Girişim Limanı’ndan gençlere tam destek





Tarih: 21 Haziran 2024 Cuma 23:31

Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi, başta öğrenciler olmak üzere genç girişimcilere projelerini hayata geçirmeleri konusunda destek oluyor. Girişim Limanı olarak da bilenen merkezde iki girişimci aktif olarak projelerini yürütüyor.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Bülteni’nin üçüncü sayısına konuşan Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Gürbüz Çomak, önemli bilgiler verdi.

 

GİRİŞİM LİMANI NE YAPIYOR?

Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi, bilinen adıyla Mersin Girişim Limanının kuruluş serüveni hakkında bilgiler veren Çomak, “Merkezimiz, Çukurova Kalkınma Ajansı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yürütülen Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığındaki Mersin Çekirdek Genç Girişimci Projesi ile hayata geçirildi. Girişim Limanı olarak da adlandırılan merkezimiz eğitimler, yarışmalar, seminerler, konferanslar, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile öncelikle öğrencilerimizin ve bölgemizdeki girişimcilerin fikirlerini hizmet ve ürüne dönüştürüp ticarileşmesi amacıyla 08.10.2020 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan karar ile kuruldu. Girişim Limanı bir müdür, bir koordinatör, bir idari işler sorumlusu, 2 adet idari personel, bir kısmi zamanlı çalışan öğrenci ve bir hizmetli personel olmak üzere 7 kişilik bir ekipten oluşmaktadır.

 

“İŞLETMELERİN KURULMASINI TEŞVİK ETMEK AMACIYLA FAALİYET GÖSTERİYORUZ”

Merkezimiz; girişimciliğin başlangıç aşaması veya ön kuluçka süreci olarak adlandırılan dönemde girişimci adayları için stratejik, sosyal, yenilikçi, temel girişimcilik konularında; seminer, kurs, eğitim veya etkinlikler düzenlemek; mentorluk hizmeti vermek, kaynaklar dâhilinde girişimci ve girişimci adaylarına ortak çalışma alanları, prototip alanı, gıda-kimya geliştirme laboratuvar altyapısı sunmak gibi hizmetleri sağlamaktadır. Bu kapsamda genç girişimcilere destek sağlamak, iş fikirlerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve yeni işletmelerin kurulmasını teşvik etmek amacıyla faaliyet gösterir.

 

“POTANSİYEL MÜŞTERİLERE VE DİĞER İŞ ORTAKLARINA ERİŞİM SAĞLİYORUZ”

Faaliyet alanlarımızı, Mentorluk ve Danışmanlık: Girişimcilere; iş planlarını oluşturma, stratejik yönetim, finans yönetimi ve pazarlama gibi konularda mentörlük hizmeti vermek, Eğitim ve Eğitim Programları: İş geliştirme, liderlik becerileri, pazarlama stratejileri gibi konularda seminerler ve eğitim oturumları düzenlemek, Altyapı ve Kaynaklar: Girişimcilere ofis alanı, toplantı odası, internet erişimi, prototip oluşturma atölyesi ve gıda-kimya alanında donanımlı laboratuvar imkanları sunmak, Ağ Oluşturma: Yatırımcılar, endüstri uzmanları ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurma fırsatları sunulur, Yatırım ve Finansman: Girişimcilerin sermaye elde etmelerine yardımcı olabilmek adına; melek yatırımcılarla tanışma, risk sermayesi bağlantıları kurma ve finansal planlama imkânları sunulur, Pazarlama ve Marka Geliştirme: Ürünlerini ve hizmetlerini pazarlama konularında stratejik destek için imkân yaratmak. Potansiyel müşterilere ve diğer iş ortaklarına erişim sağlamakta destek olmak ve Girişimcilik Ekosistemine Katkı: Yerel girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve desteklemek adına etkinlikler düzenlemek, girişimcilik konferanslarına katkıda bulunmak ve yerel topluluklara yönelik programlar geliştirmek veya bunlara ev sahipliği yapmak olarak sıralayabiliriz. Merkezimiz, genellikle bu faaliyet alanlarının bir kombinasyonunu sunarak girişimcilerin başarılı olmalarına katkıda bulunmaya çalışmaktadır” diye konuştu.  

 

“AMAÇ TÜM ÖĞRENCİLERE HİZMET VERMEK”

Mersin Girişim Limanı’nın geniş bir kitleye hizmet verme amacı taşıdığının altını çizen Dr. Gürbüz Çomak, “Merkezimiz, Mersin Üniversitesi öğrencileri olup farklı üniversitelerdeki öğrencilere, genç girişimcilere, yerel iş sahiplerine ve her türlü girişimci profiline destek sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, girişimcilikle ilgili projelerini geliştirmek isteyen, bu konuda eğitim ve mentorluk hizmeti almak isteyen, finansal destek ve kaynak erişimine destek sağlamak isteyen herkes merkezimize başvuru yapabilir.

