Artan sıcaklar orman yangınlarına neden oluyor!





Tarih: 26 Haziran 2024 Çarşamba 13:52

Türkiye’de artan orman yangınları endişeye neden olurken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, iklim değişikliği ile artan sıcaklıklar sonucu çıkan yangınlara dikkat çekti. Can, bütüncül afet yönetimi döngüsüne geçilmesi için çağrı yaptı.

Diyarbakır ve Mardin’deki anız yangını felaketi sonrasında ülkenin çeşitli bölgelerinden de endişe verici yangın haberleri gelmeye devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yılın aynı döneminde 84 orman yangını kaydedilirken, bu yıl bu sayı yaklaşık beş kat artarak 399'a ulaştı. Bu büyük artışın nedenlerini ve alınması gerekenleri değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can’dan, iklim değişikliği ile artan sıcaklıklar sonucu çıkan yangınlara dikkat çekti.

 

SICAK HAVA DEMEK YANGIN DEMEK!

Artan yangınlara yönelik kısa bir değerlendirme yapan Başkan Can, yangınların en büyük sebeplerinden birisinin gelişen yüksek sıcaklıklar olduğunu vurguladı.

“Yangın riskini artırarak Orman altı bitki örtüsünün daha erken kuruması, alevlerin daha etkili olmasına neden olmaktadır” diyen Sinan Can, “Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yılın aynı döneminde yaklaşık beş kat artışla 399 yangın kayıtlara geçti. Geçen yıl bu dönemde yangınlardan 41 hektar, bu yıl ise 2 bin 548 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Diğer yandan 1-21 Haziran döneminde geçen yıl orman dışı 155 yerde yangın çıktı, bu yıl ise 551 orman dışı noktada yangın meydana geldi.

 

TARIM ARAZİLERİ VE VAHŞİ ÇÖP SAHALARINA DİKKAT!

Sonuç olarak; Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ay bazında sıcaklık verilerine baktığımız zamanda Akdeniz bölgesinde yangınların sıkça yaşandığı temmuz ve ağustos aylarında yaşanan sıcaklıklar Haziran ayında yaşadığı ve yaşanan bu sıcaklık değişimleri ile birlikte orman yangınlarının sayısında ve etki düzeyinde artış yaşandığını söyleyebiliriz.

Bu yaşanılan artış sadece ormanlar ile sınırlı kalmamak ile birlikte tarım arazileri ve vahşi çöp sahaları gibi hassas alanlarda da yaşanma potansiyeli taşıdığını ifade etmek yanlış olmayacaktır.

 

“AKDENİZ HAVZASI TROPİKALLEŞME EVRESİ İÇERİSİNDE”

İklim değişiyor Türkiye ve Akdeniz Havzası tropikalleşme evresi içerisinde olduğunu yapılan araştırmalar sonucunda ifade etmek mümkün. Bölgemizin iklimi tropikalleşirken mevcut doğal ekolojik özelliklerimizde de bazı değişiklikler meydana gelmesi beklenen durumdur. Bu açıdan sıcaklık artışları ve değişimleri ile birlikte iklim değişikliğine adaptasyon sürecinin hızlanması, somut adımların atılması ve bu adaptasyon sürecinde orman yangınları gibi önemli afetlerin yaşanmaması içinde toplumun tüm kesimleri ile birlikte bütüncül afet yönetimi döngüsüne geçilmesi son derece önemlidir” diye konuştu.