İhracatçı düşük faizli finansman istiyor!





Tarih: 17 Nisan 2024 Çarşamba 17:38

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) mart ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 80 artışla 698 milyon dolar ihracata imza atarken, 2024 yılı ilk çeyreğinde dış satım performansını yüzde 59 artışla 1 milyar 483 milyon dolara yükseltti.

Haber Merkezi

 

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde sandığa yansıyan millet iradesinin Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen ve seçilen belediye başkanlarının başarılı hizmetler yapmalarını temenni eden Başkan Saadettin Çağan, 4 yıllık seçimsiz dönemde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için atılacak adımların petrokimya ürünleri başta olmak üzere plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alt sektör yelpazesine sahip kimya sektörü için son derece önemli olduğunu vurguladı.

 

İHRACATÇI REKABETÇİLİĞİNİ KORUMAK İSTİYOR

Ekonomi yönetiminin odağında enflasyonla mücadelenin olduğunu belirten Başkan Çağan, “Enflasyonla mücadelenin para ve maliye politikası eşgüdümünde başarılı olacağına inanıyorum. Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sağlanması öngörülebilirliği de güçlendirecektir. Bu sayede ülkemizde katma değerli üretimi artıracak yatırımların önü açılacaktır. Yapısal reformlar konusunda etkin ve kararlı adımlar atılırken üretim gücünün korunması ve firmaların sürdürülebilirliğinin korunması da büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte, uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizi koruyabilmemiz, kaliteli ve sürdürülebilir üretim avantajımızı güçlendirebilmemiz için uzun vadeli, düşük faizli finansman ihtiyacının karşılanması ve fiyat istikrarının sağlanması ihracatçı firmalarımızın en büyük beklentisidir. Bu beklentilerin karşılanması halinde AKMİB ihracat ailesi olarak bizler de üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle, tüm gücümüzle yatırımlarımızı gerçekleştirmeye, üretimi artırmaya, ihracatı yükseltmeye ve daha fazla istihdam sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 

İLK ÇEYREKTE ZİRVE YİNE AKMİB’İN

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında AKMİB’in ihracat performansıyla liderliğini 2024 yılının ilk çeyreğinde de uzak ara sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, 4 milyar 393 milyon dolarlık bölge ihracatında yüzde 33,75 paya sahip olduklarını dile getirdi. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde AKMİB olarak 2 milyon 158 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdüklerini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “Yılın ilk çeyreğinde en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallar bölge ihracatımızın yüzde 91’ini oluşturdu. Mineral yakıtlar ve yağlarda yüzde 126 artışla 983 milyon 447 bin dolar değere ulaştık. Yılın ilk çeyreğinde AKMİB’in sektör ihracatında mineral yakıtlar ve yağların payı yüzde 72,5 oranında ortaya çıktı. Bunu yüzde 11,3 pay ve 152 milyon 736 bin dolar değer ile plastikler ve mamulleri ikinci sırada, yüzde 7,2 pay ve 98 milyon 123 bin dolar değer ile anorganik kimyasallar üçüncü sırada takip etti.” diye konuştu.

 

2024 YILI OCAK-MART DÖNEMİNİN YILDIZ PAZARI SLOVENYA

AKMİB’in 2024 yılı Ocak-Mart ayları arasındaki ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, Mısır ve İtalya ilk üç sırayı oluşturdu. Hollanda’ya yüzde 39 artışla 150 milyon 63 bin dolar, Mısır’a yüzde 342 artışla 131 milyon 45 bin dolar, İtalya’ya yüzde 94 artışla 120 milyon 230 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Yılın ilk çeyreğinde ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri inceliğimizde Slovenya pazarındaki 5 haneli performansımız büyük dikkat çekiyor. Bu dönemde Slovenya’ya yüzde 68 bin 762 oranında artışla 81 milyon 559 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeyi yüzde 497 artış ve 119 milyon 426 bin dolar değer ile ABD, yüzde 342 artış ve 131 milyon 45 bin dolar değer ile Mısır takip etti. Yılın ilk çeyreğinde ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer pazarlar Belçika, Romanya, Malta ve İtalya oldu.”