Toroslar’ın hali yürek yaktı!





Tarih: 16 Mayıs 2024 Perşembe 18:03

Göreve gelmesi ile borç batağına sürüklenen, personel kadroları şişirilen, malı mülkü birilerine peşkeş çekilen bir Toroslar Belediyesi bulduğunu açıklayan CHP’li Başkan Abddurrahman Yıldız, hesap sormak için inceleme başlattığını açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Toroslar’da 30 yıllık sağ yönetime 31 Mart seçimlerinde son veren isim olan CHP’li Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, belediye ana hizmet binasında bulunan meclis salonunda düzenlediği “Basın Toplantısı”nda önemli açıklamalar yaptı.  

 

“TOROSLAR, ANLAŞILMASI ZOR, BİRAZ UĞRAŞTIRAN BİR BELEDİYE”

Belediyenin röntgenini çektiğini söyleyen Yıldız, özellikle yüksek borçlanmaya dikkat çekerek, 719 milyon 772 bin 306 TL borç nedeniyle eski yönetimi hedef aldı. 2024 yılı bütçesinin 750 milyon TL olacak olan belediyenin bütçesi kadar devraldığı borca isyan etti.

Bu değerlendirmenin yapılmasına dair eleştirilere neden olan gecikme ile ilgili “Toroslar, anlaşılması zor, biraz uğraştıran bir belediye” diye yanıt veren Başkan Yıldız, “Biz burada 30 yıldır hüküm süren bir siyasi organizasyonu devirerek belediye başkanı olduk. Gece sata 2’ye kadar belediyede kalarak anlamaya çalışıyoruz çünkü anlaşılması zor bir belediye. Borçları ancak anlayabildik. Gecikmemizin temel sebebi bu; ne geçmiş dönemdeki arkadaşlarımızı korumak için ne de onlara boş yere, durduk yere çamur atmak için burada değiliz. Mutlaka her şeyi açıklıkla konuşacağımızı kampanya döneminden buyana söylüyorum” dedi.

 

“TOROSLAR’DA SİSTEMSİZLİK, KARGAŞA VAR”

Toroslar’ın merkezde bulunan 4 ilçenin en coğrafya, nüfus ve bütçe açısından en büyük ilçesi olduğunu anımsatan Abdurrahman Yıldız, “Fakat Toroslar Belediyesi, bugüne kadar doğru bir vizyon ile yönetilemediği için aslında en güçlü ilçe olmasına rağmen hak ettiği değere kavuşamayan bir ilçemiz. Belediyecilik anlamında çok ciddi zafiyetler olduğunu kampanya dönemimde söylemiştim bunu göreve gelince de içerde gördüm. Çok temel belediyecilik hizmetlerinde dahi ciddi zaafa uğratılmış, yapılması gereken en basit işler bile yapılmamış durumda. Toroslar’da belediyeyi yönetenler bir sistem oturtamamış. Tüm birimlerde sistemsizlik, kargaşa hakim olmuş. Bu kargaşanın da Toroslar’a bir faturası söz konusu olmuş. 

 

“SİSTEMİ KURUP, YEREL DEMOKRASİYİ HAYATA GÇİRMEK İÇİN UĞRAŞACAĞIZ”

Biz göreve gelir gelmez bir sistem kurmaya başladık. Yönergeler hazırlatıyoruz. Bugün konuşulanları önümüzdeki yıllarda konuşmuyor olacağız. Biz ne ile uğraşacağız; seçimlerimizin ana gayesi olan yerel demokrasiyi hayata geçirmek için uğraşacağız. Yani klasik belediyecilik hizmetleri bu sistem ile kendini yürütürken, yerel demokrasinin yaşama geçirilmesi konusunda fikirleri, önerileri yaşama geçirebilmek için çaba sarf edeceğiz. Yani biz sadece belediyecilik hizmeti vermeyecek, Toroslar’da ileri demokrasinin hayata geçmesi için çalışacağız. 350 bin Toroslu’nun, Toroslar Belediyesi yönetiminde kendisini ifade edeceği mekanizmaların kurulabilmesi için çaba sarf edeceğiz. Bunu ilk adımını geçen hafta muhtarlar toplantısı yaparak başlattık. Bir an önce stratejik planımızı hazırlamamız gerekiyor. 67 mahallemizde tek tek toplantılar yaparak halkımız davet edeceğiz. Halkımıza kürsü verecek, ne istediklerini soracağız. Bu kentte yaşayan tüm yurttaşlarımızı mahallelerimizde yapacağımız stratejik plan toplantılarına katılıp, fikirlerini söylemeye davet ediyorum. Yani halkımızın 2025’ten itibaren bütçe yapma hakkı olacak. Bu kentte oluşturulacak bütçe bu halkın bütçesidir. Vergilerle bize teslim edilen paraları kafamıza göre değil, bu halkın isteğine, ihtiyaçlarına göre harcayacağız..

