Limanda 25 milyon sevinci





Tarih: 28 Mart 2024 Perşembe 17:00

Mersin Uluslararası Limanı, 25 milyon TEU’nun üzerinde konteyner elleçledi. Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007’den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Uluslararası Limanı (MIP) 25 milyonuncu (TEU) konteyner elleçlemesini bu başarıya ulaşmalarına katkı ve işbirliği sunan paydaşlarıyla birlikte gerçekleştirdi.

Özelleştiği 2007’den bu yana 25 milyon TEU konteyner elleçleyerek yeni bir kilometre taşına ulaşan MIP, yeni başarısını aralarında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın da bulunduğu bir törenle duyurdu. EMH1 terminalindeki törene Çakır’ın yanı sıra Mersin Liman Mülki İdare Amiri ve Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Bölge Müdürü Osman Göllüce, TCDD Mersin Limanı İşletme Müdürü Murat Birinci, Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Cebrail Orman, MIP Yönetim Kurulu Başkanı David Yang, Yönetim Kurulu Üyeleri, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh ve liman çalışanları katıldı.

MIP’nin kuruluşundan bugüne elleçlenen konteyner hacminin yılda ortalama yüzde 14,4 büyüdüğünü bildiren Genel Müdür Ajay Kumar Singh, 2023’te yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde de konvansiyonel yük elleçlendiğini açıkladı.

 

KAPASİTE ARTIŞI PEŞİNDE

Atatürk Parkına doğru genişleyerek kapasitesini arttırmak isteyen yüzde 90’ı yabancı sermayeye ait olan Mersin Uluslararası Limanı (MIP) AŞ, yargı sürecine taşınmasına rağmen geçtiğimiz aylarda temel atarak yatırım çalışmalarına hız verdi.

Dünya sıralamasında ilk 100 içerisinde 92’inci sırada bulunan liman, şu anda 2.6 milyon TEU olan kapasitesini, genişleme ile birlikte 3 milyon TEU’ya çıkarma hedefinde.

 

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

 

Mersin’de kent sakinleri ise genişleme projesinin çevre katliamına neden olacağı iddiasıyla MIP’e tepkili.

Son olarak Mersin Çevre Platformu, işleten MIP’in genişleme projesine karşı Atatürk Parkı’nın korunması için seçim öncesi siyasileri duruş göstermeye çağırdı. Platform paydaşı emek ve demokrasi güçleri merkez ilçelerde belediye başkan adaylarına ve meclis üyelerine imzalatmak üzere hazırladığı taahhütnamenin imzalanması için siyasilere çağrı yaptı. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi’nde düzenlenen etkinliğe sadece TKP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Derya Demir ile TİP Yenişehir adayı Gencer Baykul dışında siyasiler ilgi göstermedi. Özellikle CHP’nin ilgisizliği tepki çekti.  

 

TAAHHÜTNAMEDE NELER VAR?

Atatürk Parkı’nın korunması için hazırlanan taahhütnamede ise şu ifadelere yer verildi; “Kentimizde yapımı planlanan mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme projesi, Atatürk Parkında planlanan kurvaziyer liman projesi ve projeler için çalışacak taşocakları ile ilgili aşağıda belirtmiş olduğunuz görüş ve önerilerinize katılıyorum. Belediye Başkanı veya Meclis Üyesi seçildiğim takdirde mücadelenize her türlü desteği sağlayacağımı taahhüt ederim.

 

Mersin Çevre Platformunun Atatürk Parkı liman genişleme projesi ve taşocakları ile ilgili görüş ve önerileri.

Dünyanın birçok ülkesi yaşanan iklim krizinin risklerini azaltmak için yeşil alanlarını korumakta ve genişletmektedir. Ülkemizde maalesef kamu sağlığını koruyan yeşil alanlar yok edilmektedir. Kentimizde yeşil alan olan Atatürk Parkını korumak yerine Bugün Mersinin Akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan mevcut limanın Atatürk Parkına doğru genişleme projesi ve Atatürk Parkında planlanan kurvaziyer liman projesi, hukuksuz ve bilime aykırıdır. Bu projeler, Atatürk Parkının yok olmasına neden olacaktır.

 

“ATATÜRK PARKI KENTİMİZİN AKCİĞERLERİ”

Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Atatürk Parkında liman genişleme çalışmaları sırasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar atatürk parkında yeşilin yok edilmesine, deniz kirliliğinin oluşmasına, hava kirliliğinin oluşmasına, ekosistemin bozulmasına, şehir merkezinde trafik yükünün artmasına, Atatürk Parkının halk tarafından kullanımının engellenmesine ve halkın sağlığının bozulmasına, neden olacaktır.

 

KÖYLER DELİK DEŞİK EDİLECEK

Projelerde kullanılacak malzemenin Toros dağlarının eteklerinde bulunan Hamzabeyli, Turunçlu, Değirmençay, Çukurkeşlik ve Hacgediği mahallelerinden sağlanacak olması bölgedeki tarıma, su kaynaklarına ve insan sağlığına çok zarar verecektir.

Kentimizde yeni bir konteyner limanı yapmak için alternatif bölgelerde projeler mevcut iken kamunun sağlığını bozacak olan Atatürk parkında planlanan liman genişleme ve kurvaziyer limanı ve bu projelere hizmet edecek taşocakları projelerine karşıyız. Yaşam alanlarımıza ve sağlığımıza zarar verecek olan bu projelerin yapılmasını istemiyoruz. Mersin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Mersin halkının taleplerini yerine getirerek bu projeleri durdurmalıdır. Bizler Atatürk Parkını korumak için demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz.”