Akkuyu NGS işçisine ‘elektronik kelepçe’





Tarih: 4 Haziran 2024 Salı 16:15

Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralinde TSM şirketinden sonra IC İÇTAŞ şirketi de çiple işçileri takip etmeye başladı. İşçiler, “İşçiler ev hapsindeymiş gibi. Zaten sürekli kameralarla takip ediliyorduk, şimdi tuvalete varıncaya kadar takip edecekler” dedi.

Haber Merkezi

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında faaliyet gösteren şirketlere bağlı çalışan işçilerin sorunları her geçen gün artıyor. Ağır çalışma koşulları altında meydana gelen iş kazaları, iş cinayetleri, ödenmeyen ya da eksik yatan ücretler, yenilemez durumda olan hatta zehirlenme vakalarına sebep olan kötü yemekler, formen veya formen yardımcılarının kötü muamelesi, artan baskılar... Bu sorunlara ek olarak işçilerin çip ile takip edilmesi. Daha önce TSM isimli şirketin başlattığı çip uygulamasına bu kez IC İÇTAŞ şirketi de başladı.

 

“EV HAPSİNDE GİBİ”

Evrensel Gazetesinden Dilek Omaklılar’ın haberine göre; İşçilerin aktardığına göre, saat şeklindeki bu cihazda karekod ve barkod numarası gibi bir numara yer alıyor. Yetkililerin bu konuya ilişkin daha sonra açıklama yapacağını söylediğini aktaran işçiler, “Ev hapsinde olanlara takılan cihaz gibi. Şimdilik bize takmadılar ama yakındır bizim de kurban listesine ismimizin eklenmesi” dedi. İşçilerin giriş-çıkış saatlerini, çalışıp çalışmadıklarını denetlemek için bu uygulamaya başlandığını belirten işçiler, “Zaten sürekli takip ediliyorduk. Şimdi tuvalete kadar takipteyiz. Giriş yaptığımız bina içinde kameralar mevcut. O noktalar haricinde yemekhaneye gittiğimiz ve servis duraklarına gitmek istediğimiz noktalarda da var. Dört yoldan tüm yolları gören kameraları düşünün. Her an tepemizdeler” dedi.

İki yıldır bu firmada çalışan bir işçi, “Bizi daha kolay takip etmek için herhalde bu uygulama. Bunu kabul etmek zorunda değiliz, biliyorum. Ama karşı çıksak hemen jandarma, polis kapıdadır. Herhangi bir sorun karşısında ses çıkarana açıktan ‘Seni ekmeğinden ederim’ diyebiliyorlar. Köle kampını aratmaz burası” diye konuştu.

 

27 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI

Geçtiğimiz günlerde de bir işçinin formenler tarafından darbedildiğini, akşama kadar süren gerginliklerin ardından 27 işçinin işten çıkarıldığını belirten işçi şunları söyledi: “Geçtiğimiz gün 5 tane formen, bir tane Diyarbakırlı işçiyi darbetti, ‘Sen ekmeği niye kurcalıyorsun’ diye. Adam, ‘Hepsi hamur gibi, ben bu ekmekleri yiyemem’ dedi, diye darbettiler. Akşam saatlerine kadar da gerginlik, ufak tefek tartışmalar sürdü. Sonucunda da 27 işçinin işine son verildi.”

İşçilerden savunma alınmadan direkt çıkarıldığını ancak formenlerden savunma alındığını belirten işçi, “Karşı taraftan küfür edenler ve ilk kavgayı çıkaranlar ise ücretli izne gönderildi” dedi.

 

“İŞÇİNİN CANI BU KADAR UCUZ”

“Bu anlattıklarım hiçbir şey. Buradaki koşulları dinlediğinizde bir film karesi, bir kitaptan alıntı gibi gelir. Ama burası Türkiye gerçeği” diyen işçi şöyle devam etti: “Geçen sene yaşanan zehirlenme olayından 8-10 gün önce tavuk çıkmıştı yemekte. Tavuk pişmemişti, biz de herhalde bu kadar insana yetiştiremediler diye kendimizi avuttuk. Yemeği yedikten sonra rahatsızlandık. Ama ciddiye almadık. İnşaattayız ya, soğuk sıcakta kalıyoruz diye... Bir hafta sonra çıkan yemekten sonra ambulanslar durmaksızın hastaneye işçi taşıyordu. Canımız bu kadar ucuz.”

Meydana gelen iş kazalarının da baskılardan kaynaklandığını dile getiren işçi, “50-60 metre yukarda çalışıyorsun bazen, başımızda sürekli ‘hadi hadi’ diyenler. En ufak bir hareket etkiliyor. Zaten öyle bir yükseklikte en küçük hata insanın canıyla sonuçlanıyor” dedi.

 

“DIŞARIDAN GELENLER PATRON İÇİN DAHA KÂRLI”

Göçmen işçilerin daha düşük ücretlerle çalıştırıldığını ifade eden bir işçi şunları söyledi: “Bizde düz işçi 25 bin TL alır. Ama işverenler daha az para versin diye Özbekistan, Tacikistan gibi yerlerden işçi almaya bakıyor. Usta yardımcısı 29 bin TL, usta 32 bin TL, ustabaşı 36 bin TL civarında alıyor. Dışardan gelenlere verdikleri 23-25 bin TL’dir. O yüzden işine geliyor. Bir de onlara sadece sağlık sigortası ve maaş veriyor bu kadar. Bize göre kıyaslasanız bile işçi başından 10 bin TL deseniz, kârını siz düşünün.”