 

“KADROLAR ŞİŞİRİLMİŞ, ÇALIŞMAYANLARA MAAŞ ÖDENMİŞ”

Biz geldiğimizde belediye şirketinde 870 tane çalışan vardı. Toroslar için bu kadar işçi sayısı fazla olup, zaten gördük ki yüzlerce arkadaşımız ya işe gelmiyor. Ya da işe geliyorsa bile belediyenin muhtelif birimlerinde sabahtan akşama kadar oturup çay kahve içiyor. Aynı zamanda bu çalışma barışını bozduğu için çalışanların da huzurunu bozuyordu. Bunlar yavaş yavaş çözülmeye başlandı. İşten çıkarmalar çok konuşuldu ama biz bunları yapacağımızı zaten söylemiştik. Bana emanet edilen haine Toroslar’ın bütçesini halkın en yaygın şekilde kullanabileceği şekilde kullanmak zorundayız.

İşe gelmeyen arkadaşların tespitine özel önem verdik. 60’ yakın arkadaş ya istifa etti ya da disiplin kurulu kararı ile işten el çektirildi. Ama bu sayının daha fazla olduğunu iliyorum ve biz bu işin üzerinde sıkı bir şekilde duracağız. Taviz vermeyecek, affedici olmayacağız. Çünkü başka şekilde bizim burada disiplin sağlamamız mümkün değil.

Belediyemiz Personel yapısında bulunan yüksek birikme nedeniyle personel maaş toplamı, Toroslar Belediyesinin İller Bankasından gelen ilçe payının neredeyse yüzde 70’inin üzerine çıkmıştı. Başta işe gelmeyip maaş alanların tespiti, son altı ayda kamuoyunun vicdanına bıraktığımız saiklerle işe alınan personelin iş akitlerinin feshi ve emeklilikleri gerçekleşen personelle birlikte belediye giderlerinden şimdilik yüzde 15 oranında azaltıldı” diye konuştu.

 

TOROSLAR’DA ‘İMAR RANTI’ ALGISINA SON!

Kamuoyunda ikinci kat dehlizi olarak bilinen ruhsat çarpıklığı ile ilgili yapılan taramada haksız olarak bekletilen vatandaşların çilelerini kendilerinden dinleyerek sağlamasını yaptığını aktaran Yıldız, “Gerek merkezi hükümetin çıkardığı imar barışı yasasının kötüye kullanılması, gerekse kayırma ve usulden ziyade etik ve bilimsel değerler açısından değerlendirildiğinde Toroslar’ın çağdaş bir kent haline gelmesinin baltalanması, kamu vicdanında yargılanması gereken bir başka yaramız olarak açığa çıkmaktadır.

Belediyelerin temel görevlerinden biri şehirlerin kimliğini açığa çıkarmaktır. Yani fabrikanın, okulların, yaşam alanlarının bir planı vardır. Bunları aklınıza geldiği gibi yapamazsınız. Bu planlama işleri bugüne kadar biraz yavaş gitmiş. Bunun bir kısmına hakimim çünkü geçen dönem meclis üyesiydim. Ama burada planları alanlara dair ruhsatlandırma aşaması da yavaş gitmiş. Yani insanlar bu kente yatırım yapmak için başvurmuşlar ama aylarca cevap alamamışlar. Başvurular sümen altında kalmış. Geldiğimizde ilk müdahale ettiğimiz nokta bu birim oldu. Eğer Toroslar’da pürüzlü bir işiniz var ise bunu çözümü var algısı olmuştu. Ama bugün algı ise de biz bunu yok edeceğiz. Bize başvuranların işini yasal çerçevesinde bir an önce yapmamız gerekir.

Bizim bu kente level atlatmalıyız. Hak ettiği değere ulaştırmalıyız. Kentin diğer ilçeleri kendi sınırların adayandı. Artık bundan sonra yapılması gereken yatırımlar için adres artık Toroslar haline geldi ki bizim buna hazırlıklı hale gelmeliyiz” dedi.

 

“MEMLEKETİN MALINI, MÜLKÜNÜ SAĞA SOLA PEŞKEŞ ÇEKTİLER. BİZ BUNU HESABINI SORMALIYIZ”

Belediyenin röntgenini çektiğimizde ortaya çıkan sorunlardan birinin de belediye mülkiyetleri olduğunu söyleyen Başkan Abdurrahman Yıldız, “Aslında Toroslar çok zengin bir ilçe ve adeta Türkiye’nin özeti, kültürel zenginliği çok yüksek. Gayrimenkuller açısından da varlıklı bir bölge. Ama Toroslar Belediyesine ait birçok gayrimenkulün satışı ise ayrı bir gündem ve içimizi sızlatan başlık olarak karşımıza çıktı. Bunun nedeni yapılan bu satışlardan elde edilen hasılatın Toroslar halkına hizmet olarak dönmeyip bir avuç azınlığa dağıtılmış. Toroslar halkı olarak bizler burada da hem malımızdan hem hizmetten olmuşuz.

