Tarım ilacı kullanımında zirvedeyiz!





Tarih: 31 Ekim 2022 Pazartesi 17:29

Türkiye’de yıllık tarım ilacı (pestisit) kullanımı 53 bin ton seviyelerine çıkarken, yasaklı ürün hâlâ kullanılması dikkat çekiyor. Mersin ise pestisit kullanan ilk 10 il arasında ikinci sırada yer alıyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Daha çok verim için böcek gibi bitki zararlılarını ya da yabani otları önlemek, yok etmek, püskürtmek veya azaltmak amacıyla kullanılan tarım ilacı (pestisit) kullanımının artışı korkutuyor.

Çünkü bu kimyasal maddeler, "hedef zararlıya" seçicilik göstermediği için hedef dışındaki canlılara da zarar verebiliyor. Bu nedenle güvenlik testlerinden geçen pestisitler bile akademik literatürde son derece tartışmalı.

Türkiye’de yıllık tarım ilacı (pestisit) kullanımı 53 bin ton seviyelerine çıkarken, yasaklı ürün hâlâ kullanılması dikkat çekiyor.

 

BAKANLIK KORTUCU RAKAMLARI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde yıllar ve iller bazında pestisit kullanım miktarlarını açıklaması ile korkutucu rakamlar gözler önüne serildi.

Resmi verilere göre 2012'de 42 bin 611 ton olan pestisit kullanımı 2015'ten sonra keskin bir artış göstererek 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin ton seviyelerine ulaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre 2021 yılında pestisitin en fazla kullanıldığı il 4 bin 71 tonla Antalya. Bu ili Mersin, Manisa, Adana, Bursa, Aydın, İzmir, Konya, Malatya ve Çanakkale izliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre Türkiye'de en fazla kullanılan pestisit türleri fungisit, herbisit, insektisit ve akarisit olarak sıralanıyor.

Kullanılan pestisitlerin geçtiği güvenlik testleri ve bir zararının olmadığına yönelik iddialar ise akademik literatürde son derece tartışmalı.