Geçinemeyen emekli ek zam istiyor





Tarih: 1 Temmuz 2024 Pazartesi 18:23

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ortaklaşa yaptığı eylemde “Geçinemiyoruz” diyerek ek zam talebinde bulundu.

Emekli maaşı Temmuz zammı ile beraber refah payı konusu gündeme geldi. SGK emekli maaşlarında 6 enflasyon farkı neticesinde artış sağlanacak. TÜİK, Haziran ayı enflasyon rakamlarını 3 Temmuz günü kamuoyu ile paylaşacak. SSK, Bağkur, Emekli Sandığı aylıkları da oluşan 6 aylık enflasyon farkına göre zamlanacak. Böylece 4A,4B,4C emekli maaşı Temmuz zammı netlik kazanacak.

Bu kapsamda Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi ortaklaşa yaptığı eylemde “Geçinemiyoruz” diyerek, ek zam talebinde bulundu.

 

“MASALI BIRAKIN!”

Akdeniz ilçesindeki 2021 Tüm Emekliler Sendikası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, asgari ücrete ara zam yapmayacağını söyleyen ekonomi yönetiminin, emekliler için de iyi milyonlarca kamu emekçisinin ve emeklilerinin maaş artışlarının belirleneceği günlerde olunduğunu anımsattı.

“İktidar 26 Mayıs 2024 tarihinde Ankara'da gerçekleştirdiğimiz Büyük Emekli Mitinginde yaptığımız ciddi uyarıyı geçiştirmeye çalışıyorlar” diyen Kurt, “Masalı bırakın! Bu yıl enflasyonu yüzde 38'e düşüreceklerini, feraha çıkacağımız masallarını anlatıyorlar bize.

az daha dişimizi sıkarsak bütün toplum olarak refaha ve yani çalışanlar asgari ücrete ara zam istemesin, emekliler ne verirsek razı olsun, kötü beslenmeye, çürük barınaklara işsizliğe pahalılığa, eğitimde sağlıkta özelleştirmeye evet desin ve yoksulluğu kader kabul etsin istiyorlar.

 

“YÜZDE 25.86'LİK SAHTE ARTIŞ İLE EMEKLİLERİ NEFES ALAMAZ HALE GETİRECEKLER”

İktidarın tam denetimindeki TÜİK'e göre ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerine Haziran ayı için tahmin ettikleri yüzde 2.56 enflasyon oranını ekleyerek, gerçek enflasyonun yarısını dahi bulmayan, altı ay için yüzde 25.86'lik sahte artış ile biz emeklileri tamamen nefes alamaz hale getirecekler.

Emekli Sendikaları statü yasasını kasten çıkarmayarak, emekli sendikamızı yargı sopasıyla baskı altına alarak iktidara geldikleri 2002 yılında 185 lira olan asgari ücrete karşılık, 276 lira olan en düşük emekli maaşını bugün 17.000 lira olan asgari ücretin neredeyse yarısına 10.000 liraya düşürdü. İktidar derhal geçmiş yıllardaki kayıplarımızı da göz önüne alıp en düşük kök maaşı 2002 ve öncesinde olduğu gibi asgari ücretin yüzde 50 üstüne çıkardıktan sonra emekli maaşlarına bağımsız kuruluşların açıkladıkları gerçek enflasyon rakamı üzerinden zam yapmalıdır.

 

AÇLIĞA - YOKSULLUĞA HAYIR!

Biz emekliler varlığı da biliriz, yokluğu da biliriz, toplumca yapılacak fedakârlıklardan kaçınmayız. Ama iktidarın dolar milyarderine dost, emekliye, emekçiye düşman politikalarına da pabuç bırakmayız, hakkımızı almak için bütün demokratik yol ve yöntemleri kullanmaktan geri kalmayacağız.

Bizler Temmuz 2023'ü hatırlıyoruz. Yapılan yüzde 25 zamdan emeklilerin yaklaşık 7 milyonu sıfır zam aldı. Kök maaş aldatmacası hâlâ devam ediyor. Bu Temmuzda da bizlerin bir kısmını sıfır zam bekliyor. Açlık sınırının 20.000 lira, yoksulluk sınırının 55.000 lira olduğu, her gün zam yağmurunun yağdığı bir zamandayız. Bizler üzerinde yaratılan algıyı görüyoruz ve hayır diyoruz.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde emekliler, düşürüldükleri derin yoksulluğun sorumlusu AKP'yi azınlık partisi yaptı. Peki AKP bu uyarıdan ders aldı mı? Ne yazık ki hayır, söylemleri ve uyguladıkları gölge IMF programı gösteriyor ki, Mehmet Şimşek'in tanımıyla biz yerel halkı daha da yoksullaştıracaklar, açlıkla imtihan edecekler. Temel gereksinimlerimizi karşılamak için kullandığımız kredi kartlarına bile tefeci faizi uyguladılar. Önümüzde seçimsiz geçecek altın gibi dört yıl var diyerek uluslararası tefecilere güvence veriyorlar, taksitleriniz için endişelenmeyin diyorlar.