Bizden önceki idareler 30 yıl boyunca aşama aşama ama tabi arşiv problemimizde var ki 2019 seçimlerinden sonra yangında çıktı. Son 30 yıllık arşivleri tarayarak bu kentin neyi vardı nasıl satıldı kimlere satıldı, bunlar bu kente nasıl yatırım olarak geri döndü veya dönmedi bunun bir araştırmasını da yapacağız. Milyarları bulan zenginliklerimiz, gayrimenkuller gerçek değer üzerinden mi satıldı? Bu gelirler Toroslar’a yatırım amaçlı döndü mü? Dönmedi mi? Geçen yıl 2 milyar TL üzerinde değer sahip gayrimenkuller elden çıkarıldı üstelikte 40 milyon TL gibi çok küçük bir fiyatla. Ve bu para ile ne yaptık? Bu araştırmaları hukuk dairemiz yapacak. Hesabını soracağız. Bir şeyler geri döndürülmeye çalışılıyorsa kente geri kazandırmaya çalışacağız.

Bugüne kadar bu kenti yönetenler hamaset ile siyaset yapmaya çalıştılar. Bunun engellenmesi lazım. Aslında Torslar’da yapılan ‘cambaza bak’ siyaseti. Sen Toroslar’ın parasını, pulunu, malını bir yerlere peşkeş çek, bunu sana soranlara da ‘cambaza bak’ de. Bu hamasetten vazgeçeceğiz. Bu mülk hiç kimsenin babasının malı değil. Ama babasının mülkünü satamayacağı kadar cüretkar bir şekilde bu memleketin malını, mülkünü sağa sola peşkeş çektiler. Biz bunu hesabını sormalıyız.

 

“İŞ MAKİNALARI ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞ”

Mesela bizim 18 tane ağır makinemiz var. Bizim adımıza tescilli araçların nerede olduğunu bulmak için Trafik Şubeye sorduk. Ama çürümeye terk edilmiş bu iş makinaları basit arızalar yüzünden çalışamaz durumda köşe atılmış. Bunlardan çok daha kötü makinalar on milyonlarca liraya kiralanmış.

Önceki yönetim bu tamiratı gerçekleştirmek yerine, yine iş makinası kiralama yolunu tercih ederek Toroslar halkının tamamına eşit ve adil yayılması gereken bütçesini burada da daha dar bir zümreye vermeyi tercih etmiştir.

Biz bu ağır makinalarımızı bir hafta gibi kısa bir sürede ayağa kaldırdık. Bu soygun değil mi? Peşkeş çekmek değil mi? Toroslar halkının birilerine teslim edilmesi değil mi? Bunların hesabını sormayalım mı?” ifadelerini kullandı.   

 

“BELEDİYEYE AİT İŞ YERLERİ PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ, HEPSİNE TAHLİYE YAZISI GÖNDERİLDİ”

Ayrıca Toroslar’ın belediyeye ait mülk ve dükkanların, usulsüz kiralanmalar ve ardından kontrolsüzlük ve denetimdeki boş vermişlik yüzünden gelir kaybı yaşadığını da dile getiren Yıldız, “Havuzlar, düğün salonu, büfeler var ama yıllardır bunlar birilerinin özel mülkü haline getirilmiş. Koskoca bir tesisi 201’de ihale bitmiş ama 2024’ten buyana tesisi kimin işlettiği bilinmiyor, yeni bir ihale de yapılmamış ki bu suçtur. Yıllardır ihale edilmeden kimin neden kullandığı belli olmayan bir şekilde bu memleketin gayrimenkulleri kullanılmış. Üstelik kiralanan alanlar 3’üncü şahıslara kiraya verilmesi söz konusu olamazken 23’üncü şahıslara devirler yapılmış. Sanki batan geminin malları, sahipsiz mülk bunlar? Şimdi ki kullananlar ise biz ‘buradan çıkmam’ diye kafa tutmaya çalışıyor. İşyerlerimiz sayısız şekilde birileri birilerine peşkeş çekmiş. Ben bu mülkleri korumak zorundayım. Bunlar benim namusum. Tüm işletmelere tahliye yazısı gönderdim” diye konuştu.