 

MERKEZDE 2 GİRİŞİMCİ PROJE YÜRÜTÜYOR

Merkezimizde 2 girişimcimiz aktif olarak projelerini yürütmektedirler. Bunlar ‘plastik atıkların geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanılmasını sağlayarak döngüsel ekonomiye kazandırılması, çevre dostu ürünler elde edilmesi ve bu atıkların çevreye verecekleri zararların önüne geçilmesinin sağlanması’ ve ‘bölgemizde aktif olarak mobilya üretimi yapan büyük firmalarda üretim atıkları ahşapları toplayarak çeşitli üretim yöntemleriyle oyuncak ve obje olarak sisteme geri kazandırma odaklı üre2023 yılında Girişim Limanı olarak 2 söyleşi, 2 çalıştay ve 2 Webinar olmak üzere 6 adet etkinlik düzenlemiş bulunmaktayız.

Bunun yanı sıra; 54 eğitim, 3 panel, 2 seminer, 3 çalıştay ve 2 Webinar olmak üzere toplamda 64 adet etkinliğe katılmış bulunmaktayız. Ayrıca 2023 yılında bizim için en önemli başarı 2 adet girişimcimize destek sağlamış olmamızdır.2024 yılında ise Merkezimizde daha çok faaliyet düzenleyerek girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmayı ve daha fazla girişimcimize destek sağlamayı hedeflemekle birlikte bu amaç doğrultusunda gerekli hazırlıkları ve çalışmaları yapmaya başlamış bulunmaktayız” dedi.

 

PLASTİK TASARIM MALZEMESİ OLDU

Girişim Limanının ilk girişimcisi Merve Selin Dayı Güven de, “Sürdürülebilir Tasarım” çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. İç mimarlık eğitimi alan ve bir şirketi bulunan Merve Selin Dayı Güven, Girişim Limanı’na ‘plastik atıkların geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanılmasını sağlayarak döngüsel ekonomiye kazandırılması, çevre dostu ürünler elde edilmesi ve bu atıkların çevreye verecekleri zararların önüne geçilmesinin sağlanması’ başlıklı proje ile başvurdu.

Böylelikle Dayı Güven Mersin Girişim Limanının ilk girişimcisi oldu. Yüzde yüz geri dönüşümlü plastikte plakalar üreterek ürünlerimi tasarım dünyasına kazandırmak istediğini belirten Dayı Güven, tasarımcıların mermer, ahşap ya da farklı bir malzeme kullanmak yerine kendi ürettiği yüzde yüz geri dönüştürülmüş plastik plakaları kullanmasını hedeflediğini ve bu şekilde de sürdürülebilir bir tasarımı hayatın her alanında görebileceğini söyledi.

 

MDF’NİN YERİNE GERİ KAZANILMIŞ BU ÜRÜN KULLANILABİLİR

Ürettiği malzemenin ham MDF’nin olduğu her yerde kullanılabileceğini kaydeden Merve Selin Dayı Güven “Mutfak dolabı kapakları, sehpa, masa, bir otel projesinde banko ya da seramik yerine kullanılabilir. Islak hacimlerde örneğin bir lavabo tezgâhı olabilir. Birçok alanda plastik aslında kullanılabilir.” dedi. “İlk Desteğim Girişim Limanı” Bir girişimci olarak ilk desteğinin Girişim Limanında projenin kabul edilmesi ve buradaki çalışma alanının kendisine tahsis edilmesiyle olduğunu vurgulayan Dayı Güven, merkezin ilk girişimci olduğun, proje konusunun da sürdürülebilir tasarım açısından önem taşıdığını kaydetti. Dayı Güven “Plastik atıkların sadece yüzde 10’unun geri dönüştürüldüğünü düşünürsek, bu yüzden projenin gerçekten nitelikli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Bu üretim tekniğim aslında dünyanın birçok yerinde uygulanmaya başlandı, güzel örneklerini görüyoruz. Avrupa’da, İngiltere’de, Avustralya’da, Güney Amerika’da bu yeni bir malzeme türü olarak karşımıza çıkıyor ve tasarımcılar tarafından çok tercih ediliyor. Ayrıca kullanıcılar da plastik geri dönüşüm almayı tercih ediyorlar. Böylece hem sürdürülebilir tasarımı desteklemiş oluyorlar, hem çevreci çembere katılmış oluyorlar.  Tüketiciyi daha mutlu eden bir alışveriş oluyor. Yaptığım piyasa 31 araştırmasına göre, ürünlerimin Türkiye’de malzeme satışı yapılmıyor. Kadir Has Üniversitesinde bu konuda çalışmalar var ancak ürünler kullanılabilecek ya da satılabilecek düzeyde değil. Benim ürettiğim plakalar daha kusursuz ve iç mimaride kullanılabilecek ürünlerdir.” diye konuştu.