Dijital dönüşüm kaçınılmaz!





Tarih: 27 Mayıs 2024 Pazartesi 16:44

Teknolojinin hızla değiştiğini geliştiğini ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Bugün hayal dediğimiz bilim-kurgu olarak gördüğümüz kısa sürede hayatımızın odağı olacak. Bu nedenle firmalarımızda dijital dönüşüm kaçınılmaz” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti. Meclisin bu ayki konuğu Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu oldu. Meclisin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, ay içinde katıldığı toplantı notlarını Meclis Üyeleriyle paylaştı. İlk olarak e-ticarete değinen Çakır, dünya ekonomisinde e-ticaretin yükselişinin göz kamaştırıcı bir hızla devam ettiğini söyledi. Küresel ekonominin 105 trilyon dolar büyüklüğe ulaşırken bunun 5.7 trilyon dolarının e-ticaretten sağlandığına dikkat çeken Çakır, bu devasa e-ticaret sektörünün yaklaşık yüzde 50’sininse Çin tarafından yönetildiğini vurguladı. Özellikle özel günlerde sadece bir günde yapılan alışverişin toplam 155 milyar dolara ulaşabildiğini kaydeden Çakır,  “Bu değişimi görmez ve uyum sağlayamazsak sektörlerimizin geleceği gerçekten tehlikede demektir” ifadesini kullandı. Bugün dünya genelinde, yaklaşık 5.5 milyar insanın internet kullandığını ve pazarlamanın %70'inden fazlasının ise artık dijital ortamda gerçekleştiğini dile getiren Çakır, dijital dünyanın sadece görmek ve duymakla sınırlı kalmayıp yakın zamanda tat ve koku gibi duyusal deneyimler sunacağını da belirterek bu gelişmenin kullanıcı deneyimini tamamen yeni bir boyuta taşıyacağını söyledi. Yalnız pazarlama değil, ödeme yöntemleri konusunda da dijital dönüşümün devam ettiğini hatırlatan Çakır, “2017 yılı itibarıyla, dijital cüzdan kullanımı, nakit ve kredi kartı kullanımını geçmiş durumda. Bu trend, ödeme sistemlerindeki değişimin hızını ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşümü net şekilde ortaya koyuyor” dedi.

 

“ÇUKUROVA İÇİN STRATEJİK ÜRÜN TURUNÇGİLDE YENİ STRATEJİLER GELİŞTİRİLMELİ”

Ardından katıldığı Ulusal Turunçgil Çalıştayı’na değinen Çakır, burada sektörün mevcut sorunlarının detaylı şekilde ele alındığını söyledi. “Kişisel gözlemlerime dayanarak; turunçgilin ve meyvelerin geleceği konusunda endişelerim var” diyen Çakır, “Bu durum, Çukurova bölgesinde yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı olan bu önemli sektörde yeni stratejiler geliştirilmesinin zorunluluğunu ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı. Bu alanda ihracatı artırmak için Mısır gibi ülkelerle işbirliği gerektiğine değinen Çakır çalıştayda öne çıkan sorunları ise şöyle sıraladı:

“Kıbrıs'tan gelen yeşillenme problemleri, iklim değişikliği, işçi bulma zorlukları ve Akdeniz meyvelerine zarar veren zararlılar. Özellikle, küçük bahçelerde düzenli kontrol ve bakımın yapılmasının zorlukları.”

 

“DİJİTAL LİDERLERE İHTİYAÇ OLACAK”

Konuşmasını Elektrik Mühendisleri Odası işbirliğinde düzenlenen ‘Yapay Zeka’ toplantısı ile sürdüren Çakır, burada da yapay zekanın geleceği ve potansiyeli üzerine bilgiler paylaşıldığını söyledi. 2030’dan sonra yazılımcı ihtiyacının azalacağını ve artık yazılımcı gerekmeyeceğini kaydeden Çakır, sadece dijital liderlere ihtiyaç duyulacağının öngörüldüğünü aktardı.

“Yapay zeka kullanan şirketlerin karlılıklarında %65, müşteri sadakatlerinde ise %5 oranında artış görülmüş” diyen Çakır, “Bu gelişmeyi ve dünyanın gittiği yönü yok saymak, yok olmak demek. Lütfen kendimizi, sektörlerimizi ve firmalarımızı bu işlerin dışındaymış gibi, bize hiç uğramayacakmış gibi görmeyelim. Bu konularda Odamız sayısız etkinlik düzenliyor, lütfen önemseyelim ve katılalım” dedi.

TOBB’da 10. Yıl Plaketini alan İbrahim Argün ve yeniden Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanlığı’na seçilen Mehmet Bozkurt’un teşekkür konuşmalarıyla devam eden toplantıda 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden Ümit Utku Mete, yenilenen Eğitim ve Kalkınma Vakfı çelengi hakkında bilgi verdi. 15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi’nden Güven Doğan ise kentsel dönüşüm çalışma grubu olarak İstanbul’da yürüttükleri çalışmalar ve hazırladıkları araştırma raporunu paylaştı.

 

UZUNOĞLU: “NAKDİN KRAL OLDUĞU DÖNEME GELDİK”

Toplantı Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun sunumuyla sona erdi. Dünyadaki gelişmelere ve bu gelişmelerin Türkiye’ye yansımalarına değinen Uzunoğlu,

Ekim ayına kadar enflasyon artışının kur artışının üzerinde kalacağını söyledi. “Yani dövizde öyle ciddi bir artış beklemeyin” diyen Uzunoğlu “Artık nakdin kral olduğu döneme geldik” diye konuştu. Firmalara nakit akışlarını çok iyi takip etmeleri tavsiyesinde bulunan Uzunoğlu, şunları ekledi: “Haftalık, aylık nakit bütçesi çıkarın. Nakit akışlarınızı çok iyi takip edin. Nakit akışının nereden bozulduğunu tespit etmek adına her hafta oturup toplantı yapın. Bunun için mutlaka dijitalleşin. Ödemelerde nerelerde sıkıntı var görün. Nisan ayında karşılıksız çıkan çek senet tutarı 2022 yılının tamamı kadar çıktı. Özetle nakit akışında çok ciddi sorun var. İkincisi konkordatolarda inanılmaz hızlı artış var. İnsanlar ödeme sıkıntısına düşünce vakit kazanmaya çalışıyor. Bu tür ilanları çok sık görüyoruz. Tedbirli davranmalı.”

Verimli çalışmak gerektiğini, dijitalleşip otomasyona geçilmesi gerektiğini vurgulayan Uzunoğlu, gençleri işe çekecek mekanizmalar oluşturulması gerektiğini de söyledi. Önümüzdeki süreçte kredi bulmakta firmaların zorlanacağını hatırlatan Uzunoğlu, paranın maliyetinin de yüksek olacağını belirtip nakit akışına dikkat edilmesi gerekliliğini yineledi.

Dünyayı da değerlendiren Uzunoğlu, CEO’ların artık dünyadaki en önemli risk olarak jeopolitik riskleri gördüğünü, ikinci sırada göçün geldiğini, üçüncü sırada ise yapay zeka ve otomasyonla tedarik zincirlerinin yeniden nasıl kurgulanacağı konusunun geldiğini söyledi. CEO’ların enflasyonla ilgili çok kaygı duymadığını, ekonominin bir şekilde çözülebileceğini söylediğini belirten Uzunoğlu, en büyük korkunun jeopolitik sorunlar olduğunu sözlerine ekledi.