Baro’da seçim hareketliliği başladı!





Tarih: 2 Mayıs 2024 Perşembe 17:38

Mersin’de yaklaşık 4 bin avukatın çatı örgütü olan Baro Başkanlığı’nın yeni dönem yönetimini belirleneceği Ekim ayında yapılacak seçimler için hareketlilik başladı. Sahaya ilk inen Sami Dündar, mevcut Başkan Gazi Özdemir ve yönetimini adeta topa tuttu.

HEDİYE EROĞLU

 

Son yıllarda oldukça çekişmeye sahne olan Mersin Barosu’nda Ekim ayında yapılacak yeni dönem seçimler için hareketlilik başladı.

Pandemi nedeniyle sekteye uğrayan baro seçimlerinde 2021’de dönemin başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile girdiği yarışı kazanan Gazi Özdemir başkan seçildi.

Mersin kıyılarında kurulmak istenen balık çiftlikleri şirketine avukatlık yaptığı gerekçesiyle eleştirilen Gazi Özdemir, baro başkanlığı döneminde de yönetim anlayışı ve icraatları ile sık sık tepkilerin hedefi oldu.

Özdemir ilk dönem görev süresinin dolmasının ardından 2022’de yapılan ikinci seçimlerde de yeniden başkan seçildi. Ancak bu dönemde de Özdemir ve yönetimine sıkça, Mersin Barosu’nun etkinliğinin kaybedildiğine dair eleştiriler yöneltildi.

 

AVUKATLAR BARO YÖNETİMİNE TEPKİLİ Mİ?

31 Mart seçimleri öncesi Mersin Barosu tarafından secimde görev alacak olan avukatlara ve stajyer avukatlara, ‘Seçim ve Sandık Güvenliği Eğitimi’ verildi.

Ancak Türkiye için hayati öneme sahip bu seçim döneminde büyük görev ve sorumluluk düşen avukatların eğitime ilgisiz kaldığı görüldü. Yaklaşık 100 kişilik salonda katılımcılarla birlikte sadece 15 kişinin katıldığı etkinlik, Başkan Gazi Özdemir ve ekibindeki Baro yönetimine bir tepki olarak yorumlandı.

Ayrıca Mersin Barosu Başkanlığı’nın 1 Mayıs kutlamalarında kortejde kalabalık katılım sergileyen kurum ve kuruluşların arasında çalışanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 15 kişi ile temsil edilmesi de tepkilere neden oldu.  

Yaklaşık 4 bin üyesi bulunan Baro’nun 1 Mayıs yürüyüşünde sadece Gazi Özdemir ve beraberindeki yaklaşık 10 avukat ve çalışanlarla kortejde yer alması sık sık gündeme gelen, “Avukatlar baro yönetimine tepkili mi?” iddiasını yine gündeme getirdi.

 

ÖZDEMİR 2 DÖNEM GELENEĞİNİ BOZACAK MI? 

İlk dönemi pandemi nedeniyle 2 yıl yapamayan, ikinci döneminin de sonuna gelen Gazi Özdemir’in Baro’da 2 dönem başkanlık yapma geleneğini bozmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Gazi Özdemir’in, ilk dönemini pandemi nedeniyle tam yapamadığı için bir dönem daha başkanlık yapmak istediği ve 2024 yılı Ekim ayında yapılması planlanan seçimlere hazırlandığı öne sürüldü.

 

İLK HAMLE SAMİ DÜNDAR’DAN GELDİ

Özdemir henüz konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama yapmazken ilk hamle avukat Sami Dündar’dan geldi.

Daha önce de Baro Başkanlığı için aday olmuş önemli isimlerden biri olan Mersin’in tanınmış avukatlarından Sami Dündar, çeşitli dönemlerde baro yönetiminde görev alan ve hemen hemen her kademede çalışmalar ortaya koyan bir isim olarak biliniyor.

Avukat Hakları Topluluğu (AHT) çatısı altında destekçileri ile birlikte seçim çalışmalarına start veren Dündar, çeşitli buluşmalara imza atıyor.

 

BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİNİ DEĞERLENİRDİ

Dündar son olarak 27 Nisan’da Ankara’da yapılan Büyük Savunma Mitingi ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerini sosyal medyadan paylaşarak, seçimler öncesi ilk hamleyi yapmış oldu.

Değerlendirmesinde avukatlık mesleğinin kendisini 28 yıldır var ettiğini işaret eden Sami Dündar, “Gün gün zayıflamasına kahrolduğum mesleğim, yaşama biçimim. Bu nedenle avukat yararına organize edilen bu etkinlikte mutlaka yer almalıydım ve aldım. Eleştiri noktaları var, katılımın düşüklüğü, organizasyonun amacının muğlaklığı, eylemin yeterince kitleselleştirilememiş olması, somut sonuçlar alınabilecek bir fikriyatının ve içtenliğinin olmayışı ve eylemselliğin iyi organize edilememiş olması gibi…

 

“BAROLARIN MESLEK MERKEZLİ HAK SAVUNUCULUĞU ÖZELLİKLERİNİ VE DİRENÇ GELENEĞİNİ YENİDEN İHYA ETMEMİZ GEREK”

Öncelikle katılmak, sonra eleştirmek gerektiğini savunuyorum ve bu eleştirilere bazı şerhler koyarak ben de katılıyorum. Bu eylemler artık ‘bıçak kemiği de kestiği’ için çok gerekli. Evet katılım düşüktü. Amaç ve kazanım odağı zayıftı. Ama geleceğe umut var edeceksek yerimizde oturamayız. Değişmemiz ve fedakarlığı artırmamız gerek. Bireyselliği çoğulculuğa evirmemiz/bireyci hallerimizden kurtulmamız gerek. Baroların meslek merkezli hak savunuculuğu özelliklerini ve direnç geleneğini yeniden ihya etmemiz gerek. Yaşasın avukat hakları mücadelesi” ifadelerine yer verdi.