Tropikal cennete mermer ocağı!





Tarih: 3 Haziran 2024 Pazartesi 15:31

Tropikal meyvelerinin, açıkta yetişen muzlarının lezzetiyle ünlü Anıtlı’da (Kaledran), Kepezler Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer ocağı için önce “ÇED Gerekli”, ardından “ÇED Gerekli Değildir” kararı veren Mersin Valiliği’ne karşı MERÇED tarafından açılan davanın keşfi 7 Haziran 2024 günü yapılacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Anamur ilçesi Anıtlı Köyü’nde tarımsal üretime darbe vuracak, arkeolojik alanları da barındıran bahaya yönelik mermer ocağı açma girişimine yönelik yöre halkınca başlatılan hukuk mücadelesi sürüyor.

Tropikal meyvelerinin, açıkta yetişen muzlarının lezzetiyle ünlü Anıtlı’da (Kaledran), Kepezler Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer ocağı için önce “ÇED Gerekli”, ardından “ÇED Gerekli Değildir” kararı veren Mersin Valiliği’ne karşı yargı mücadelesinde önemli bir aşamaya gelindi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından valiliğin kararına karşı açılan davanın keşfi 7 Haziran 2024 günü yapılacak.

 

BÖLGE YAŞANMAZ HALE GELECEK!

Anıtlı mermer ocağı ÇED izninin, bilimsel ölçütler dikkate alınmadan ve fizibilite çalışmalarına dayandırılmadan verildiği önü sürülerken yöre sakinleri, ocağın ekonomiye katkısı olmayacağını aksine darbe vuracağı görüşünde.

Ocağın orman ağaçlarını ve Akdeniz’in en verimli Terra Rossa tipi toprak örtüsü ortadan kaldıracağını savunan anıtlı sakinleri, “ÇED alanı yoğun karstik olduğundan ocak çökmelere neden olacak. Ocaktan yayılan toz ağaçların ve bitkilerin döllenmesini engelleyecek, arıcılığa zarar verecek. Yakınında yaşayan insanlar için gürültü ve görüntü kirliliği oluşturacak, yaban hayvanları yerlerinden edecek. Yer altı su kaynağı kuruyacak, pasalar, çamur atıklarıyla alanı kirletecek; kaya yuvarlanmalarıyla can güvenliğini tehdit edecek (nitekim işletme sırasında yamaç aşağıya yuvarlanan devasa kaya kütlesinin tehlike yarattığı görülmüştür), en sonunda geriye tehlike yaratan basamaklı dik şevli-falezli, devasa çukurlar kalacak” diyerek ocak girişimine son verilmesin istiyor.

Toplam 99,94 hektar ruhsat alanına sahip ocakta, 23,89 hektar kısmın ÇED alanı, 8 bin 36 metrekare alanın ise pasa depo alanı olması planlanıyor. Ocakta planlanan faaliyetin üretim kapasitesinin yıllık 200 bin metreküp olması ve bunun yüzde 15’inin blok mermer, yüzde 25’inin parça mermer ve geriye kalan yüzde 60’lık kısmın ise pasa olacağı öngörülüyor.