Kadın ve gençlere girişimcilik desteği





Tarih: 3 Nisan 2024 Çarşamba 15:31

Aralarında Mersin’in de olduğu 11 ili kapsayan ve kadınlar ile gençleri odağına alan Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi ile ilgili kentte bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Mersin’de, Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygulanan, Dünya Bankası koordinasyonunda Çukurova bölgesinde yürütülen “Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum (SEECO) Hibe Projesi Kuluçka ve Hızlandırma Destek Programı” başvuru ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (Mersin ESOB) Konferans salonunda yapılan toplantıya; Birlik Başkanvekili Nihat Dağdelen, Birlik Disiplin Kurulu Başkanı Erdal Pekmez,  Genel Sekreter Yasemin Durmuş, Bakkallar Odası Başkanı Ramazan Turan, Elektronikçiler Odası Başkanı Veysel Kaki,  Çiçekçiler Odası Başkanı Ahmet Özdemir, Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Hasan Koçyiğit, Tesisatçılar Odası Başkanı Hasan Çokgün, Tömük Esnaf Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ile Bakkallar Odası Başkanvekili Vedat Tatlı, Elektronikçiler Odası Başkanvekili Durmuş Ali Demir ile genel sekreterler ve diğer davetliler katılım gösterdi.

Toplantıda; Sosyal Girişimcilik Uzmanı Yunus Yetkin tarafından programa başvuruya dair bilgilendirme yapıldı.

 

PROJENİN AMACI NE?

Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO), Avrupa Birliği FRIT Mali Yardım Fonu kapsamında fonlanacak ve Dünya Bankası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Proje, 2025 yılına kadar Çukurova, Doğu Akdeniz, İpekyolu, Karacadağ ve Dicle kalkınma ajanslarının yerel ortaklığında, Adana, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde uygulanacak. 39,5 milyon euro toplam bütçeli proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kalkınma ajansları ve belediyeler tarafından uygulanacak.

 

YÜZDE 70’İ KADIN

Proje ile kadınlara ve gençlere dönük sosyal girişimciliği desteklemeye yönelik faaliyetleri finanse edecek. SEECO Projesi çalışmalarını yüzde 70 kadın, yüzde 30 genç ile birlikte yürütecek. Proje kapsamında 3 bileşen altında sosyal girişimleri ve girişimcileri destekleyecek çeşitli faaliyetler yürütülecek.

 

EĞİTİM, DESTEK VE ANALİZ

Bu çerçevede kadınlar ve gençler için sosyal girişimcilik eğitimleri düzenlenecek. Eğitimlerde iş kurma becerileri ve iş planı hazırlama becerileri geliştirilecek. Mentörlük desteği verilecek. Yeni sosyal girişimlere 10 bin avro, mevcut sosyal girişimler de 25 bin avroya kadar desteklenecek. Sosyal girişimcilerin ihtiyaçlarının ve eksikliklerinin araştırılacak, Pazar analizleri yapılacak.

 

ATIL TESİSLER AYAĞA KALKACAK

Sosyal Girişimcilik ve Geçim Kaynağı Tesisleri başlığı altında atıl tesisler yenilenerek 11 ilde en az 7 bin kişinin faydalanabileceği 70 tesis ayağa kaldırılacak. Bu tesisler arasında anaokulları ve çocuk bakım tesisleri, atölyeler ve işlikler, pazar ve satış alanları yer alacak. Bu tesislerde sosyal girişimlerin doğması ve gelişmesi için gerekli çalışmalar yürütülecek.

 

KAPASİTE GELİŞTİRİLECEK

Bunun yanı sıra sosyal girişimcilik alanında kapasite geliştirme hedefine yönelik olarak çok sayıda organizasyon, toplantı, seminer, panel düzenlenerek farkındalık oluşturulması sağlanacak.

Sosyal girişimcilikte bir seferberlik niteliği taşıyan proje, bölgenin girişimcilik kültürüne yeni bir boyut kazandıracak.