 

“OTURDUĞUM KOLTUK DAHİL HEPSİ İCRALIK”

En önemli meselenin ise borçlar olduğunu dile getiren Başkan Abdurrahman Yıldız, borç tablosunu belediyeye astıklarını söyleyerek, “Bunlara ben borçlarımız demiyorum, tespit edebildiklerimiz diyorum çünkü hala tespiti yapılamayanlar var ki benim üzerinde oturduğum koltuk dahil hepsi icralık hale gelmiş durumda. Oturduğumuz koltuğun kim tarafından sipariş edildiğini veya alındığını ise hala bilmiyoruz. Yani kimin nereden ne aldığı belli değil. Belediyeye kimin neyi nereden aldığına dair bilinmeyen bir durum var. Gelip belediyenin borcu olduğunu söyleyenler oluyor, soralım araştıralım diyorum sonra alacaklılar ortadan kayboluyor. Örneğin bizim adımıza başka kurumlarca çiçekler gönderilmiş. Ben bunları kabul etmem. Ödemeyeceğim. Muhtemelen bizi icraya verecekler ama muhatta ben olacağım ve bizatihi ben giderek dalarda ifade vereceğim. Hiçbir kurum ya da kişi bu belediyenin ismini, malını mülkünü kullanarak işlem yapamaz.

Şanda icra dosyalarımız giderek yükseliyor ama bunları ben kişisel olarak takip ediyorum. Çünkü bunları araştırıyorum. Gerçekten bize bu kadar asfalt dökülmüş mü? Bunların tahlilini yaptırıyor sokak sokak geziyorum. Milyonlarca liralık asfalt dökülmüş mü? Kaldırım taşı yapılmış mı? 50 yıldır Toroslar’ı sokak sokak gezerim merak ediyorum, yapılmışsa Toroslar’ın neresine yapılmış?

 

“TOROSLAR’A BORÇLU HİSSEDİYORUM, YÜREĞİM YANIYOR”

Kişisel mevzulardan kaynaklı değil, burada doğup büyümüş, kimliğini kişiliğini burada kazanmış, mesleğini burada edinmiş birisi olarak kendimi Toroslar’a borçlu hisseden bir insanım. Yüreğimizin yangını da buradan geliyor.

Mersin’in merkezi olmasına rağmen Toroslar’ın bu kadar geri bıraktırılmış olması benim yüreğimi yakıyor, bu kadar para pula mala mülke rağmen biz hala asfalt meselesini konuşuyoruz. Bu zenginliğin, malın mülkün içinde bu işlerin çoktan çözülmüş olması gerekiyordu. Uykularım kaçıyor. On binlerce gencimiz hala belediyede kuyrukta, kadınlarımız evlerine bir lokma ekmek götürebilmek için kapımızı aşındırıyor. Bunların çoktan çözülmesi lazımdı. Ama bunlara kafa yormamışız tek bir şeye kafa yormuşuz ‘bu memleketin malını mülkünü nasıl indiririz’e kafa yormuşuz. İlçede emekli maaşınızı çekemiyor, bir pantolon almak için başka ilçe gidiyorsunuz. Biz bu kenti bu yoksulluk ve yoksunluktan kurtarmalıyız. Belediyeye 50/100 kişiyi işe alarak bu sorunu çözemeyiz. Kente buradan büyüyecek. Biz şimdi on binlerce işyeri kurabilecek sanayi bölgeleri oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yapacak ekibimiz, kafası çalışan arkadaşlarımız da var, ahlaklı iş insanlarımız da var. Artık Toroslar’da yeni bir zaman var, yeni bir saat işliyor. Toroslar kısa sürede güçlü bir hale gelecek.

 

DÜĞÜNLERE OTOBÜS VERİLMEYECEK

Geldiğimizde ilk olarak tasarruf tedbirlerini uygulamaya geçirdik. İçilecek suda kullanılan peçeteye arabaya mazota kadar her şey denetimsizdi, ilk bunlara el attık. 3 tane hemşerimizin gönlünü yapmak için her ay 3 bin lira otobüs kiraları verilmiş. Biz bunu neden yapalım? Düğünlere sandalye göndermemiz son zamanlarda mesele oldu. 5 bin sandalyemiz var dediler 700 tane çıktı. Cenazelere gönderecek malzemelerimiz var. Bu elzem bir durum ki bunu yapmaya devam edecek ve çok daha kapsamlı hal getireceğiz her mahallemizde bir taziye evimiz olacak.

 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BURSLARI VERİLMEMİŞ

Her sene tüm belediyeler üniversiteye kazanan çocukları için burs ayırırlar. Geçen sene 3 bin 700 lira öğrenim harcı desteği verilmesi için karar alınmış. Bu çocuklar geçen sene Eylül’de kayıt yaptırdılar ama Mayıs ayındayız ve aradan bu kadar ay geçmesine rağmen verilen sözler tutulmamış. Bunu bile vermemişler” dedi.