar Mahallesi’ndeki denizaltı akaryakıt ve taşıyıcı boru hatlarına ilişkin imar düzenlemesi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme geldi. İmar düzenlemelerine ilişkin kurum görüşü talebi içerikli teklifler, 10 Haziran’da yapılan meclis toplantısında ilgili komisyonlarına havale edildi.

 

AKDENİZ’DEN NERGİS PETROL VE AK PET’E ONAY

İki firmanın imar düzenlemesi teklifi Akdeniz Belediye Meclisinin, Temmuz ayı meclis toplantısında yeniden gündeme geldi.

Kazanlı Mahallesinde, Balpet markasıyla hizmet veren Nergis Petrol Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti’ ne ait Kazanlı Mahallesi’ndeki denizaltı akaryakıt taşıyıcı boru hattı için 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ile ilgili komisyonlarca kurum görüşü bildirildi.

İmar, Çevre Ekoloji ve Enerji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Turizm ve Denizcilik Komisyonlar, Nergis Petrol Şirketinin deniz altı akaryakıt taşıma amaçlı boru hattı için imar düzenlemesi talebine olumlu görüş verdi. Akdeniz Belediye Meclisi de komisyonların kararını oy birliğiyle kabul etti.

Firmanın 60 bin 232 metrekare alan üzerine kurulu tesiste 26 adet akaryakıt tankı bulunuyor.

Ayrıca mecliste Karaduvar Mahallesinde ki, Ak Pet Akaryakıt Dağıtım A.Ş.’ ne ait denizaltı akaryakıt taşıyıcı boru hattı için de 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı görüşüldü.

Konuyla ilgili İmar, Çevre Ekoloji ve Enerji, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Turizm ve Denizcilik Komisyonları olumlu kurum görüşü bildirme kararı verdi. Akdeniz Belediye Meclisi de komisyonların kararını oy birliğiyle kabul etti.

Firmanın 49 bin 15 metrekare alan üzerine kurulu tesisinde 8 adet akaryakıt tankı bulunuyor.

Her iki firmanın denizaltı akaryakıt taşıyıcı boru hattı için Akdeniz Belediye Meclisinden onay alması ile Büyükşehir Belediye Meclisinin de teklifleri onaylayarak kabul etmesi bekleniyor.