 

TASARRUFU SARAY'DAN BAŞLATIN!

Çoktan iflas etmiş neoliberal kapitalizmin buyruklarından çıkmayan iktidar ve ekonomi yönetimi akıl tutulması içinde. Hâlâ borç-faiz ekonomisiyle düze çıkacağımız masalını anlatıyorlar bize. Zihinlerinde dolar milyarderlerine ve milyonerlerine servet vergisi getirmek yok. İthalata bağımlılığı azaltmak, döviz soygununa dur demek, devlet öncülüğünde tarım ve sanayi işletmeleri kurarak istihdam yaratmak, dışa bağımlı hâle getirdikleri tarımı desteklemek, iflasa sürükledikleri esnafa, KOBİ'ye destek yok. Varsa yoksa emeklinin/emekçinin üç kuruşuna göz dikmek var. Emekçileri sefalete razı edebilmek için açıkladıkları Kamuda Tasarruf Tedbirleri de yalana dayalı göz boyamaktan ibaret. Dövizi ve enflasyonu aynı anda yükselttikleri kendi eserleri bu soygun düzeninde, aylıklar kiraya yetmiyor. Milyonlarca kiracı emekli, bırakın konut sahibi olabilmeyi, kirasını ödeyemiyor, sokağa atılma tehlikesi yaşıyor. Huzurevlerinde yer bulanlar kendisini şanslı sayıyor.

Emekliler bu durumdayken Mehmet Şimşek, iktidar mensuplarının şatafatına, sarayların har vurup harman savurmasına, çoklu maaşlara, geçiş garantili köprülere, müşteri garantili hastanelere değil, emekçinin lojmanına gözünü dikiyor, ‘yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz’ diyor. Aynı özelleştirmeci kafa, aynı aymazlık, aynı kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini soğukkanlı duygusuzluk, aynı kibir; serbest piyasanın görünmez eli diyerek, yurttaşını sosyal ölüme sürükleme, altta kalanın canı çıksın bakışı. Ya bu bakıştan vaz geçin, sosyal hukuk devletinin normlarını uygulayın ya da derhal ülkeyi erken seçime götürüp boyunuzun ölçüsünü alın,

 

IMF PROGRAMINA HAYIR

Cumhuriyetinin gereklerini sağlamak için üstümüze düşeni yapmaya devam edeceğimizi emekçi halkımıza IMF-NATO politikalarına, serbest piyasacı vurgunculuğa hayır diyoruz, laik demokratik sosyal hukuk Orta vadeli programla halka kemer sıktıran, emekliyi yoksunluğa mahkum eden; kaynaklarımızın rantiyeye, "Herkesin karnı tok, sırtı pek, başı dik olsun, çocuklarımız ve torunlarımızla birlikte onurumuzla insanca tefeciye, döviz milyarderlerine aktarılan düzene hayır diyoruz. Vergide ve gelirde adalet diyenler olarak: dileğimizi gerçekleştirmek için, emekli bilgeliği ve onuruyla mücadeleye devam edeceğimizi belirtiyoruz.

 

EMEKLİ NE İSTİYOR?

Taleplerimiz: En düşük emekli, dul ve yetim maaşı asgari ücretin yüzde 50 üzerine seyyanen zam yapılarak çıkarılmalı, zam artış miktarı TÜM emeklilere yansıtılmalıdır. Temmuz artışı TUİK'in sahte hesaplarına göre değil, gerçek mutfak enflasyonuna göre yapılmalıdır.

Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin.

Emekli aylıkları emekli sendikaları statü yasası çıkana kadar bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.

TBMM'de emekli sendikaları statü yasası çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.

SGK ve İŞKUR yönetimlerine emekliler ve çalışanlar etkin bir şekilde katılsın. Fonlarda söz ve karar hakkı emekçilerindir.

İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

10 banka, 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300 Bin emeklinin yaşadıkları mağduriyetler yasalar ile giderilsin.

Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.

Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.

Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı vatandaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

Emekli aylıklarının yatırıldığı kamu ve özel bankalarda, promosyonlar günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin.

Çalışanlar, artık geçmiş yıllarda olduğu gibi emekli tazminatıyla bir daire satın alamıyor. Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın.

Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32'lik kesinti kaldırılsın” diye konuştu.